Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Καφές και ζάλη: Μήπως το παρακάνεις;
PLUS

Καφές και ζάλη: Μήπως το παρακάνεις;

Καφές και ζάλη: Ο μέσος όρος μπορεί να καταναλώνει 400-500mg καφέ

Καφές και ζάλη: Οι άνθρωποι έχουμε πολύ διαφορετικές αντοχές στην καφεΐνη, μερικοί μπορούν να πίνουν 5 ή περισσότερους καφέδες κάθε μέρα, χωρίς αρνητικές παρενέργειες, ενώ άλλοι να είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι και να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από ό,τι περιέχει καφεΐνη. Ο μέσος όρος μπορεί να καταναλώνει 400-500mg καφέ (αυτό ισοδυναμεί με έναν ή δύο εσπρέσο μαζί με 1 – 2 φλιτζάνια του τσαγιού καφέ). Αυτή η ποσότητα θεωρείται ασφαλής και δεν συνδέεται με τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της καφείνης όπως η ταχυπαλμία, η αϋπνία, η νευρικότητα, η ευερεθιστότητα, η ζάλη και η θολή όραση.

Εάν πίνεις πολύ καφέ

Η καφεΐνη χάρη στη διεγερτική δράση που έχει στο νευρικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει στη σωματική απόδοση και την αντοχή. Αλλά εάν πιστεύεις ότι το παρακάνεις με τον καφέ θα το καταλάβεις όταν:

Νιώθεις εξάντληση, κυρίως το απόγευμα

Η καφεΐνη επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και τη ροή του αίματος. Οι άμεσες επιπτώσεις είναι αυξημένη ενέργεια και προσοχή, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι αυτή η διεγερτική δράση διαρκεί λίγο με την ενέργεια να πέφτει και την κούραση να επέρχεται περίπου μία ώρα μετά την κατανάλωσης καφεΐνης. Για εκείνους που είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει και σε αυπνία.

Πίνεις συνεχώς καφέ

Με την πάροδο του χρόνου γινόμαστε όλο και πιο ανεκτικοί στην καφεΐνη. Η επίδραση της καφεΐνης ποικίλει, ανάλογα με τον σωματότυπο, το βάρος, την ηλικία κ.ά., αλλά η ανεκτικότητα στην καφεΐνη ξεκινά όταν κάποιος καταναλώνει καφεΐνη συστηματικά. Έτσι, σταδιακά χρειάζεσαι όλο και μεγαλύτερες δόσεις καφεΐνης για να πετύχεις τα επιθυμητά επίπεδα διέγερσης.

 Πώς θα καταλάβεις ότι είσαι εξαρτημένος από τον καφέ;

Προσπάθησε να μείνεις χωρίς καφέ μια ολόκληρη μέρα για να παρατητήσεις τα συμπτώματα στέρησης. Η έλλειψη της καφεΐνης αρχίζει να γίνεται αισθητή 12 με 24 ώρες μετά την τελευταία κατανάλωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις