Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λύματα Ελλάδα κορονοϊός: Τι δείχνουν τα στοιχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΑΔΑ

Λύματα Ελλάδα κορονοϊός: Τι δείχνουν τα στοιχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Λύματα Ελλάδα κορονοϊός: Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, τα στοιχεία από τις καθημερινές μετρήσεις του ιού στα λύματα, δείχνουν ότι εδώ και μία εβδομάδα υπάρχει μείωση στο ιικό φορτίο

Λύματα Ελλάδα κορονοϊός: Στα πρώτα θετικά μηνύματα από τις μετρήσεις στα λύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε μιλώντας στο MEGA, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, τα στοιχεία από τις καθημερινές μετρήσεις του ιού στα λύματα, δείχνουν ότι εδώ και μία εβδομάδα υπάρχει μείωση στο ιικό φορτίο του κορονοϊού, ενώ ο Πρύτανης επεσήμανε και τη συγκροτημένη προσπάθεια που γίνεται για τη μέτρηση των λυμάτων, τόσο από το ΕΚΠΑ όσο και από το ΑΠΘ. Αυτό φαίνεται και από τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που καταγράφονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ωστόσο ο κ. Δημόπουλος, τόνισε ότι δεν διαπιστώνεται ανάλογη μείωση και σε περιφέρειες της επαρχίας, υπογραμμίζοντας ότι εκεί τα μέτρα ίσως δεν εφαρμόζονται τόσο σχολαστικά.

Πρόσθεσε δε, πως οποιαδήποτε μείωση των κρουσμάτων θα έχει «αντανάκλαση» στους νοσηλευόμενους ασθενείς μετά από αρκετές ημέρες, ενώ ακόμη περισσότερες μέρες θα χρειαστούν για να φανεί μείωση στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ. Ίσως μάλιστα, για μερικές μέρες να παρατηρηθεί το παράδοξο φαινόμενο, ενώ μειώνονται τα κρούσματα, να αυξάνουν οι νοσηλευόμενοι.

Τα εμβόλια

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από τα εμβόλια, σημείωσε, και πλέον καλούμαστε να εφαρμόσουμε μέτρα με την προοπτική ότι σε ένα σύντομο και εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουμε στη διάθεσή μας όχι μόνο ένα, αλλά πιθανώς και τρία εμβόλια. Όταν έρθει το εμβόλιο, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει για το υγειονομικό προσωπικό και παράλληλα για τις ευπαθείς, ευάλωτες ομάδες.  Ως προς τις εκτιμήσεις του για την χαλάρωση των μέτρων και την άρση της καραντίνας σημείωσε πως θα είναι απίθανο να επανέλθουμε στις 30 Νοεμβρίου στην προτέρα κατάσταση. Θα αξιολογηθεί πάντως αν θα υπάρξουν κάποια στοιχεία που θα επιτρέψουν μια μικρή και σταδιακή άρση κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν πότε θα χαλαρώσει η καραντίνα» σημείωσε.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια επισήμανε ότι επιδίωξη είναι να υπάρξει ρύθμιση για ομάδες τελειόφοιτων φοιτητών προκειμένου να επανέλθουν – πάντα με μέτρα προστασίας – και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν κλινικές, πρακτική άσκηση, εργαστήρια. Τέλος σχετικά με εφαρμογές ιχνηλάτησης του ιού μέσω κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούνται σε χώρες όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, ανέφερε πως είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν στην Ευρώπη λόγω της θεμελιώδους διαφοράς αντίληψης που υπάρχει σε θέματα προσωπικών δεδομένων σε σύγκριση με τους λαούς της Ασίας.

Ανησυχεί για την επαρχία και ο Βατόπουλος

Παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η κατάσταση τα Χριστούγεννα θα είναι «λίγο καλύτερη», απηύθυνε έκκληση για την τήρηση των μέτρων και από τους ηλικιωμένους και από τους νέους, ζητώντας επιπλέον από τους νέους «να προστατεύσουν τις μεγαλύτερες ηλικίες». Μιλώντας στο MEGA για το αν θα υπάρξει χαλάρωση την περίοδο των Χριστουγέννων ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «αν ελαττωθούν τα κρούσματα θα αρχίσει να ελαττώνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας. Έχουμε ένα μήνα ακόμα, θέλω να πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα θα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση. Τα 500-600 κρούσματα είναι ένας αριθμός, όπως είναι και η θετικότητα των κρουσμάτων στα τεστ που γίνονται που τώρα είναι γύρω στο 10%, και η εξάπλωση του ιού σε όλη την Ελλάδα».

«Φοβάμαι ότι ενώ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα τηρούνται πιο σοβαρά, δεν είμαι σίγουρος αν στην επαρχία έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση» πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος. «Ευελπιστούμε όλοι στο εμβόλιο αλλά αυτό το χειμώνα οι μετακινήσεις πρέπει να είναι πολύ περιορισμένες και με όλες τις προφυλάξεις», συμπλήρωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

«Η Βρετανία δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση»

Όπως επισήμανε «στην Ελβετία και στη βόρεια Ιταλία η πανδημία ξεκίνησε από τα χειμερινά resort. Νομίζω να κάνουμε υπομονή και αυτή τη χρονιά. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας που πιέζονται, όλοι πιεζόμαστε. Βλέπετε ότι κράτη και έθνη που δεν το πήραν σοβαρά είχαν πολύ περισσότερα θύματα».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι στη Βρετανία σχεδιάζουν να ανοίξουν ακόμα και τα μπαρ, ο κ. Βατόπουλος είπε «κάθε κράτος, κάθε κοινωνία έχει τους δικούς της ρυθμούς. Η Βρετανία δεν είναι και παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Νομίζω ότι κάθε κοινωνία προσπαθεί το ίδιο πράγμα. Προσπαθεί το δεκαήμερο των Χριστουγέννων τα πράγματα να είναι λίγο πιο χαλαρά. Υποθέτω ότι το ίδιο θα κάνουμε και εμείς».

Σχολιάζοντας τα περί τρίτου κύματος της πανδημίας, ο κ. Βατόπουλος είπε «τα νοσήματα αυτά πάντα μεταδίδονται με κύματα και αν δεν ληφθούν μέτρα, αρρωσταίνει πολύς κόσμος, αποκτάται κάποια ανοσία, πέφτουν τα κρούσματα, χαλαρώνει ο κόσμος και αυξάνονται πάλι τα κρούσματα. Είναι πάντα κυματιστό το επιδημικό κύμα. Είναι λογικό να περιμένει κανείς αν υπάρχει τώρα ελάττωση, μετά από λίγο να έχουμε αύξηση. Ας μην σκεφτόμαστε το τρίτο κύμα, ας ξεμπερδέψουμε με το δεύτερο».

Για τις εκκλησίες τέλος και αν θα είναι ανοιχτές τα Χριστούγεννα ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι «οι εκκλησίες, όπως και άλλοι χώροι συνωστισμού, θα είναι κλειστές λογικά τα Χριστούγεννα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις