Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χριστούγεννα 2020 κορονοϊός: Έκκληση Λαζανά για την τήρηση των μέτρων
ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα 2020 κορονοϊός: Έκκληση Λαζανά για την τήρηση των μέτρων

Χριστούγεννα 2020 κορονοϊός: «Η χαλαρότητα, ο τουρισμός και το άνοιγμα των επιχειρήσεων, έβαλαν το λιθαράκι τους στην αύξηση της μετάδοσης. Δεν μπορέσαμε να απομονώσουμε τους ασυμπτωματικούς και φούντωσε», είπε ο κ. Λαζανάς

Χριστούγεννα 2020 κορονοϊός: Δραματική έκκληση για τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού, απηύθυνε ο  Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Λαζανάς, ανέφερε πως η χαλαρότητα, ο τουρισμός και το άνοιγμα των επιχειρήσεων, έβαλαν το λιθαράκι τους στην αύξηση της μετάδοσης, ενώ σημείωσε πως όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά και πιθανόν θα είναι όπως το Πάσχα.

«Μεγάλη ανησυχία…»

«Είχαμε χθες (η επιτροπή εμπειρογνωμόνων) μία σύσκεψη και παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία… Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για τη σταδιακή άρση του lockdown»,  είπε ο κ. Λαζανάς, στο Πρώτο Πρόγραμμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΡΤ.

«Είμαι πάρα πολύ απαισιόδοξος για το τι συμβαίνει στη χώρα. Είναι τραγικό το νούμερο των νεκρών», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει μία μικρή κάμψη των νέων κρουσμάτων κυρίως στην Αττική, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την Αχαΐα:

«Υπάρχει πολύ μεγάλος φόβος λόγω γιορτών π.χ. Αγίου Ανδρέα,  ότι οι πολίτες δεν θα πειθαρχήσουν στα μέτρα. Υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία από τη Λάρισα και πάνω και από τη Λάρισα και κάτω. Η Πελοπόννησος ( εκτός Αχαΐας) και η Κρήτη βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση».

Ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι στα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μεγάλη δυσκολία, προσθέτοντας ότι «ο τουρισμός και το άνοιγμα των επιχειρήσεων, η χαλαρότητα,  έβαλαν το λιθαράκι τους στην αύξηση της μετάδοσης. Δεν μπορέσαμε να απομονώσουμε τους ασυμπτωματικούς και φούντωσε. Γύρισαν οι φοιτητές στις πόλεις και ένας άλλος παράγοντας είναι η μετακίνηση των εργατών γης», εξήγησε.

Να πειστεί ο κόσμος να τηρήσει τα μέτρα

«Πρέπει να πειστεί ο κόσμος να τηρήσει τα μέτρα. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι για να δαμάσουμε τον ιό πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως οι άλλες χρονιές. Ενδεχομένως να είναι όπως το Πάσχα. Υπάρχει πολύ άσχημο ψυχολογικό κλίμα», υπογράμμισε και σημείωσε:

«Κάποιοι από εμάς μπορεί να έχουμε τον ιό, να είμαστε ασυμπτωματικοί και να τον μεταφέρουμε. Αν δεν παίρνουμε τα προληπτικά μέτρα θα νοσήσουμε και εμείς. Πρέπει να κρατάμε όλες τις βασικές προϋποθέσεις, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών. Η σωστή χρήση της μάσκας είναι σωτήρια».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις