Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διακίνηση αναβολικών: 40χρονος προμήθευε με χάπια αθλητές του bodybyilding
ΕΛΛΑΔΑ

Διακίνηση αναβολικών: 40χρονος προμήθευε με χάπια αθλητές του bodybyilding

Διακίνηση αναβολικών: Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο φερόμενος αρχηγός του κυκλώματος, ένας 25χρονος Αλβανός υπήκοος- Και μέσω ιστοσελίδας η διακίνηση 

Διακίνηση αναβολικών: Προμήθευε με χιλιάδες χάπια αναβολικών αθλητές του bodybyilding) και συνελήφθη από αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας με τις κατηγορίες της  διακίνησης και διάθεσης παράνομων – απαγορευμένων αναβολικών ουσιών, επικίνδυνων για την δημόσια υγεία.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Πρόκειται για 40χρνο Έλληνα και όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, από τις έρευνες σε αποθηκευτικό χώρο και στην οικία του,  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν  11.333 δισκία και αμπούλες παράνομων αναβολικών ουσιών, που θα αποσταλούν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για εξέταση. Ο συλληφθείς με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, για παράβαση της νομοθεσίας για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, οδηγήθηκε στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

«Η υπόθεση», σημειώνει η Αστυνομία, «εξελίχθηκε στο πλαίσιο έρευνας για παράνομη διακίνηση αναβολικών σε αθλητές της σωματικής διάπλασης (body building)». Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της διακίνησης-προμήθειας επικίνδυνων για την υγεία αναβολικών στην προσπάθεια κάποιων να «φτιάξουν μυώδες σώμα», υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό, εξαρθρώθηκε από την ίδια Υπηρεσία, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, με πλοκάμια σε όλη την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού, τα μέλη της οποίας  διακινούσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ,  μεγάλες ποσότητες παράνομων αναβολικών ουσιών, για την βελτίωση της απόδοσης αθλητών, κυρίως σε γυμναστήρια, καθώς και για την στυτική δυσλειτουργία.

Συνεργασία με τη γαλλική αστυνομία

Για την υπόθεση αυτή σε συνεργασία με τη Γαλλική Αστυνομία, είχαν συλληφθεί μετά από ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αττική, Εύβοια, Φωκίδα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, συνολικά 9 άτομα, ηλικίας 25 έως 41 ετών. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο φερόμενος αρχηγός του κυκλώματος, ένας 25χρονος Αλβανός υπήκοος.

Επισημάνθηκε από την Αστυνομία,  ότι η δράση της οργάνωσης είχε αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό (Καναδά, ΗΠΑ, Κίνα, Τουρκία, Ινδία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σιγκαπούρη και Παναμά). Αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα, μαζί με τον 25χρονο, είχε και ένας Γάλλος, ο οποίος δεν συνελήφθη και δραστηριοποιούνταν κυρίως σε Γαλλία και Τουρκία.

Και μέσω ιστοσελίδας η διακίνηση

Σημειώνεται, ότι για τη διακίνηση των παράνομων σκευασμάτων χρησιμοποιούσαν κυρίως ιστοσελίδα που διατηρούσαν και εταιρείες ταχυμεταφορών, ενώ οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν με τη χρήση «κρυπτονομισμάτων», προκειμένου να εξασφαλίζουν ανωνυμία, να δυσχεράνουν τυχόν έρευνες των αρχών και να αποκρύπτουν την προέλευσή των εσόδων τους.

Υπολογίστηκε ότι το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν την τελευταία πενταετία και τα κέρδη από την παράνομη επιχείρηση ξεπερνούν τα 2.000.000 ευρώ. Στην ιατρική, τα αναβολικά στεροειδή χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών στις οποίες η ανάπτυξη ενός ατόμου έχει περιοριστεί ή κατασταλεί σε βαθμό που επηρεάζει την υγιή ανάπτυξη του ατόμου. Τα αναβολικά στεροειδή χρησιμοποιούνται παράνομα από άτομα που επιδιώκουν να ενισχύσουν την αθλητική τους απόδοση και την ανάπτυξη του σώματος.

Η χρήση στεροειδών και η χρήση άλλων φαρμάκων που βελτιώνουν την απόδοση, αυξάνονται, ιδιαίτερα μεταξύ των νεαρών ανδρών που θέλουν να επιτύχουν μια «τέλεια» γυμναστική. Τα σημάδια της κατάχρησης στεροειδών περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση και τη φυσική εμφάνιση.

Οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί να περιλαμβάνουν:

Νευρικότητα,
Παράνοια,
Η παρορμητικότητα,
Επίθεση,
Ευερέθιστο,
Αυπνία,
Καταστολή της λίμπιντο,
Ανησυχια, και άλλα σημάδια διέγερσης.

Τα φυσικά συμπτώματα της κατάχρησης αναβολικών στεροειδών μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη θηλυκών χαρακτηριστικών σε άνδρες και σε αρσενικά χαρακτηριστικά στις γυναίκες. Σε άνδρες και γυναίκες:

Απειλητικές για τη ζωή, ανεπιθύμητες παρενέργειες, περιλαμβάνουν:

Καρδιαγγειακές βλάβες συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων και καρδιακής προσβολής,
Ηπατική νόσος
Καρκίνος στο συκώτι,
Κύστεις,
Εσωτερική αιμοραγία,
Η πρόωρη γήρανση των οστών

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις