Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εκκλησίες Χριστούγεννα: Μητροπολίτες σκέφτονται να ανοίξουν παρά τα μέτρα
ΕΛΛΑΔΑ

Εκκλησίες Χριστούγεννα: Μητροπολίτες σκέφτονται να ανοίξουν παρά τα μέτρα

Εκκλησίες Χριστούγεννα: «Αντάρτικο» Μητροπολιτών: Σκέφτονται να ανοίξουν τους ναούς, παρά τα μέτρα -Χωρισμένη στα δύο η Ιερά Σύνοδος

Εκκλησίες Χριστούγεννα: Την αντίδραση ιεραρχών έχουν προκαλέσει τα αυστηρά μέτρα υπό τα οποία θα τελεστούν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Φώτων στις εκκλησίες με στόχο να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση στην εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα. Αν και κάποιοι θεωρούσαν ότι οι εκκλησίες θα άνοιγαν την εορταστική περίοδο με μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων, τελικά οι αποφάσεις ήταν πολύ πιο αυστηρές. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, οι εκκλησίες θα ανοίξουν μόνο ανήμερα Χριστουγέννων και Φώτων.

Σε όλες τις εκκλησίες θα επιτρέπονται έως εννέα άτομα, ενώ στους μητροπολιτικούς ναούς έως 25. Για τα Θεοφάνια, τόνισε πως δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό χώρο. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Οι αντιδράσεις

Όπως μετέδωσε ο Alpha, ορισμένες ακραίες φωνές από τους κύκλους της Ιεραρχίας έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεση να ανοίξουν κανονικά τους ναούς για εκκλησιασμό των πιστών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όσα ακολουθήσουν. Ενδεικτικά, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ υποστήριξε, μιλώντας στο OPEN TV, ότι «είναι ένας διωγμός. Το λέω με πόνο ψυχής». Σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση ο κ. Σεραφείμ είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο».

Καταλήγοντας μάλιστα είπε «εμείς θα κάνουμε κανονικά τις Λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν. Είμεθα αγανακτισμένοι». Την ίδια ώρα, κατά των μέτρων είναι και ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, που χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, στον άδειο Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Ο κ. Θεολόγος ευχήθηκε αρχικά «ο Θεός να φωτίσει όσους έχουν στα χέρια τους τη διαχείρισης αυτής της θλιβεράς καταστάσεως να αντιληφθούν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα. Είναι και ψυχή και αυτή η ψυχή αυτές τις ημέρες τις πικρές θέλει κάπου να ακουμπήσει». Ο Μητροπολίτης Σερρών στη συνέχεια έκανε λόγο για αγώνα που διεξάγει η Εκκλησία απέναντι σε όλους εκείνους που τη θεωρούν «ως εγκόσμιο κατασκεύασμα, ιδεολόγημα, ως μια κανονικότητα που υπόκειται στους νόμους της ανθρώπινης λογικής και φύσεως».

Μητρ. Κυθήρων Σεραφείμ: «Εμείς θα κάνουμε κανονικά τις Λειτουργίες κι ας έρθουν να μας συλλάβουν!»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις