Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

22

Φεβρουαρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / 2020 η χειρότερη χρονιά: To τελευταίο εξώφυλλο του Time και το… delete του Youtube
PLUS

2020 η χειρότερη χρονιά: To τελευταίο εξώφυλλο του Time και το… delete του Youtube

2020 η χειρότερη χρονιά: Όπως κι αν το δει κανείς, το 2020 είναι μια τόσο κακή χρονιά που θέλουμε να ξεχάσουμε όλοι!

2020 η χειρότερη χρονιά: Τι να μετρήσει κανείς και τι να θυμηθεί; Πανδημία από κορονοϊό, νεκροί σε όλο τον πλανήτη, τοπικά και εθνικά lockdown και απαγορεύσεις, οι οικονομίες των χωρών σε περιδίνηση… Όπως κι αν το δει κανείς, το 2020 είναι μια τόσο κακή χρονιά που ακόμα και το Youtube αποφάσισε να ακυρώσει αυτό που κάνει κάθε χρόνο, το καθιερωμένο Rewind του, ως ανασκόπηση πριν από το τέλος κάθε έτους. Εδώ και μια δεκαετία, το Rewind από το YouTube έρχεται να κλείσει κάθε χρονιά με ένα βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστούν οι καλύτερες στιγμές από τα πλέον δημοφιλή βίντεο της χρονιάς που φεύγει. Φέτος, το YouTube αποφάσισε να μην το κάνει και ήρθε να εξηγήσει την απόφαση με ανακοίνωση.

Youtube: Όχι Rewind το 2020

«Από το 2010 τελειώνουμε τη χρονιά με το Rewind, μία ματιά στους πιο σημαντικούς δημιουργούς, videos και trends της χρονιάς. Είτε το αγαπάτε είτε θυμάστε μόνο το 2018, το Rewind είχε πάντα σκοπό να είναι μία γιορτή για εσάς. Αλλά το 2020 ήταν διαφορετικό. Και δε το νιώθουμε σωστό να συνεχίσουμε σαν να μην ήταν. Οπότε κάνουμε ένα διάλειμμα από το Rewind φέτος. Ξέρουμε πως πολλά από τα καλά πράγματα που συνέβησαν στο 2020 δημιουργήθηκαν από εσάς. Και βρίσκατε τρόπους να εξυψώνετε τους ανθρώπους, να τους βοηθάτε να ανταπεξέλθουν και να τους κάνετε να γελάνε. Κάνατε μία δύσκολη χρονιά πραγματικά καλύτερη. Ευχαριστούμε που κάνατε τη διαφορά», αναφέρει το Youtube σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

ΤΙΜΕ: 2020… η «χειρότερη χρονιά στην ιστορία»

Οι υπεύθυνοι έκδοσης του αμερικανικού περιοδικού TIME φαίνεται ότι «έπιασαν» το συναίσθημα ολόκληρου του πλανήτη για το 2020. Συγκεκριμένα το περιοδικό κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος της χρονιάς έχοντας στο εξώφυλλό του ένα τεράστιο «Χ» πάνω από τον αριθμό 2020.

Η επιλογή του συγκεκριμένου εξώφυλλου  έγινε με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού που ξεκίνησε στις αρχές της χρονιάς από την Κίνα και μέχρι και σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1,5 εκατ. συνανθρώπους μας.

Είναι όμως έτσι;

Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι το τρέχον έτος είναι και το χειρότερο που έχει βιώσει η ανθρωπότητα.

Το News247 κάνει μια σημαντική ιστορική αναδρομή.

Το 1348 ξέσπασε η Μαύρη Πανώλη, η οποία οδήγησε στον θάνατο περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της Ευρώπης στα 5 χρόνια που διήρκεσε η πανδημία.

Το 1520, η ευλογιά οδήγησε στον θάνατο ένα ποσοστό μεταξύ του 60% και 90% του ιθαγενούς πληθυσμού της Αμερικής.

Το 1919 περισσότεροι από 50.000.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την Ισπανική Γρίπη.

Το 1933 ήρθε η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία.

Και αν και όλες αυτές οι χρονιές θα μπορούσαν επάξια να διεκδικήσουν τον τίτλο της “Χειρότερης” για την ανθρωπότητα, οι ειδικοί φαίνεται πως συγκλίνουν σε ένα άλλο έτος, λίγο παλαιότερα: το 536 μ.Χ.

Όπως αναφέρει το Medium, ο ιστορικός του Μεσαίωνα, Μάικλ Μακόρμικ έχει δηλώσει ότι το συγκεκριμένο έτος αποτέλεσε “την αφετηρία μίας από τις χειρότερες περιόδους που θα μπορούσε να ζήσει κάποιος, και πιθανότατα την χειρότερη χρονιά όλων των εποχών”. Η χρονιά αυτή ξεκίνησε με μία ανεξήγητη πυκνή ομίχλη που εξαπλωνόταν από την Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή και σε περιοχές της Ασίας, 24 ωρες το 24ωρο, για σχεδόν δύο χρόνια. Ως συνέπεια, οι θερμοκρασίες παγκοσμίως έπεσαν οδηγώντας στην ψυχρότερη για περισσότερα από 2.000 χρόνια δεκαετία. Ακολούθησε λιμός με τις σοδειές να καταστρέφονται σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Και το 536 ήταν απλώς η εισαγωγή για ό,τι θα ακολουθούσε.

Αυτή η περίοδος ψύχους και πείνας οδήγησε σε οικονομική αποστράγγιση της ευρωπαϊκής ηπείρου και στη συνέχεια το ξέσπασμα της πανδημίας της βουβωνικής πανώλης το 541, προκάλεσε τον θάνατο 100 εκατ. ανθρώπων-σχεδόν της μισής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Με τις αιτίες της ομίχλης, απαρχής της σκοτεινής αυτής περιόδου, να παραμένουν άγνωστες για πολλά χρόνια, μόλις πολύ πρόσφατα, ερευνητές υπό τον Μακόρμικ και τον παγετωνολόγο Πολ Μαγέφσκι, ανακάλυψαν ότι μία ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία, στις αρχές του 536 οδήγησε τεράστιες ποσότητες στάχτης σε όλο σχεδόν το βόρειο ημισφαίριο, δημιουργώντας έτσι την ομίχλη που κάλυψε τον κόσμο.

Η έκρηξη αυτή, πολύ ισχυρή, άλλαξε τα κλιματικά μοτίβα, επηρεάζοντας τον καιρό αλλά και συνακόλουθα τις καλλιέργειες για τα επόμενα χρόνια, με τις παραπάνω ολέθριες συνέπειες. Τελικά, μπορεί το 2020 να αποδεικνύεται μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την ανθρωπότητα, όμως μην ξεχνάμε ότι υπήρχαν και χειρότερα…

Κλείνουμε, με την ευχή το 2021 να είμαστε όλοι υγιείς, χαρούμενοι και αγκαλιασμένοι!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις