Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Θεσσαλονίκη κορονοϊός κρούσματα: Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί ο υψηλός αριθμός
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη κορονοϊός κρούσματα: Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί ο υψηλός αριθμός

Θεσσαλονίκη κορονοϊός κρούσματα: «Τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι υψηλά στη Θεσσαλονίκη» και αυτό είναι κάτι που «το συζητάει η επιδημιολογική μας ομάδα», είπε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας

Θεσσαλονίκη κορονοϊός κρούσματα: Προβληματισμός κυριαρχεί στις υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς παρά το γενικό απαγορευτικό (lockdown), τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχιζόμενη πίεση στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χθεσινή του έκθεση ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 2.152 κρούσματα και 87 νεκρούς σε 24 ώρες, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να «εκτινάσσεται» λίγο κάτω από τους 600, στου 597. Σοκ μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι από τους 1.902 συμπολίτες μας που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας, οι 1.276 κατέληξαν τον μήνα Νοέμβριο.

«Είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι το ΕΣΥ, είτε έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, είτε έχει να κάνει με τις απλές κλίνες, πιέζεται παντού», ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «όμως αντέχει», πρόσθεσε. Συνεπώς η παραπάνω κατάσταση δεν επιτρέπει, όπως έχει γίνει γνωστό τα τελευταία 24ωρα, στο κυβερνητικό επιτελείο την άρση του lockdown στα τέλη του μήνα. «Τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι υψηλά στη Θεσσαλονίκη» και αυτό είναι κάτι που «το συζητάει η επιδημιολογική μας ομάδα», είπε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας. Φαίνεται επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, πως τα κρούσματα είναι υψηλά και στην Κεντρική Μακεδονία, την Ημαθία, τη Μαγνησία και τη Λάρισα. Συγκεκριμένα, η Αττική κατέγραψε 383 κρούσματα, η Θεσσαλονίκη 633, ενώ και η Λάρισα παρέμεινε σε τριψήφιο αριθμό με 160 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Ανοδική η πορεία της επιδημίας στη Θεσσαλία

Συγκεκριμένα η Θεσσαλία δέχεται έντονη πίεση από την κυκλοφορία του κορονοϊού και την νοσηλεία ασθενών. Για παράδειγμα η Λάρισα έχει σταθερά πολύ μεγάλο αριθμό νέων διαγνώσεων καθημερινά, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε “κλοιό” περιοριστικών μέτρων αρκετά νωρίτερα σε σχέση με την ημερομηνία επιβολής του δεύτερου lockdown. Στην περιοχή της Λάρισας εντοπίστηκαν χθες 160 νέα κρούσματα, στη Μαγνησία 69, στην Καρδίτσα 39, στα Τρίκαλα 16. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας νοσηλεύονται 507 ασθενείς. Ειδικότερα, νοσηλεύονται 116 στο νοσοκομείο Βόλου, 240 στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, 66 στο νοσοκομείο Καρδίτσας και 65 σε εκείνο των Τρικάλων.

Στην Αττική η κατάσταση που διαμορφώνεται αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας, για την πορεία της επιδημίας αλλά και την αντοχή του συστήματος υγείας. Οι ασθενείς στις απλές κλινικές μειώνονται αργά αλλά σταθερά καθώς μειώνονται οι εισαγωγές νέων ασθενών. Στις ΜΕΘ βρίσκονται 172 ασθενείς – οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid είναι περίπου 40. Οι διασωληνωμένοι χθες βράδυ ήταν 163.

1 στους 5 νοσηλευόμενους είναι σε Μονάδες

Από εκεί και πέρα σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τις κλίνες Covid-19, πλέον 1 στους 5 νοσηλευόμενους είναι σε σοβαρή κατατάσταση και βρίσκεται στις Μονάδες.

Από τους 4.440 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ, σε απλές κλινικές βρίσκονται οι 3.540 και σε Μονάδες Εντατικής Φροντίδας (ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης άλλοι 900!

Από αυτούς, οι 607 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ του συστήματος δημόσιας υγείας είναι περί τις 1.150, αντιλαμβάνεται την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ αλλά και στις συνεργαζόμενες κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Ουσιαστικά 1 στα 2 κρεβάτια Εντατικής έχει διατεθεί για την κάλυψη ασθενών με κορονοϊό.

Προφανώς οι επείγουσες και ασφυκτικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η επιδημία δικαιολογούν πρόσκαιρα αυτήν την κατάσταση, ωστόσο γίνεται αμέσως αντιληπτό πως εξίσου πιεστικές είναι -και συσσωρεύονται- οι ανάγκες νοσηλείας του πληθυσμού και για άλλα προβλήματα υγείας. Είναι ενδεικτικό πως έχουν διακοπεί τα τακτικά χειρουργεία στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας και αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

70% των θανάτων στη βόρεια Ελλάδα

Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε χθες 106 νέα περιστατικά στην Πέλλα, άλλα 61 στην Ημαθία, στη Δράμα 59 και στις Σέρρες 55 κρούσματα.

Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας καταγράφηκε χθες το 70% των θανάτων – από τους 87 νεκρούς, οι 61 προέρχονταν από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Είναι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τα νοσοκομεία που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της επιδημίας, νοσηλεύοντας περίπου το 60% των ασθενών με κορονοϊό όλης της χώρας. Χθες οι νοσηλευόμενοι στη Μακεδονία και τη Θράκη ήταν 2.190 σε απλές κλινικές και άλλοι 298 σε ΜΕΘ, με 15 εισαγωγές σε ένα 24ωρο. Οι διασωληνωμένοι ήταν 304.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), “μετατράπηκαν σε ΜΕΘ χειρουργικές αίθουσες, καρδιολογικές μονάδες, ακόμη και απλοί θάλαμοι με υποτυπώδη εξοπλισμό, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και γέμισαν. Τώρα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με έναν αναπνευστήρα γιατί δεν υπάρχουν κενές ΜΕΘ”. Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ενδεικτικά νοσοκομεία όπου βρίσκονται διασωληνωμένοι με λοίμωξη Covid-19 σε θαλάμους, όπως στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης όπου υπάρχουν 3 διασωληνωμένοι σε θαλάμους, στο νοσοκομείο Κατερίνης όπου υπάρχουν άλλοι 2 ασθενείς, στο νοσοκομείο Έδεσσα όπου επίσης έχουν διασωληνωθεί 2 ασθενείς σε θαλάμους, στο νοσοκομείο Σερρών όπου υπάρχει 1 διασωληνωμένος σε θάλαμο και 4 στο σηπτικό τμήμα με αναπνευστήρα.

«Αυτονόητη η παράταση του lockdown»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, θεωρεί αυτονόητη την παράταση του lockdown, ακόμα και για δύο εβδομάδες. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημειώνει ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να αρχίσει όταν καταγραφεί μείωση των διασωληνωμένων και των νεκρών από κορονοϊό. «Οι επιστήμονες αισθανόμαστε μια πίεση από την κοινωνία για άρση του lockdown. Θα σας πω έναν αριθμό για να καταλάβει ο κόσμος που βρισκόμαστε. Από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό 1.902 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.257 από την 1η Νοεμβρίου . Είμαστε σε μια φάση που μαίνεται η μάχη και συζητάμε για το πότε θα στηθεί η παρέλαση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε το lockdown να επιβληθεί νωρίτερα».

Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τήρηση των μέτρων σημειώνοντας ότι αν συνεχιστεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πεθαίνει κόσμος με απλά νοσήματα, γιατί δε υπάρχουν κρεβάτια σε νοσοκομεία για να νοσηλευτεί. «Οι αριθμοί εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε πολύ μικρό χρόνο και γίνεται αντιληπτός κι ένας άλλος κίνδυνος. Αν όλες οι κλίνες νοσηλείας που διαθέτει η χώρα μας, καταληφθεί με ασθενείς που πάσχουν από κορωνοϊό, τότε ασθενείς που πάσχουν από άλλα, απλά πράγματα θα βρίσκονται προ αδιεξόδου αδικαιολόγητα. Θα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα έχει σκωληκοειδίτιδα και η οποία θεραπεύεται απόλυτα και θα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μπορεί να χάνονται άνθρωποι από άλλα, απλά νοσήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Δεν βλέπουμε κάμψη»

Ερωτηθείς για το πότε βλέπει ο ίδιος την άρση του lockdown, επισήμανε ότι «δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω ακόμα πότε θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα. Δεν βλέπουμε κάμψη, αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μάλιστα σε υψηλούς αριθμούς. Όταν έχουμε 596 ασθενείς στις ΜΕΘ, αν αύριο μια χαλάρωση φέρει άλλους 100, θα υπάρξει ένας πεπερασμένος αριθμός και μετά σηκώνουμε τα χέρια. Το σύστημα υγείας έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεραστεί. Όσο και να τα αυξήσει κανείς, αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον κρουνό του ιού και της μόλυνσης, κάποια στιγμή το ΕΣΥ θα εξαντληθεί».

Υπογράμμισε πάντως ότι για να χαλαρώσουν τα μέτρα, θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν σε τριψήφιο αριθμό και οι υπόλοιποι δείκτες (νεκροί και διασωληνωμένοι) να κατέβουν σε ένα επίπεδο ασφαλείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις