Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

22

Φεβρουαρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβερνητική πολιτική 2021: Πρώτη επιχειρησιακή προτεραιότητα οι συντάξεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική πολιτική 2021: Πρώτη επιχειρησιακή προτεραιότητα οι συντάξεις

Κυβερνητική πολιτική 2021: Ο προϋπολογισμός του 2021 έχει πολλούς αστάθμητους παράγοντες, με κυριότερο την υγειονομική κρίση.

Κυβερνητική πολιτική 2021: Με απόλυτη σαφήνεια ο Πρωθυπουργός έθεσε ενώπιον των βουλευτών 2 θέματα πρώτης γραμμής: Την προοπτική του εμβολίου και την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος καθυστέρησης στην έκδοση παλαιών συντάξεων. Είπε ο Πρωθυπουργός: «Προσωπικά έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι από τη στιγμή που θα τελειώσουμε με την πανδημία, η ανάκαμψη θα είναι ρωμαλέα και δυναμική ειδικά στη χώρα μας, γιατί πιστεύω ότι έχουμε στρώσει όλο αυτό το διάστημα το χαλί με σημαντικές μεταρρυθμίσεις υποδομής για να μπορούμε ακριβώς να δρομολογήσουμε αυτή τη γρήγορη ανάπτυξη».

Γιώργος Αυτιάς

από τον Γιώργο Αυτιά

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Ο προϋπολογισμός του 2021 εκ των πραγμάτων έχει πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Ο σημαντικότερος, προφανώς, είναι πόσο θα κρατήσει ακόμα η υγειονομική κρίση και αυτό βρίσκεται, προφανώς, σε άμεση συνάρτηση με το πόσο γρήγορος και το πόσο αποτελεσματικός θα είναι ο εμβολιασμός, γιατί είμαστε πια αρκετά σίγουροι ότι μόνο ένας μαζικός εμβολιασμός μπορεί να βάλει τίτλους τέλους σε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίσαμε το 2020. Προφανώς και το παράδειγμα του καθενός και της καθεμιάς από εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό και σε τοπικό επίπεδο και θα εκπονηθεί, όπως ήδη γνωρίζετε, ένα μεθοδικό και οργανωμένο σχέδιο εμβολιασμού το οποίο θα συνυπολογίσει και αυτούς οι οποίοι πρέπει εμβολιάζονται για λόγους παραδείγματος. Και νομίζω ότι αυτό σε τοπικό επίπεδο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία».

Κυβερνητική πολιτική 2021: Πρόοδος στην απονομή των νέων συντάξεων

Για τις συντάξεις είπε ότι πρόκειται για ζήτημα «πρώτης επιχειρησιακής προτεραιότητας για το 2021» κι αφού αναγνώρισε την πρόοδο που έχει γίνει ως προς την απονομή των νέων συντάξεων και το έργο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ, τόνισε πως έχει ζητήσει από τον διοικητή του Φορέα «επιχειρησιακό σχέδιο για το πώς μπορούμε να προσθέσουμε δυνάμεις αυτή τη στιγμή στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων με έμπειρους ανθρώπους, τους οποίους θα ψάξουμε να τους βρούμε, όπου υπάρχουν αυτοί διαθέσιμοι, έτσι ώστε να εκκαθαρίσουμε το συντομότερο δυνατόν το στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Είναι μία προσωπική μου δέσμευση και θα τύχει της προσωπικής μου φροντίδας».

Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών

Για τον νέο προϋπολογισμό ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι θα υπάρχει μία σημαντική ανάκαμψη το 2021», αλλά και ότι θα είναι «φιλο-αναπτυξιακός και φιλο-επενδυτικός προϋπολογισμός». Παράλληλα υπενθύμισε τις μόνιμες και μη μόνιμες μειώσεις φόρων που υλοποίησε η κυβέρνηση: «Μείωση της φορολογίας του εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα στο 9%, μείωση του ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατοίκων μικρών ακριτικών νησιών, μείωση του φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα, μείωση των διανεμόμενων κερδών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή Φ.Π.Α. σε νέες οικοδομές, ισχυρό φορολογικό κίνητρο για επενδύσεις σε πράσινη οικονομία, ενέργεια, ψηφιοποίηση, κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα για επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις, κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, το non-dom.

Και πάω και στις μη μόνιμες παρεμβάσεις, που έχουμε ήδη υλοποιήσει, μείωση ή μηδενισμός προκαταβολής φόρου, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού, κάλυψη εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών σε εποχικές επιχειρήσεις, συμψηφισμός φορολογικών υποχρεώσεων, εκπτώσεις φορολογικών υποχρεώσεων, μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης. Μέσα στην κρίση συνεχίζουμε με μειώσεις φόρων και προσδοκούμε, όταν κλείσει αυτή η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, να επανέλθουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική των μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών» και πρόσθεσε ότι «όπως και το ‘20, όπως και το δεύτερο εξάμηνο του ‘19, έτσι και το ‘21 δεν προβλέπεται ούτε ένα νέος φόρος στον προϋπολογισμό. Η όλη αύξηση των εσόδων προκύπτει από την ανάκαμψη της οικονομίας».

Δείτε ακόμη

Μητσοτάκης: Μόνο ένας μαζικός εμβολιασμός μπορεί να βάλει τίτλους τέλους στην πανδημία και την οικονομική κρίση
Ο Τσίπρας δημοσίευσε το μισθωτήριο του σπιτιού στο Σούνιο – Η Ζανέτ και ο Περόνε
Κικίλιας – Χαρδαλιάς: Είναι μία κρίσιμη περίοδος για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις