Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βρετανία lockdown τέλος: Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνει το νέο «χειμερινό σχέδιο”
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία lockdown τέλος: Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνει το νέο «χειμερινό σχέδιο”

Βρετανία lockdown τέλος: Τέλος του lockdown από τις 2 Δεκεμβρίου - Σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει το νέο «χειμερινό σχέδιο για τον κορωνοϊό» - Μέχρι την επόμενη εβδομάδα η έγκριση του εμβολίου της Pfizer

Βρετανία lockdown τέλος: Σχέδιο για να σωθούν τα Χριστούγεννα θα ανακοινώσει σήμερα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Χθες υπουργοί από τα τέσσερα Έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν σε πιο χαλαρά μέτρα μέσα στις γιορτές με σκοπό να μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα οι οικογένειες μαζί. Σύμφωνα με τη «SUN» το σχέδιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμα, προβλέπει οι οικογένειες να μπορούν να σχηματίσουν μία «φούσκα» για τις γιορτές, πιθανότατα για το διάστημα 24-28 Δεκεμβρίου και να επιτρέπονται οι συναντήσεις τριών ή τεσσάρων οικογενειών σε σπίτια και σε άλλους κλειστούς χώρους.

Το σχέδιο, που οριστικοποιήθηκε σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο την Κυριακή, λίγο μετά τη συμφωνία του υπουργού Μάικλ Γκοβ με τους ομολόγους του της Σκωτίας, Βόρειας Ιρλανδίας και Ουαλίας φέρεται να προβλέπει μεταξύ άλλων πως εκείνη την περίοδο εκκλησίες θα ανοίξουν για χριστουγεννιάτικες λειτουργίες , ενώ παμπ και μπαρ θα επιτραπεί να λειτουργούν μέχρι τις 11 το βράδυ με τελευταία παραγγελία των πελατών στις 10μμ ακόμα και στις περιοχές μεγαλύτερης επικινδυνότητας. Η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης έρχεται την δυο ημέρες μετά από την αυστηροποίηση των περιορισμών σε 11 περιοχές της Σκωτίας και την ανακοίνωση νέων απαγορεύσεων στη Βόρεια Ιρλανδία, διάρκειας δύο εβδομάδων, έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Οι Βρετανοί θα χαμογελάσουν ξανά

Τη χαλάρωση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού για μικρό διάστημα ημερών την περίοδο των Χριστουγέννων ώστε να μπορέσουν οι συγγενείς να γιορτάσουν μαζί, θα ανακοινώσει σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, μαζί με την απόφαση να λήξει το lockdown στις 2 Δεκεμβρίου και να επιστρέψει η χώρα στο σύστημα των διαβαθμισμένων περιορισμών ανά περιοχή ανάλογα με τη διασπορά του ιού. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Βρετανικά ΜΜΕ, για αυτές τις 20 ημέρες αναμένεται περισσότερες περιοχές να υπαχθούν στην αυστηρότερη τρίτη βαθμίδα περιορισμών. Οι λεπτομέρειες για τις βαθμίδες μέτρων θα ανακοινωθούν την προσεχή Πέμπτη.

Πάντως για να εγκριθούν τα νέα μέτρα πρέπει να βρουν τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής των Κοινοτήτων για να γένουν νόμος του κράτους με ένα μικρό «μπλοκ να διαφωνεί με τους περιορισμούς που επιβάλει η κυβέρνηση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από την νόσο στην Ευρώπη (54.600), κάθε βρετανική επαρχία αποφασίζει για τη δική της στρατηγική στην υγειονομική κρίση.

Κανονικό Πάσχα;

Σύμφωνα με πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ αναφορικά με το χειμερινό σχέδιο Covid ότι «θα παρουσιάζει πώς ο κόσμος θα μπορεί να βλέπει τους αγαπημένους του τα Χριστούγεννα, αν και οι υπουργοί είναι σαφείς ότι αυτή δε θα είναι μία κανονική εορταστική περίοδος». Επιπλέον ανέφεραν πως οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στα εμβόλια και στα μαζικά τεστ δίνουν ελπίδα ότι η χρήση περιορισμών για την καταπολέμηση του ιού μπορεί να μειωθεί σταδιακά μέχρι την άνοιξη και θα επιτρέψει στους Βρετανούς να κάνουν ένα κανονικό Πάσχα.

Όπως γράψει η εφημερίδα The Telegraph το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 θα μπορούσε να λάβει έγκριση από τις αρμόδιες βρετανικές ρυθμιστικές αρχές μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Η βρετανική ρυθμιστική αρχή θα αρχίσει επίσημη αξιολόγηση του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech SE, με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) να αναφέρει ότι είναι έτοιμο να χορηγήσει δόσεις του εμβολίου την 1η Δεκεμβρίου. Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν χθες, Κυριακή, 18.662 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 398 θανάτους ανθρώπων που επήλθαν μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωσή τους με τον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα στοιχεία του Σαββάτου ανέφεραν 19.875 νέα κρούσματα και 341 θανάτους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις