Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βρετανία – Τουρκία τώρα: Μια “επικίνδυνη” στρατιωτικοτεχνική συνεργασία
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία – Τουρκία τώρα: Μια “επικίνδυνη” στρατιωτικοτεχνική συνεργασία

Βρετανία - Τουρκία τώρα: Επίσης είναι γνωστό ότι οι Βρετανοί μπορούν να αποκτήσουν επιρροή από την Μεσόγειο μέχρι το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας.

Βρετανία – Τουρκία τώρα: Νέο τρόπο να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της βρήκε η Τουρκία με την βοήθεια των Βρετανών.  Σύμφωνα με πηγές από τη Ρωσία, οι Τούρκοι φέροντα να ετοιμάζουν βαλλιστικούς πυραύλους που θα εκτοξεύονται από υποβρύχια, ενώ έχουν αγαστή συνεργασία με τους Γερμανούς που τους κατασκευάζουν τα 6 υποβρύχια Type-214, των οποίων οποία αρνούνται να ακυρώσουν την παράδοση παρά τις πιέσεις της Ελλάδος.

Η είσοδος των Βρετανών έχει φέρει τα πάνω κάτω, σύμφωνα με συμπέρασμα που εξάγεται από διάφορες πτυχές της στρατιωτικο-τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Λονδίνου και Άγκυρας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ανάπτυξη ενός από τα πιο σημαντικά μέσα στρατιωτικής προβολής ισχύος εν έτει 2020, που είναι το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που θέλουν να κατασκευάσουν οι Τούρκοι. Το πόσο μακριά έχουν φτάσει οι δεσμοί μεταξύ Τούρκων και Βρετανών είναι γνωστό εδώ και μεγάλο διάστημα.

Επίσης είναι γνωστό ότι οι Βρετανοί μπορούν να αποκτήσουν επιρροή από την Μεσόγειο μέχρι το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας. Το Λονδίνο μπορεί να επηρεάσει επίσης την κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη με τουρκικά χέρια, ενώ οι σχέσεις Λονδίνου-Άγκυρας αυξάνονται κάθε μέρα. Αυτό βέβαια αφορά και το κυπριακό. Λίγοι όμως ειδικοί έδωσαν προσοχή σε μια άλλη πτυχή των βρετανο-τουρκικών σχέσεων στην οποία οι Βρετανοί θέλουν να κάνουν τους Τούρκους ισχυρότερους και πιο επικίνδυνους, δίνοντας τους ισχυρό ρόλο στο παραδοσιακό γεωπολιτικό παιχνίδι τους μια νέα διάσταση. Πρόκειται για στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Οι πόλεμοι στην Συρία, με χρήση Τζιχαντιστών, drone TB2, στο Ιράκ, τη Λιβύη και το Καραμπάχ, στους οποίους η Τουρκία συμμετείχε μυστικά ή φανερά, καθώς και οι τουρκικές στρατιωτικές βάσεις σε Κατάρ, Λιβύη, και Σομαλία, είναι στην πραγματικότητα απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

«Η Τουρκία διαθέτει μια μεγάλη στρατιωτική βιομηχανία και έχει αρκετά τεχνικά επιτεύγματα στον στρατιωτικό τομέα. Η Άγκυρα κατασκευάζει μικρούς πυραύλους Κρουζ και τον τακτικό πύραυλο Bora με εμβέλεια 270 χιλιομέτρων και με κεφαλή βάρους 480 κιλών. Ο πύραυλος χρησιμοποιήθηκε ήδη εναντίον των Κούρδων στο Ιράκ, ενώ κατασκευάζονται και τακτικοί πύραυλοι μεγαλύτερης εμβέλειας. Οι Τούρκοι δοκίμασαν το δικό τους αντι-πλοϊκό πύραυλο (ATMACA), ενώ Aselsan και Roketsan, κατασκευάζουν ηλεκτρονικά συστήματα, όπλα, πυραύλους, λέιζερ και πολλά άλλα», αναφέρει Ρώσος ειδικός.

Δύσκολο τεχνικά για την ώρα

Η Τουρκία διαθέτει επίσης ένα εθνικό διαστημικό πρόγραμμα και αυτό προχωρά αυστηρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Επίσης υλοποιήθηκαν πειραματικά οχήματα εκτόξευσης μικροδορυφόρων. Ο ίδιος Ρώσος ειδικός αναφέρει ότι υπάρχουν φήμες για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι το κέντρο πυραύλων στην Σινώπη ασχολείται με βαλλιστικούς πυραύλους που θα εκτοξεύονται από υποβρύχια.

«Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα εκφράσει ότι το μη πυρηνικό καθεστώς της Τουρκίας είναι απαράδεκτο, ενώ κυκλοφορούν φήμες περί τουρκικού «δικαιώματος» σχετικά με την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Το πόσο όλα αυτά είναι αλήθεια είναι αδύνατο να το επιβεβαιώσουμε ακόμη. Από τεχνικής άποψης, η Τουρκία δεν είναι ακόμη σε θέση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αλλά το ενδιαφέρον για το θέμα αυτό αφορά σαφώς την πολιτική ελίτ της χώρας», δηλώνει ο ίδιος. Ένα από τα πιο περίπλοκα και φιλόδοξα προγράμματα του τουρκικού στρατιωτικού και βιομηχανικού συγκροτήματος είναι το πρόγραμμα για τη δημιουργία τουρκικού μαχητικού TF-X πέμπτης γενιάς, με το οποίο ασχολείται η Turkish Aerospace Industries (TAI).

Πληροφορίες από Pentapostagma

Δείτε ακόμη

“Βόμβα” από σύμβουλο του Ερντογάν: «Θα αποκτήσουμε ‘σκύλους’ που θα μας φτιάξουν πυρηνικούς πυραύλους»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις