Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Έκτακτο “δώρο Χριστουγέννων” δικαιούχοι: Ποιοι εργαζόμενοι θα το πάρουν, πότε θα πληρωθεί
ΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΤΟ ΛΑΒΟΥΝ

Έκτακτο “δώρο Χριστουγέννων” δικαιούχοι: Ποιοι εργαζόμενοι θα το πάρουν, πότε θα πληρωθεί

Έκτακτο "δώρο Χριστουγέννων" δικαιούχοι: Εφάπαξ βοήθημα σε κοινωνικές ομάδες που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τα συνεχή lockdown και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία σχεδιάζει να χορηγήσει λίγο πριν τα Χριστούγεννα το κυβερνητικό επιτελείο.

Έκτακτο “δώρο Χριστουγέννων” δικαιούχοι: Να βρει πόρους ώστε να καταφέρει να στηρίξει τις μεγάλες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να έχουν προτεραιότητα “μάχεται” το Μαξίμου, γνωρίζοντας καλά πως οι Έλληνες πολίτες αναμένουν το πολυπόθητο έκτακτο δώρο Χριστουγέννων για να πάρουν μια πολύ μικρή έστω ανάσα.  Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τους χαμηλοσυνταξιούχους και η δεύτερη ομάδα τους υγειονομικούς οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Αν και ο προγραμματισμός έβαινε καλώς, η “επιστρεπτέα προκαταβολή” – ένα από τα πιο επιτυχημένα μέτρα της κυβέρνησης – έβαλε φρένο στην αύξηση των δικαιούχων του χριστουγεννιάτικου μποναμά.

Σήμερα, θα γίνει η 3η πληρωμή της επιστρεπτέας και θα καταβληθούν πάνω από 600 εκατ. ευρώ τα οποία δεν είχαν αρχικά προϋπολογιστεί. Υπολόγιζαν στο οικονομικό επιτελείο ότι η 4η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα απορροφήσει περί τα 1,2 δις. ευρώ και τώρα ο προϋπολογισμός έχει ήδη εκτοξευτεί σε πάνω από 2 δις. ευρώ δεδομένου ότι οι αιτήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.

Επίσης, μετά την επίσημη ανακοίνωση της παράτασης του lockdown κατά επτά ημέρες, αυξάνονται οι οικονομικές απαιτήσεις και για τα υπόλοιπα προγράμματα ενίσχυσης. Απαιτούνται περισσότεροι πόροι για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των εργαζομένων που θα μπουν σε καθεστώς αναστολής, περισσότερα χρήματα για την κάλυψη της ζημιάς των ιδιοκτητών ακινήτων από το υποχρεωτικό κούρεμα που θα συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο κλπ.

green christmas tree with string lights

Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για ένα έκτακτο δώρο Χριστουγέννων δεν έχει εγκαταλειφθεί και αναζητούνται τρόποι για να “χωρέσουν” όσο το δυνατόν περισσότεροι σε μια νέα εξαγγελία.

1. Στις τάξεις των συνταξιούχων, υπάρχει το ζήτημα με αυτούς που παίρνουν τα χαμηλότερα ποσά οι οποίοι και έμειναν έξω από την καταβολή των αναδρομικών μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην καταβάλλει αναδρομικά και για τα δώρα ή τις επικουρικές συντάξεις. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι όμως στην Ελλάδα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οπότε η καταβολή “δώρου Χριστουγέννων” μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση.

Εξετάζεται όμως το σενάριο να καταβληθεί “δώρο Χριστουγέννων” σε πολύ ειδικές ομάδες όπως τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ ή τους δικαιούχους της σύνταξης γήρατος που δίνεται σε όσους δεν έχουν άλλα εισοδήματα (τα 360 ευρώ). Για τη συγκεκριμένη ομάδα η οποία από οικονομικής άποψης βρίσκεται ένα “σκαλοπάτι” πάνω από αυτούς που εισπράττουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, εκτιμάται ότι θα φτάσουν περίπου 150-200 εκατ. ευρώ.

2. Η ομάδα των υγειονομικών είναι επίσης στο επίκεντρο της προσοχής καθώς, ότι και να γίνει με το lockdown, είναι πλέον βέβαιο ότι θα περάσουν πολύ δύσκολες γιορτές στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Αναζητούνται οι πόροι ώστε να ανακοινωθεί μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε το Πάσχα.

Το βοήθημα θα πιστωθεί αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων όπου καταβάλλεται σε μηνιαία βάση και το επίδομα. Τα συναρμόδια υπουργεία διαβεβαιώνουν ότι αυτό θα συμβεί το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου και πάντως πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Δείτε ακόμη

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Σήμερα η καταβολή της στους δικαιούχους
Black Friday 2020: Οι καταναλωτές σαρώνουν το διαδίκτυο
Αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τον Οκτώβριο
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους- Πότε πληρώνεται
Πότε ξεκινά η πληρωμή για το επίδομα παιδιού Α21

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις