Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άρση μέτρων Χριστούγεννα: Τρομάζει η έκρηξη ενόψει χαλάρωσης του λοκντάουν
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ;

Άρση μέτρων Χριστούγεννα: Τρομάζει η έκρηξη ενόψει χαλάρωσης του λοκντάουν

Άρση μέτρων Χριστούγεννα: Εντονη ανησυχία, προβληματισμός και αγωνία επικρατεί στους πολίτες αναφορικά με το lockdown και την β' φάση της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Άρση μέτρων Χριστούγεννα: «Κάθε μέρα είναι σαν να πέφτει αεροπλάνο». Με αυτά τα δραματικά λόγια περιέγραψε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος την πορεία των θανάτων στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα λόγω του κορωνοϊού. Η παρομοίωση, όσο μακάβρια κι αν φαντάζει, είναι πέρα για πέρα ακριβής. Ο Νοέμβριος ήταν ο πλέον «μαύρος» μήνας όσον αφορά τους θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο μήνας, σχεδόν 1.600 άνθρωποι (1.592) έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού σε ένα σύνολο 2.223 καταγεγραμμένων θανάτων ή αλλιώς –σε εβδομαδιαία βάση- 722 νεκροί σε 7 μέρες. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος νεκρός στη χώρα μας από την πανδημία καταγράφηκε στις 12 Μαρτίου και μέσα σε 219 ημέρες, δηλαδή επτά μήνες από την έναρξη της πανδημίας οι νεκροί έφτασαν στις 17 Οκτωβρίου τους 500.

Παρότι στο πρώτο επτάμηνο ο ρυθμός της θνησιμότητας κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, εύκολα παρατηρεί κανείς πως από τον Οκτώβριο ο αριθμός των θανάτων έχει εκτιναχθεί. Συγκεκριμένα, χρειάστηκαν 28 μόλις μέρες από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι τις 14 Νοεμβρίου για να έχουμε άλλους 500 νεκρούς και να σπάσει η χώρα μας τον τριψήφιο αριθμό νεκρών από τον κορωνοϊό και να ξεπεράσει τους 1.000 θανάτους. Από τις 14 Νοεμβρίου κι έπειτα, οι νεκροί ξεπερνούν κάθε στατιστικό προηγούμενο. Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα καταγράφονται άλλοι 500 θάνατοι και στις 21 Νοεμβρίου η χώρα θρηνεί 1.500 νεκρούς.

Μέσα σε άλλες 7 ημέρες, μέχρι και σήμερα 28 Νοεμβρίου ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να ανεβαίνει δραματικά με αποτέλεσμα μέσα σε μια εβδομάδα να χάσουν τη ζωή τους 722 συμπολίτες μας, με το σύνολο να ανέρχεται σε 2.223 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Η πορεία των νεκρών στη χώρα μας

Όσον αφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των θανόντων, από τους 2.223 νεκρούς οι 891 (40,1%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω». Και μπορεί τα μαθηματικά και τα ποσοστά να μοιάζουν ψυχροί αριθμοί, ίσως η αντιστοιχία με τον πληθυσμό μιας πόλης να δίνει την εικόνα πιο ξεκάθαρα: από την αρχή της πανδημίας μια πόλη όπως η Πάργα ή το Διακοπτό έχει αφανιστεί.

Προσεκτικό άνοιγμα

Κι ενώ οι Έλληνες ετοιμάζονται να κάνουν Χριστούγεννα, οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα χρειαστούν ακόμη 15 ημέρες προκειμένου να δούμε μείωση στους αριθμούς νεκρών και διασωληνωμένων. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι δύσκολες και αναμένονται υψηλά νούμερα στο μέτωπο της πανδημίας στη χώρα μας. Ωστόσο, διακρίνεται μια σταθεροποίηση στα κρούσματα αυτήν την εβδομάδα που κυμαίνονται γύρω στις 2.000 ενώ την προηγούμενη στις 3.000. Η πρόβλεψη των ειδικών βάσει των μαθηματικών μοντέλων είναι ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε 1.600 νέες νοσηλείες και από αυτές, οι 250 ασθενείς θα οδηγηθούν σε ΜΕΘ. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα.

Κι ενώ η σταθεροποίηση κινείται σε αργούς ρυθμούς οι επιστήμονες κρούουν τον κίνδυνο να μην υπάρξει ενθουσιασμός αλλά η άρση των μέτρων περιορισμού να γίνει με εξίσου αργά και ψύχραιμα βήματα. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι οριακή με αποτέλεσμα τόσο ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, όσο και ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο αναφοράς Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, να απευθύνουν την Κυριακή έκκληση να μην «ανοίξει» ακόμη η πόλη, είτε αυτό αφορά στην οικονομία, είτε στα σχολεία.

Σύψας: Χριστούγεννα μόνοι μας

Υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου εμφανίστηκε εξάλλου το Σάββατο και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα, η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά, θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα από κορονοϊό. «Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το μικρό και προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς εν όψει των Χριστουγέννων είναι το επικρατέστερο σενάριο στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την ώρα που από τους επιχειρηματίες της εστίασης ακούγεται κραυγή αγωνίας. Ο πρωθυπουργός από τη Δευτέρα θα έχει συνεχείς συσκέψεις με τους ειδικούς στις οποίες θα τεθούν επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο και τον τρόπο άρσης του lockdown.

Καπραβέλος: Στη Θεσσαλονίκη την πατήσαμε, δεν πρέπει να ανοίξουμε -Τραγική η κατάσταση, δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής

«Να μην ανοίξουμε και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα» προτείνει ο Νικόλαος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ  στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Όπως εξήγησε ο κ. Καπραβέλος στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς τα κρεβάτια της εντατικής είναι πλήρη. «Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε.», είπε.

Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι το δεύτερο κύμα ξεκινάει τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάρτιο. «Δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει αν θα ανοίξει θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του.» «Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Από μένα και τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσετε ποτέ για άνοιγμα. Θα σας λέμε περιοριστικά μέτρα.», τόνισε ο Διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου.

«Την πατήσαμε. Αν δε ληφθούν μέτρα θα είναι εθνική τραγωδία. Στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη.», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της τήρησης των μέτρων. «Αν ανοίξουμε χωρίς μέτρα το 3ο κύμα θα είναι φοβερό. Ο ιός έχει φοβερή μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα της κοινωνίας.»

Μαίνεται η πίεση στις ΜΕΘ – Μικρή αχτίδα αισιοδοξίας στη Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις