Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μέτρα για τις γιορτές 2020: Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Μέτρα για τις γιορτές 2020: Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν

Μέτρα για τις γιορτές 2020: Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown παρουσίασαν σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

Μέτρα για τις γιορτές 2020: Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown παρουσίασαν σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Συμβουλευόμενοι πάντοτε τους ειδικούς έγινε λόγος για ένα ξεκάθαρο πλάνο αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο χαλάρωσης για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν:

· λιανεμπόριο

· σχολεία

· εστίαση

· διασκέδαση

· ψυχαγωγία

· χιονοδρομικά κέντρα

· χειμερινά θέρετρα

· εμπορικά κέντρα και mall

Κυριακή 13/12

-Σχετικά με τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά ενώ θα είναι διαθέσιμα και τα είδη που είχαν αποσυρθεί, όπως παιχνίδια.

-Το  click away μπαίνει πλεόν επίσημα στις ζωές μας αφού αποφασίστηκε μεν να μην ανοίξουν τα μαγαζιά, ωστόσο, ο κόσμος θα μπορεί να κάνει την παραγγελία του μέσω ίντερνετ και να παραλαμβάνει την παραγγελία του από εξωτερικό χώρο του εμπορικού καταστήματος, με το αποδεικτικό πληρωμής ανά χείρας. Ο κωδικός στο 13033 που θα πρέπει να στείλουν οι καταναλωτές θα είναι ο αριθμος 2.

Παράλληλα, θα ισχύει η απαγόρευση των μετακινήσεων ωστόσο αυτή παρατείνεται κατά μια ώρα. Δηλάδη θα απαγορεύεται η μετακίνηση από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Δευτέρα 14/12

· Ανοίγουν τα κομμωτήρια σε όλη τη χώρα, μόνο με ραντεβού από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. – Κωδικός 2 στο 13033

· Ανοίγουν επίσης τα βιβλιοπωλεία με διευρυμένο ωράριο, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. – Ο κωδικός στο 13033 θα είναι επίσης ο αριθμός 2.

Παρασκευή 18/12

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για την περίοδο των εορτών έγινε αναφορά και στην καραντίνα στην οποία θα υπεισέρχονται όσοι επιστρέφουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Παρασκευή 25/12 και Τρίτη 6/1

-Λειτουργία των εκκλησιών, με 9 άτομα σε κάθε ενορία και έως 25 άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς. Ματαίωση της τελετής αγιασμού των υδάτων.

-Σε περίπτωση, ωστόσο, καταστρατήγησης του νέου πλαισίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε πως «θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε αυτή τη διαδικασία».

Αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας για τις γιορτές

Παράλληλα, την αλλαγή στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για την περίοδο των εορτών ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ειδικότερα, αντί για τις 9 το βράδυ, στις γιορτές από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Ειδικά για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα τροποποίηση, η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2. Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες”.

Χωρίς περιποίηση νυχιών τις γιορτές

Τέλος, το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κουρείων δεν θα συνοδεύεται από τις υπηρεσίες περιποίησης νυχιών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης στο Mega, υπήρξε μια συζήτηση για να ανοίξουν τα καταστήματα μανικιούρ – πεντικιούρ αλλά τελικά «δεν επετεύχθη consensus για το άνοιγμα αυτό».

Αξίζει να σημειωθεί, πως ούτε τα κομμωτήρια -που ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα, θα μπορούν να παρέχουν στους πελάτες τους άλλες υπηρεσίες πέραν της κόμμωσης, όπως είναι μανικιούρ – πεντικιούρ ή αποτριχώσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις