Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Επεισόδιο με τουρκική φρεγάτα: Η Μέδουσα εξόργισε την Άγκυρα, “απειλεί” τον Φλώρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επεισόδιο με τουρκική φρεγάτα: Η Μέδουσα εξόργισε την Άγκυρα, “απειλεί” τον Φλώρο

Επεισόδιο με τουρκική φρεγάτα: Η άσκηση αυτή όπως φαίνεται ενοχλεί πολύ την Άγκυρα η οποία όλες αυτές τις ημέρες είχε στείλει πλοία να παρακολουθούν το τί συμβαίνει ανοικτά της Αλεξάνδρειας.

Επεισόδιο με τουρκική φρεγάτα: Eπεισόδιο μεταξύ τουρκικής  και αιγυπτιακή φρεγάτας φαίνεται πως σημειώθηκε κατά την άσκηση “Μέδουσα” η οποία η οποία διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Αλεξάνδρειας με τη συμμετοχή Ελλάδας, Αιγύπτου, Γαλλίας, ΗΑΕ και Κύπρου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή, μεταδίδει το skai.gr. Ειδικότερα, η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis, που είχε συγκρουστεί με την ελληνική φρεγάτα “Λήμνος”, βρέθηκε πολύ κοντά στον χώρο της άσκησης, προκαλώντας την αντίδραση αιγυπτιακής φρεγάτας.

Η αιγυπτιακή φρεγάτα κινήθηκε προς το μέρος της τουρκικής, με τον διοικητή της να ζητά να απομακρυνθεί από την περιοχή, καθώς ήταν δεσμευμένη για την άσκηση. Τελικά, η τουρκική φρεγάτα άλλαξε πορεία και αποχώρησε από το σημείο. Η άσκηση αυτή όπως φαίνεται ενοχλεί πολύ την Άγκυρα η οποία όλες αυτές τις ημέρες είχε στείλει πλοία να παρακολουθούν το τί συμβαίνει ανοικτά της Αλεξάνδρειας.

Μέδουσα 2020: Μήνυμα Παναγιωτόπουλου

Στην άσκηση συμμετείχαν εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Όταν πέντε χώρες από την ευρύτερη περιοχή έρχονται πιο κοντά και αναπτύσσουν στενότερες συνεργασίες και συνέργειες, σε επίπεδο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, αυτό σηματοδοτεί ένα πολύ ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα εναντίον κάθε απόπειρας αποσταθεροποίησης του επιπέδου σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και συνέχισε: «Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Xρόνο με το χρόνο γίνεται πιο σημαντική, διευρύνεται σε εμβέλεια, κύρος και στρατηγική σημασία».

Την ίδια ώρα, η Τουρκία πέρα από την έκδοση Navtex, θέτει και ζήτημα κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Καστελόριζο. Μερικές ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία, το τουρκικό υπουργείο αναφέρει ότι “καμία κύρωση δεν πρόκειται ποτέ να κάνει την Τουρκία να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Καστελλόριζο ή τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων” .  Προσθέτει μάλιστα ότι “η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει διάλογο άνευ όρων με την Τουρκία το ταχύτερο δυνατό.”

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ήρθε ως απάντηση σε άρθρο του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στα Νέα.  Μεταξύ άλλων ο κ. Δενδιας τόνιζε οτι “πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα υποδεικνύουν στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς συνέπειες. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να συμπεριφέρεται στον 21ο αιώνα με πρακτικές του 19ου.”

Toυρκία: Η Ελλάδα παίζει με την φωτιά – Προκαλεί ο Έλληνας ΓΕΕΘΑ

Η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Κύπρος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάνουν στην Ανατολική Μεσόγειο επίδειξη δύναμης εναντίον μας, τονίζουν οι Τούρκοι. Οι Τούρκοι αναφέρουν πως με μήνυμα του στο Twitter «ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ελλάδας Φλώρος υπερέβη τα εσκαμμένα» ενώ υπογραμμίζουν πως «η Ελλάδα παίζει με φωτιά!». Αιτία στάθηκε το tweet του Έλληνα αρχηγού αναφορικά με την άσκηση Μέδουσα στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το οποίο η άσκηση είναι ένα «ισχυρό μήνυμα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι εικόνες που φτάνουν στην Άγκυρα δεν ικανοποιούν τους Τούρκους που βλέπουν πως δύσκολα θα πραγματοποιηθούν τα σχέδιά τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως οι ετοιμότητα και το αξιόμαχο των ελληνικών δυνάμεων ξάφνιασε τους Τούρκους που παρακολουθούν με δέος. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται και η αντίδραση των Τούρκων για το tweet του Έλληνα ΓΕΕΘΑ ενώ νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας δημοσίευσε βίντεο από την παρουσία του τουρκικού στόλου στην περιοχή, την περίοδο ερευνών του Oruc Reis.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις