Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Lockdown Δεκέμβριος: Τέλος στη σεναριολογία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown Δεκέμβριος: Τέλος στη σεναριολογία

Lockdown Δεκέμβριος: Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπολογίσει κανένα οικονομικό ή πολιτικό κόστος μπροστά στην υγεία των πολιτών.

Lockdown Δεκέμβριος: Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η χώρα τον μήνα Δεκέμβριο έβαλαν τέλος σε μια συζήτηση που είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες για το πως θα μπορούσε να ανοίξει οριζόντια ή τμηματικά η οικονομία. Ο πρωθυπουργός είχε θορυβηθεί ιδιαίτερα από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κάποιοι επιστήμονες, αλλά και κάποια κυβερνητικά στελέχη τροφοδοτούσαν τέτοιες συζητήσεις, αναφέροντας μάλιστα και πιθανές ημερομηνίες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι πολίτες να βρίσκονται σε σύγχυση και να αναμένουν άνοιγμα της οικονομίας χωρίς να εξετάζουν ιδιαίτερα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να βάλει τέλος στην σεναριολογία του ανοίγματος της οικονομίας και έτσι μετά και από την τελευταία εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής έδωσε εντολή να ανακοινωθεί ο λεγόμενος «οδικός χάρτης» μέχρι το τέλος του μήνα.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός επιτυγχάνει αρχικά να δηλώσει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπολογίσει κανένα οικονομικό ή πολιτικό κόστος μπροστά στην υγεία των πολιτών που είναι άλλωστε και η μόνιμη δήλωση που κάνει ο πρωθυπουργός τους τελευταίους μήνες. Από την άλλη δείχνει για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει καμία «σκιά», όπως κάποιοι ήθελαν να παρουσιάσουν, μεταξύ κυβέρνησης και επιστημονικής επιτροπής, ούτε υπάρχει διαφωνία για τον χρόνο λήψης των μέτρων ή για την μορφή που θα έχουν αυτά. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή αποφασίζει και στην παρούσα φάση και αυτή η απόφαση για συνέχιση των αυστηρών μέτρων έως την 7η Ιανουαρίου έρχεται κατόπιν της σχετικής εισήγησης των επιστημόνων.

Lockdown Δεκέμβριος: Προ των ευθυνών της η αντιπολίτευση

Επιπλέον με τις επίσημες αυτές ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός θέτει προ των ευθυνών τους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και αυτό γιατί παύει πλέον η συζήτηση για την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου για τον μήνα Δεκέμβριο και τώρα όλοι καλούνται να τοποθετηθούν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την υγειονομική προστασία των πολιτών. Η οικονομία, η κατάσταση στο ΕΣΥ, η αύξηση των κλινών ΜΕΘ, οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων θα μπορούν να είναι σημεία έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, όχι όμως και η «δήθεν κυβερνητική αδράνεια» για την λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Πού εστιάζει η κυβέρνηση

Μετά από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει την προσοχή του σε δύο άξονες: ο πρώτος είναι οι έλεγχοι για την πιστή τήρηση των μέτρων και ο δεύτερος άξονας είναι ο σχεδιασμός για τον άμεσο εμβολιασμό του πληθυσμού μόλις τα εμβόλια παραληφθούν από την χώρα μας. Ο σχεδιασμός ήδη έχει γίνει και βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί και προσομοιώσεις εμβολιασμού, ενώ το αρμόδιο υπουργείο Υγείας προσπαθεί να δώσει λύση σε όλες τις ειδικές περιπτώσεις ατόμων που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι, όπως για παράδειγμα τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα που βρίσκονται σε κατ’ οίκον νοσηλεία. Για τον σχεδιασμό του εμβολιασμού η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στις πρώτες ανακοινώσεις το επόμενο δεκαήμερο και κατόπιν ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα υπάρχει ενημέρωση των πολιτών για το πότε και πως θα εμβολιαστούν.

Δείτε ακόμη

Κικίλιας: Για να χτίσουμε τείχος ανοσίας πρέπει η πλειοψηφία να εμβολιαστεί
«Η Τουρκία εξάντλησε τον χρόνο σε προκλήσεις – Προσχηματική η αποχώρηση του Oruc Reis»
Δένδιας: «Σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις