Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Μακρόν: Τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών για την Τουρκία
ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ - ΔΥΟ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

Μητσοτάκης – Μακρόν: Τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών για την Τουρκία

Μητσοτάκης - Μακρόν: Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου και για τη διμερή συνεργασία.

Μητσοτάκης – Μακρόν: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου και για τη διμερή συνεργασία. Ο κ. Μητσοτάκης, συμμετείχε και το πρωί σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Janez Janša και τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Igor Matovič, με φόντο τη Σύνοδο και την τουρκική προκλητικότητα.

Πάντως, φαίνεται να υπάρχουν δύο τάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ ενόψει της Συνόδου όπου θα εξεταστούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις και όλα δείχνουν -σύμφωνα με αναλυτές- ότι με τα ως τώρα δεδομένα το ρεαλιστικό σενάριο είναι η επιβολή «ήπιων κυρώσεων».

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ και διεθνολόγο, Άγγελο Συρίγο, υπάρχει μια ομάδα χωρών όπου εκεί εντάσσονται οι Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία αλλά και η Τσεχία που επιδιώκουν να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στη Τουρκία. Από την άλλη μεριά υπάρχουν χώρες με προεξάρχουσα τη Γερμανία, αλλά και τις Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία και Ιταλία που προτιμουν ήπιες ή και καθόλου κυρώσεις στην Άγκυρα ως το πιο ιδανικό γι’ αυτές τις χώρες σενάριο.

Άλλωστε οι περισσότερες χώρες και ειδικά η Γερμανία έχουν στενές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η από το καλοκαίρι χρονοτριβούσε και έπαιζε καθυστερήσεις με την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Βεβαίως «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», ειδικά με τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο δίμηνο και είναι βέβαιο ότι οι τελευταίες πιρουέτες της κυβέρνησης Ερντογάν με την απόσυρση του Oruc Reis στην Αττάλεια, δύσκολα μπορούν να δώσουν επιχειρήματα σε όσους εντός της ΕΕ τάσσονται κατά της επιβολής κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή που η Τουρκία κάνει ελιγμούς με το Oruc Reis, επιμένει στο γκριζάρισμα του Αιγαίου με νέες Navtex και την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών σε πρώτο πλάνο και φυσικά στην Κύπρο συνεχίζει να παραβιάζει όχι μόνο κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μήνυμα Μέρκελ στον Ερντογάν

Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μάλιστα σε τηλεδιάσκεψη με ευρωβουλευτές και βουλευτές κρατών μελών της ΕΕ, ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας από ακολούθησε η Ένωση, απέτυχε καθώς δεν υπάρχει πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που να είναι άξια αναφοράς και μάλιστα χαρακτήρισε ως επιθετική και προκλητική τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Βεβαίως δεν άνοιξε τα χαρτιά της στο δια ταύτα, περιοριζόμενη μόνο να δηλώσει πως «θα ασχοληθούμε πάλι με το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο και θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε στην κατάσταση. Αυτό θα γίνει στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως έχουμε προγραμματίσει».

Δεν παρέλειψε δε, να επισημάνει με νόημα ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία λόγω προσφυγικού καθώς όπως ανέφερε «αν κοιτάξουμε πόσο δυσκολευόμαστε εμείς στην ΕΕ με τα ζητήματα της μετανάστευσης, τότε αξίζει στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός για αυτά που κάνει σε αυτόν τον τομέα».

Το αντάρτικο Δένδια έναντι του Βερολίνου

Η Ελλάδα αυτό που θα επιθυμούσε είναι οι κυρώσεις να «πονέσουν» οικονομικά και να επιβληθούν σε εταιρείες και οργανισμούς και όχι σε φυσικά πρόσωπα. Το βέβαιο είναι ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική διπλωματία και ο Νίκος Δένδιας έχουν αποφασίσει και εξασκούν ήδη μια πιο επιθετική τακτική στο εσωτερικό της ΕΕ με σαφείς αιχμές κατά της Γερμανίας ειδικά σε ότι αφορά το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ειδικά δε η τελευταία δήλωση του κ. Δένδια στο politico που αμφισβήτησε τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας λόγω του «δισταγμού» της να ταχθεί υπέρ των κυρώσεων στην Τουρκία είναι πολύ χαρακτηριστική του όλου κλίματος στην ΕΕ αυτή τη στιγμή.

Το ΝΑΤΟ και η νέα προεδρία Μπάιντεν

Σε κάθε περίπτωση οι εκτιμήσεις όλες συγκλίνουν στο σενάριο των ήπιων κυρώσεων, καθώς υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος στην εξίσωση των ευρωτουρκικών σχέσεων και αυτή η παράμετρος αφορά στην στάση αναμονής των Βρυξελλών ενόψει της προεδρίας Μπάιντεν στις ΗΠΑ και το πώς θα διαχειριστεί τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.

Ως προς το ποιες θα είναι οι διαφορές της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει το Τζο Μπάιντεν σε σχέση με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Τουρκίας ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Οι ημέρες των «λευκών επιταγών» προς το καθεστώς του Ερντογάν τελείωσαν. Δεν αναμένω να υπάρξει πλήρης ρήξη των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας ή τουλάχιστον όχι μια που να προκληθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Περιμένω μια προσπάθεια, όπως αυτή που έχει δοκιμάσει η Ε.Ε., να διατηρηθούν ζωντανές οι προοπτικές μιας «θετικής ατζέντας».

Αλλά δεν θα υπάρχει πλέον μια πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας για το ζήτημα των S-400, δεν θα υπάρξει σιωπή ή διφορούμενες δηλώσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν όσον αφορά την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Η Ουάσιγκτον δεν θα αφήσει πλέον να αποφασίζεται η μοίρα της Συρίας, της Λιβύης ή του Καυκάσου σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις