Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καταγραφή κρουσμάτων Ελλάδα: Επιμένει για τη διαφάνεια η Λινού
ΕΛΛΑΔΑ

Καταγραφή κρουσμάτων Ελλάδα: Επιμένει για τη διαφάνεια η Λινού

Καταγραφή κρουσμάτων Ελλάδα: "Δεν υπάρχει διαφάνεια στα δεδομένα", εξηγώντας πως δεν δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, όπως "μια περιγραφή των τεστ ανά περιοχή, ανά ηλικία κλπ", είπε.

Καταγραφή κρουσμάτων Ελλάδα: Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του OPEN η Αθηνα Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Πρόληψης. Στο ερώτημα γιατί, παρά τα μέτρα και το lockdown, οι αριθμοί των κρουσμάτων κορονοϊού εξακολουθούν να είναι αυξημένοι, απάντησε η κ. Λινού, αναφέροντας πως “ο ιός πλέον έχει μπει στα σπίτια μας. Ο ιός μεταδίδεται ενδοοικογενειακά” και τόνισε πως θα πρέπει “να έχουμε το νου μας στο παραμικρό σύμπτωμα”.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των δημοτικών και αν αυτό πρέπει να γίνει με τα τωρινά δεδομένα, η καθηγήτρια σημείωσε: “Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν. Πρέπει να μειώσουμε τον συνωστισμό έξω από τα σχολεία”, ενώ πρότεινε διαφορετικές ώρες προσέλευσης για κάθε τάξη, ώστε να μην συγχρωτίζονται μαθητές και γονείς στις εισόδους.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για τις καταγραφές των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ και κατά πόσον αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η κ. Λινού τόνισε πως δεν πιστεύει ότι αλλοιώθηκαν τα στοιχεία, ωστόσο ανέφερε πως “δεν υπάρχει διαφάνεια στα δεδομένα”, εξηγώντας πως δεν δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, όπως “μια περιγραφή των τεστ ανά περιοχή, ανά ηλικία κλπ” ή τόσα κρούσματα θετικά από τα πόσα συνολικά, ώστε να γνωρίζουν οι επιστήμονες πού υπάρχει συρροή. “Σε άλλες χώρες αυτό γίνεται και αναλόγως ανοίγουν και κλείνουν περιοχές”, πρόσθεσε και σχολιάζοντας το θέμα των τεστ, είπε: “Τεστ γίνονται λίγα και δεν συνταγογραφούνται”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις