Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χριστούγεννα 2021 Βραζιλία: Ένας μαύρος Ιησούς στον καμένο Αμαζόνιο
ΚΟΣΜΟΣ

Χριστούγεννα 2021 Βραζιλία: Ένας μαύρος Ιησούς στον καμένο Αμαζόνιο

Χριστούγεννα 2021 Βραζιλία: Διαφορετικά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα στη Βραζιλία

Χριστούγεννα 2021 Βραζιλία: Διαφορετικά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα στη Βραζιλία. Για την ακρίβεια διαφορετικά θα είναι τα πράγματα στη πλατεία της Γκλόρια, μιας συνοικίας του Ρίο, απέναντι από τον ναό της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, όπου κάθε χρόνο στήνεται φάτνη. Μόνο που αυτή τη φορά δεν πρόκειται για τη φάτνη της Βηθλεέμ, αλλά για ένα απανθρακωμένο ξέφωτο του δάσους της Αμαζονίας. Εκεί θα γεννηθεί ο Ιησούς. Πρόκειται για ένα μαύρο νεογέννητο που το φροντίζουν αυτόχθονα χερουβείμ, ενώ η παρθένος Μαρία και ο Ιωσήφ είναι κι αυτοί μαύροι, ντυμένοι στα κόκκινα, ανάμεσα σε κούτσουρα δένδρων καλυμμένα με στάχτες.

Στόχος των εθελοντών της εκκλησίας που έφτιαξαν τη συγκεκριμένη φάτνη είναι να επισημάνουν στους πιστούς και σε όλους τους κατοίκους αυτής της βραζιλιάνικης πόλης τα σύγχρονα προβλήματα. Πάνω από τη φάτνη υπάρχουν οι επιγραφές «πείτε όχι στον ρατσισμό» και «προστατέψτε την Αμαζονία».  «Αυτή η σκηνή της γέννησης δείχνει πως οι άνθρωποι που καίνε τη Μητέρα Φύση, που επιτίθενται στους αδελφούς και τις αδελφές μας επειδή το χρώμα του δέρματός τους είναι διαφορετικό, δεν έχουν τον Θεό μέσα στο σώμα τους», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 63χρονος Μαουρίσιο Ροντρίγκες ντος Σάντος, εκπρόσωπος της ενορίας, η εκκλησία της οποίας βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την έδρα της αρχιεπισκοπής του Ρίο.

Σκάνδαλο προ διετίας

Πέρυσι, το θέμα που είχε επιλεγεί ήταν και πάλι η καταστροφή των δασών, όμως η φάτνη δεν κατέστη δυνατό να στηθεί εξαιτίας απειλών.

Ωστόσο η ενορία αποφάσισε εφέτος να την κατασκευάσει και να προσθέσει σ’ αυτή την καταγγελία του ρατσισμού, που εξακολουθεί να υπονομεύει την τελευταία χώρα η οποία κατάργησε τη δουλεία, το 1888.

Πριν από δύο χρόνια, η φάτνη της Γκλόρια είχε προκαλέσει σκάνδαλο, καθώς η Παρθένος Μαρία παρουσιαζόταν σ’ αυτή γυμνόστηθη να θηλάζει το μωρό Ιησού, έπειτα από μια σειρά περιστατικών κατά τα οποία η αστυνομία είχε απαγορεύσει σε γυναίκες να θηλάσουν δημόσια τα μωρά τους.

Την προηγούμενη χρονιά, άγνωστοι είχαν βανδαλίσει τη φάτνη που κατάγγελλε τότε τα σκάνδαλα διαφθοράς.

«Αν οι μπαχαλάκηδες ξανάρθουν, θα σπάσουν το υλικό, όμως δεν μπορούν να σπάσουν το πνεύμα αυτής της φάτνης», λέει ο Μαουρίσιο Ροντρίγκες ντος Σάντος.

το ριο ντε τζανειρο απο ψηλά

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις