Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης 2021: Αντιμετώπιση της πανδημίας και μεταρρυθμίσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης 2021: Αντιμετώπιση της πανδημίας και μεταρρυθμίσεις

Μητσοτάκης 2021: Πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα χάσουμε χρόνο και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε ένα “επιθετικό” μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Μητσοτάκης 2021: Ο Πρωθυπουργός είναι σαφής: «Υποχρέωσή μου δεν είναι μόνο η ενασχόληση με το επείγον καθήκον μου, που έγκειται στη διασφάλιση ότι θα αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα χάσουμε χρόνο και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε ένα “επιθετικό” μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας μια χώρα εξωστρεφή, ανταγωνιστική, που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις Δίδυμες Επαναστάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας. Αναφέρομαι στην Ψηφιακή Επανάσταση και την Ενεργειακή Μετάβαση. Θα προωθήσουμε μια συνολική ατζέντα και θα αντιμετωπίσουμε πολλά από τα προβλήματα που συχνά αποτέλεσαν την βασική αιτία της κρίσης.

Ζητήματα όπως η ανισότητα του εισοδήματος, πώς γεφυρώνεται το ψηφιακό χάσμα, πώς διασφαλίζουμε την ανταμοιβή και την εργασιακή αξιοπρέπεια, ειδικά για αυτούς τους εργαζόμενους των οποίων τη σημασία συνειδητοποιήσαμε τώρα και ίσως ήταν “αόρατοι” για πολύ καιρό. Όλες αυτές είναι σημαντικές προτεραιότητες. Ελπίζω πως αυτή η πανδημία -παρά τον πόνο και τα βάσανα που επέφερε- θα είναι ένας δραματικός καταλύτης αλλαγής».

Γιώργος Αυτιάς

από τον Γιώργο Αυτιά

Μητσοτάκης 2021: Τα μέτρα θα πιάσουν τόπο

«Είμαι όμως αισιόδοξος πως με τα σωστά μέτρα θα καταφέρουμε να συγκρατήσουμε αυτό το δεύτερο κύμα. Ταυτόχρονα, είναι ζωτικής σημασίας για μένα να μην υπονομεύσουμε την παραγωγική ικανότητα, τη δυναμική της χώρας, καθώς όντως αναμένω πολύ γρήγορη ανάκαμψη όταν τελειώσει η πανδημία και η πανδημία θα τελειώσει όταν θα έχουμε εμβολιάσει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού μας, αλλά και του παγκόσμιου πληθυσμού. Άλλωστε δε μιλάμε για ελληνικό πρόβλημα, αλλά για παγκόσμιο. Επομένως, θα πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας. Αυτό ακριβώς κάναμε. Θα πρέπει να παρέχουμε ρευστότητα, κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα. Και ταυτόχρονα θα πρέπει να δημιουργήσουμε τα σωστά κίνητρα για τους επενδυτές που θέλουν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν χωράει αμφιβολία, και η επιχειρηματική κοινότητα το γνωρίζει καλά, πως ακόμα και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία υπάρχουν επιχειρήσεις που επενδύουν στον σχεδιασμό μας για το μέλλον».

Η μείωση των φόρων

«Θα πρέπει να μειώσουμε τους φόρους στην εργασία. Είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα για το 2021. Θα μειώσουμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κατά 3,9%. Θα καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης. Θα κάνουμε τη φορολόγηση της εργασίας πολύ πιο ανταγωνιστική. Και ταυτόχρονα, γνωρίζετε ήδη το πολύ επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθούμε παρά την πανδημία. Για παράδειγμα, καθώς μιλάμε, βρίσκεται στη Βουλή σημαντική νομοθεσία για την χρήση γης. Είναι απαραίτητη καθώς θα πρέπει να πειθαρχήσουμε στο που χτίζουμε και τι χτίζουμε, αν θέλουμε να μπορούμε να οραματιστούμε ένα βιώσιμο μέλλον. Πρόκειται για ένα παράδειγμα των πολυάριθμων πρωτοβουλιών και μεταρρυθμίσεων που σκοπεύουμε να προωθήσουμε με τρόπο ακόμα πιο αποτελεσματικό».

Οι μεταρρυθμίσεις

«Θεωρώ πως η πανδημία μας έκανε όλους σοφότερους, κατά κάποιον τρόπο, καθώς είμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρή κρίση. Βλέπουμε τα δυνατά μας σημεία, και τις αδυναμίες μας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως σήμερα η δέσμευσή μου είναι ακόμα μεγαλύτερη ως προς τη μεταρρυθμιστική μου ατζέντα σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία. Βλέπω την ευκαιρία, βλέπω την ανάγκη. Γνωρίζω πως υπάρχει διαθέσιμο κεφάλαιο από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την Ευρώπη, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και δεν έχω σκοπό να χάσω αυτή την ευκαιρία να μεταμορφώσω την χώρα.

Θα πρέπει να δούμε με γενναιότητα τις προκλήσεις που θα ανακύψουν μετά την πανδημία. Ταυτόχρονα θα προωθήσουμε μια συνολική ατζέντα και θα αντιμετωπίσουμε πολλά από τα προβλήματα που συχνά αποτέλεσαν την βασική αιτία της κρίσης. Ζητήματα όπως η ανισότητα του εισοδήματος, πώς γεφυρώνεται το ψηφιακό χάσμα, πως διασφαλίζουμε την ανταμοιβή και την εργασιακή αξιοπρέπεια, ειδικά για αυτούς τους εργαζόμενους των οποίων τη σημασία συνειδητοποιήσαμε τώρα και ίσως ήταν «αόρατοι» για πολύ καιρό».

Δείτε ακόμη

«Μπορώ να δω ήδη τους κίονες ν’ αντικατοπτρίζονται στα πράσινα μάτια της» – Η ανάρτηση που συγκίνησε τον Μητσοτάκη
Αίτημα Αθήνας σε ΗΠΑ για το “τρομακτικό” Αrleigh Burke
Το μήνυμα Θεοδωρικάκου για τα φετινά Χριστούγεννα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις