Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άνοιγμα σχολείων κορονοϊός: Το επικρατέστερο σενάριο, οι ημερομηνίες «κλειδιά»
ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ

Άνοιγμα σχολείων κορονοϊός: Το επικρατέστερο σενάριο, οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Άνοιγμα σχολείων κορονοϊός: «Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20» - Στ. Πέτσας: Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο

Άνοιγμα σχολείων κορονοϊός: Για τις ημερομηνίες-«κλειδιά» τόσο για την άρση του lockdown κατά του κορονοϊού όσο και για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής. «Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20», είπε ο κ. Σαρηγιάννης και προσέθεσε ότι στις 7 είναι νωρίς να ανοίξουν.

Ο καθηγητής εκτιμά ότι γύρω στις 14 Δεκεμβρίου, που συζητείται άρση των μέτρων, θα είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς, αναφορικά με τα κρούσματα. Ωστόσο, η πραγματική αποκλιμάκωση θα είναι γύρω στις 19-20 Δεκεμβρίου. Σε πολλές περιοχές είναι πιο αργή η αποσυμπίεση. «Συνολικά στη χώρα πάντως βλέπουμε αποσυμπίεση», ανέφερε. Τέλος, επισήμανε ότι είναι «καλό να παραμείνουν τα SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Βοηθούν να υπάρχει σύνεση».

Στ. Πέτσας: Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο

Παράλληλα, το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων εξετάζει η κυβέρνηση, με τα σχολεία να ανοίγουν πρώτα και κατόπιν το λιανεμπόριο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα, ωστόσο είπε ότι αυτό εξαρτάται από τη στάση όλων μας. «Η κυβέρνηση κάνει έκκληση για να τηρούνται τα μέτρα από όλους. Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα. Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση» τόνισε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι φαίνεται να πέφτει ο αριθμός μετάδοσης της νόσου.

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά. «Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις», υπογράμμισε, αναφέροντας ότι οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

Κεραμέως: Πιθανότερο σενάριο τα σχολεία να ανοίξουν πριν τις γιορτές

Στο μεταξύ, την εισήγηση των ειδικών αναμένει το υπουργείο Παιδείας για να ανοίξει και πάλι τα σχολεία, όπως δήλωσε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η Νίκη Κεραμέως. Όπως τόνισε η ίδια μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6, οι αποφάσεις εξαρτώνται από το επιδημιολογικό φορτίο και αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες. Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε πως το να ανοίξουν τα σχολεία είναι βασική προτεραιότητα. Ένώ παράλληλα επιβεβαίωσε πως υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα Δημοτικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι συζητήσεις με τους επιστήμονες θα διεξαχθούν τις επόμενες εβδομάδες και θα δρομολογηθούν και οι ανάλογες αποφάσεις. Μάλιστα, η κ. Κεραμέως τόνισε πως το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανοίξουν πριν τις γιορτές. Ερωτηθείσα για το εάν θα γίνουν rapid test στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια εισήγηση.

Αναφορικά με την τηλεκπαίδευση, η Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε πως τα περισσότερα προβλήματα έχουν πλέον ξεπεραστεί. Τόνισε ότι τα μαθήματα γίνονται πλέον κανονικά. «Τίποτα δεν αντικαθιστά τη διά ζώσης διδασκαλία, όταν όμως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες η τεχνολογία προσφέρει πολύτιμα πράγματα» είπε η ίδια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις