Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μακρόν για Τουρκία: Δεν θα δεχθούμε άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν για Τουρκία: Δεν θα δεχθούμε άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες

Μακρόν για Τουρκία: Ο Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΕ "απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα" απέναντι στην Τουρκία.

Μακρόν για Τουρκία: Αυστηρός για ακόμα μία φορά απέναντι στην Τουρκία εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, προαναγγέλλοντας στην ουσία αυστηρότερα μέτρα τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα» απέναντι στην Τουρκία υιοθετώντας κυρώσεις για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο. «Δώσαμε μία ευκαιρία στην Τουρκία» τον Οκτώβριο, «αλλά διαπιστώσαμε ομοφώνως ότι η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί πλέον αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή, είπε προσθέτοντας ότι η Ένωση παραμένει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία. «Το σύνολο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ενεργοποίησαν αυτές τις κυρώσεις, πράγμα που έγινε άλλωστε αμέσως κατανοητό από τους τούρκους φίλους μας, οι οποίοι αντέδρασαν σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στην απόφαση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για την επιβολή κυρώσεων κατά προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς και επιπλέον μέτρων από τον Μάρτιο, όταν θα εξετασθεί εκ νέου η κατάσταση, εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της.

Εμανουέλ Μακρόν Σύνοδος Κορυφής

Ορισμένες φορές έχουμε δίκιο να είμαστε σαφείς και δυναμικοί

Εδώ και έξι μήνες, έλεγαν: η Γαλλία είναι τελείως μόνη της» στο θέμα αυτό, υπενθύμισε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που η προσπάθεια πειθούς του Παρισιού είναι πλέον «περισσότερο κατανοητή» διότι «η διαδικασία αυτή είναι η μόνη που μπορεί να ασκήσει επαρκή πίεση στην Τουρκία». «Ορισμένες φορές έχουμε δίκιο να είμαστε σαφείς και δυναμικοί, όταν οι συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές».

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε και πάλι τις ενέργειες της Τουρκίας στην Λιβύη, όπου «απειλεί τα συμφέροντά μας στο μεταναστευτικό ζήτημα, μην επιτρέποντας τον αποτελεσματικό έλεγχο των ακτών και εισάγοντας τζιχαντιστές στην ζώνη απόπλου προς την Ευρώπη». «Η Τουρκία συνεχίζει να ενεργεί μονομερώς και αυθαιρέτως στην Συρία…πράγμα που δημιουργεί τον κίνδυνο ανασύστασης χαλιφάτου», είπε ο Μακρόν καταγγέλλοντας επίσης στις ενέργειες της Τουρκίας στον Καύκασο.

Σταθερός σύμμαχος

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας έστειλε μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και κατά την άφιξή του στον χώρο που διεξάγεται η Σύνοδος, τονίζοντας πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι συνεπείς προς τις αποφάσεις που ελήφθησαν τον περασμένο Οκτώβριο, δηλαδή στην επιβολή κυρώσεων εφόσον η Τουρκία δεν συμμορφωνόταν και δεν απέφευγε τις προκλήσεις, κάτι που προφανώς δεν έκανε.

Υπενθυμίζεται πως την ίδια θέση, με παρόμοια μάλιστα έκφραση -της τήρησης της συμφωνίας του Οκτωβρίου- υιοθέτησε κατά την προέλευσή του και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Θα συζητήσουμε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τη γειτονιά μας και ειδικότερα την σχέση μας με την Τουρκία. Σε αυτό το θέμα η Γαλλία θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται μια ξεκάθαρη θέση: Πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις αποφάσεις που πήραμε τον Οκτώβριο.

Με τα ορόσημα που θέσαμε, τι περιμέναμε από την Τουρκία και να περιγράψουμε από εκεί και πέρα τις συνέπειες. Πρέπει να υπερασπιστούμε την αλληλεγγύη προς τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και την σταθερότητα ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει την Ανατολική Μεσόγειο, την Βόρεια Αφρική, την Μέση Ανατολή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις