Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Pfizer εμβόλιο Βρετανία: Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ

Pfizer εμβόλιο Βρετανία: Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν

Pfizer εμβόλιο Βρετανία: Η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα δήλωσε σήμερα ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες της για την έγκριση εμβολίων κατά της Covid-19 είναι ασφαλέστερες

Pfizer εμβόλιο Βρετανία: Η επείγουσα έγκριση εκ μέρους της Βρετανίας του πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού που αναπτύσσεται από τις Pfizer και BioNTech είναι «προβληματική», καθώς έγινε υπερβολικά εσπευσμένα, δήλωσε σήμερα ένας εξέχων ευρωβουλευτής. «Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι προβληματική και συνιστώ τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην επαναλάβουν τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο. Λίγες εβδομάδες ενδελεχούς εξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι καλύτερο από μια εσπευσμένη άδεια για να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα εμβόλιο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Πέτερ Λίζε, μέλος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

 «Όχι» και από τον ΕΜΑ σε κατεπείγουσα έγκριση εμβολίων

Από την πλευρά της η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα δήλωσε σήμερα ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες της για την έγκριση εμβολίων κατά της Covid-19 είναι ασφαλέστερες, μετά την έγκριση από τη Βρετανία με κατεπείγουσες διαδικασίες του πειραματικού εμβολίου που αναπτύσσεται από τις Pfizer και BioNTech. Ερωτηθείς σχετικά με την έγκριση που δόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εμβόλιο της Pfizer, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανέφερε: «Ο EMA θεωρεί πως η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση για διάθεση στην αγορά είναι ο πιο κατάλληλος ρυθμιστικός μηχανισμός για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας».

Ο EMA πρόσθεσε πως η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους απ’ ό,τι η κατεπείγουσα διαδικασία που επελέγη από τη Βρετανία. Ο EMA ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer.

Προειδοποίηση της Interpol

Από εκεί και πέρα με αφορμή την έγκριση του εμβολίου της Pfizer η Interpol προειδοποιεί ότι δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος είναι πιθανόν να βάλουν στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19, καθώς και ότι θα επιδιώξουν να πουλήσουν πλαστά εμβόλια. Η Interpol εξέδωσε σήμερα παγκόσμιο συναγερμό προς τις 194 χώρες μέλη, προειδοποιώντας τις να προετοιμασθούν για επιθέσεις δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος στα εμβόλια, επιθέσεις τόσο φυσικές, όσο και online.

«Καθώς οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται για την διανομή των εμβολίων, εγκληματικές οργανώσεις σχεδιάζουν να διεισδύσουν και να διαταράξουν τις αλυσίδες τροφοδοσίας. Τα εγκληματικά δίκτυα θα στοχεύσουν επίσης ανυποψίαστους πολίτες μέσω πλαστών ιστότοπων και ψευδών θεραπειών, θέτοντας σε σημαντικό κίνδυνο την υγεία τους, ακόμη και για την ζωή τους», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της Interpol Γιούργκεν Στοκ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις