Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας Τουρκία: «Απαράδεκτη η απειλή πολέμου στην Ελλάδα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας Τουρκία: «Απαράδεκτη η απειλή πολέμου στην Ελλάδα»

Δένδιας Τουρκία: Η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της ΕΕ» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Δένδιας Τουρκία: Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την παραβατική της συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο. «Η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της ΕΕ» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι «κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία». Παράλληλα σημείωσε πως η Άγκυρα «συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της και μάλιστα κάτω από ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια:

«Στο Συμβούλιο σήμερα έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και διαπιστώθηκε από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της και μάλιστα κάτω από ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Σημειώνω ότι η UNCLOS, η σύμβαση που προβλέπει επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου, την έχει επικυρώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης.

Από εκεί και έπειτα κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο συμβούλιο αρχηγών αυτή την εβδομάδα».

Στο Αμμάν αύριο ο Δένδιας

Στο Αμμάν της Ιορδανίας θα μεταβεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου και Ιορδανίας.

Τη Σύνοδο αναμένεται να απασχολήσουν η τριμερής συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η τριμερής ήταν αρχικά προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις