Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Θεσσαλονίκη: Στη συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός – Όλα δείχνουν παράταση lockdown
ΚΙΝΗΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ

Μητσοτάκης Θεσσαλονίκη: Στη συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός – Όλα δείχνουν παράταση lockdown

Μητσοτάκης Θεσσαλονίκη: Τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων αποτυπώνουν την επιδημιολογική επιβάρυνση σε 18 περιοχές, ενώ ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Μητσοτάκης Θεσσαλονίκη: Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα, Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Νωρίς το πρωί, θα βρεθεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και επόμενος σταθμός του θα είναι το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ στην περιοχή της Πυλαίας, ενώ στη συνέχεια θα βρεθεί στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Από εκεί θα μεταβεί σε ένα από τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, ενώ πριν από τη μια το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη σύσκεψη στο κυβερνητικό στρατηγείο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου σε ανοιχτή γραμμή με την μεικτή task force αλλά και την επιτροπή των ειδικών θα συνεχιστεί η συλλογή και η επεξεργασία των δεδομένων της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει σαφές πως δεν θα επιτρέψει σε αυτήν την κρίσιμη καμπή να καταγραφούν αστοχίες ή παραλείψεις στην πόλη, όπου οι απαγορεύσεις τέθηκαν σε εφαρμογή κατά μια εβδομάδα νωρίτερα, από ό,τι στην υπόλοιπη επικράτεια, όμως δοκιμάζεται πιο σκληρά από τη διασπορά του ιού. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην προσπάθεια για περιορισμό της πανδημίας.

Όλα δείχνουν lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου

«Επικρατέστερο σενάριο είναι το απαγορευτικό να παραμείνει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου με μοναδική εξαίρεση, ίσως, τα σχολεία» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των συζητήσεων που γίνονται. Διαυγέστερη εικόνα αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας και με βάση αυτά θα κάνουν τις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό οι λοιμωξιολόγοι. Αν υπάρχει κάθετη πτώση των κρουσμάτων θα ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων στις 7 Δεκεμβρίου, διαφορετικά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν και αυτά κλειστά έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Έχοντας ως νέο ορόσημο τα μέσα Δεκεμβρίου το διάστημα των 16 ημερών που μεσολαβεί θεωρείται μεγάλο ώστε να υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία άρσης των περιοριστικών μέτρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η στόχος της κυβέρνησης είναι η άρση του lockdown να γίνει ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα. Όπως είναι λογικό αν μια περιοχή βρεθεί εκείνη την χρονική στιγμή στο «κόκκινο» να υπάρχουν αυξημένα μέτρα. «Η προσπάθεια που γίνεται έχει σκοπό να υπάρξει ταχεία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων ώστε να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Για το λόγο αυτό χθες υπήρξε κινητοποίηση για την Πάτρα και την αποφυγή συνωστισμού με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα. Ζητήθηκε η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Μητρόπολης για να μην υπάρξουν περιστατικά που θα οδηγήσουν σε μετάδοση του ιού και έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα αστυνόμευσης.

Οι κόκκινες περιοχές – Στην Πάτρα ο Χρυσοχοϊδης

Ακόμη και αν η εκρηκτική κατάσταση που καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη ως προς την εξάπλωση του ιού, εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης, το αυξημένο ιικό φορτίο σε ακόμη 17 περιοχές της χώρας έχει θορυβήσει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να δίνει χθες στη δημοσιότητα των κατάλογο των «κόκκινων» νομών για την πανδημία.

Πρόκειται για τις: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Βόλο, Έβρο, Καβάλα και Τρίκαλα, γεωγραφικές ενότητες, στις οποίες η επιδημιολογική εικόνα υπερβαίνει κατά πολύ τον εθνικό μέσο όρο, κινητοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό.

Η στενή επιτήρηση στο εξής των παραπάνω περιοχών, αλλά και των πόλεων με συγκυριακές εστίες συνωστισμού, όπως η γιορτή του πολιούχου, Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα τη Δευτέρα, έχουν θέσει σε επιφυλακή και τις αστυνομικές αρχές, προκειμένου οι εντατικοί έλεγχοι να συμβάλουν στην αποτροπή της επανάληψης φαινομένων μαζικής διασποράς, όπως συνέβη ανήμερα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Ήδη, για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει σήμερα στην Πάτρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προκειμένου να συντονίσει τις τοπικές Αρχές στην επιτήρηση των μέτρων προστασίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις