Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άρση μέτρων Ελλάδα: Περιμένοντας το “πράσινο φως”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση μέτρων Ελλάδα: Περιμένοντας το “πράσινο φως”

Άρση μέτρων Ελλάδα: Το μήνυμα που εκπέμπεται αυτήν την στιγμή από την κυβέρνηση παραμένει το ίδιο: προέχει η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών και έπεται το άνοιγμα της οικονομίας, και όχι το αντίστροφο...

Άρση μέτρων Ελλάδα: Μπορεί να ακούγεται αρκετά οξύμωρο αλλά μόλις δύο εβδομάδες μετά την επιβολή του απαγορευτικού σε ολόκληρη την χώρα, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Η συζήτηση τροφοδοτήθηκε εκτός από τους παράγοντες της αγοράς και από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που έκαναν λόγο για σταδιακή άρση των μέτρων όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Η αλήθεια είναι ότι καμία άρση απαγορευτικού δεν μπορεί να ισχύσει αν δεν δοθεί το πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους οι οποίοι στην παρούσα φάση παρακολουθούν δύο συγκεκριμένους παράγοντες. Ο πρώτος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και ο δεύτερος είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων. Τα νούμερα αυτά πρέπει να μειωθούν δραστικά αλλιώς δεν μπορεί να “σταθεί” καμία συζήτηση και καμία εισήγηση για άνοιγμα της οικονομίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση οφείλει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο χωρίς οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι των συσκέψεων του Μεγάρου Μαξίμου να μπορούν να επιβεβαιωθούν από τον οποιονδήποτε.

Ο προσανατολισμός που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου. Και τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα, γιατί αποδεδειγμένα παρουσιάζουν το χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο. Εάν η ημερομηνία αυτή επιβεβαιωθεί, τότε το λιανικό εμπόριο θα ανοίξει μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 14 Δεκεμβρίου και μια εβδομάδα μετά δηλαδή στις 19 ή στις 21 του μήνα η εστίαση.

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, φορείς του κλάδου θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και τα πρωτόκολλα λειτουργίας. Οι ίδιοι φορείς κάνουν λόγο για τήρηση αποστάσεων αλλά και αριθμού πελατών στα μαγαζιά, ενώ εκτιμούν ότι ένα τέτοιο άνοιγμα θα πρέπει να είναι οριζόντιο και να αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου.

Διαφορετική είναι η προσέγγιση στον κλάδο της εστίασης, όπου εκεί υπάρχει σαφής διαφοροποίηση των εστιατορίων από τα μπαρ και τα καφέ. Στην περίπτωση που ανοίξει η εστίαση θα πρέπει οι πελάτες των καταστημάτων να ελέγχονται ως προς τον αριθμό και τις αποστάσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι τα εστιατόρια μπορούν να λειτουργήσουν, όχι όμως και τα μπαρ ή τα κέντρα διασκέδασης. Και εδώ, υπάρχουν όμως αρκετές ενστάσεις, καθώς δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις εστίασης που στον ίδιο χώρο λειτουργούν παράλληλα ο χώρος του εστιατορίου και ο χώρος του μπαρ.

Παράλληλα, στο τραπέζι των διαδοχικών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται και η πρόταση για τοπική άρση του απαγορευτικού, δηλαδή το άνοιγμα καταστημάτων λιανεμπορίου και εστίασης μόνο στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και χαμηλός αριθμός κρουσμάτων. Εάν προκριθεί πάντως ένα τέτοιο σενάριο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχίσει η απαγόρευση μετακίνησης πολιτών από νομό σε νομό ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού και σε νομούς που δεν έχουν πολλά κρούσματα. Η συζήτηση αυτή γίνεται εν πολλοίς σε επίπεδο σεναρίων και υποθετικών καταστάσεων. Το μήνυμα που εκπέμπεται αυτήν την στιγμή από την κυβέρνηση παραμένει το ίδιο: προέχει η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών και έπεται το άνοιγμα της οικονομίας, και όχι το αντίστροφο…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις