Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γερμανία – Γκρίζοι Λύκοι: Πρόταση να τεθεί εκτός νόμου η ακραία οργάνωση
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία – Γκρίζοι Λύκοι: Πρόταση να τεθεί εκτός νόμου η ακραία οργάνωση

Γερμανία – Γκρίζοι Λύκοι: Η Bundestag καλεί την κυβέρνηση να θέσει εκτός νόμου την ακροδεξιά τουρκική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι».

Γερμανία – Γκρίζοι Λύκοι: Ρατσιστική, αντιδημοκρατική, αντισημιτική απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας χαρακτήρισε το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας την τουρκική ακροδεξιά οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι». Επιπροσθέτως, με πρόταση ψηφίσματος προέτρεψε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση κατά της οργάνωσης και να τη θέση εκτός νόμου. Την πρόταση του ψηφίσματος υπέβαλαν από κοινού οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων και εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Στο ψήφισμα γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά σε αντίστοιχη απόφαση που έλαβε πρόσφατα η γαλλική κυβέρνηση, με την ευχή να ακολουθήσουν σύντομα και άλλες χώρες. Στην ετήσια έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV) για το 2019, αναφέρεται ότι το κίνημα Ülkücü διατηρεί στην Γερμανία περίπου 11.000 οπαδούς, ενώ περιγράφεται ως «οργάνωση η οποία διαδίδει ακροδεξιές και εθνικιστικές ιδέες». Βουλευτές του CDU ζητούσαν ήδη πριν από λίγες ημέρες την απαγόρευση της λειτουργίας της, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί τον βραχίονα του ακροδεξιού τουρκικού κόμματος MHP».

Ποιοι είναι οι Γκρίζοι Λύκοι

Οι Γκρίζοι είναι τουρκική εθνικιστική, πολιτική οργάνωση. Ανεπίσημα, είναι η νεολαία του Τουρκικού Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (BBP) και αποτελεί τον κύριο παρακρατικό βραχίονα όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν την Τουρκία. Πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60  και ανέπτυξε δράση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Η ιδεολογία της οργάνωσης βασικά είναι ο παντουρκισμός, η ιδέα δηλαδή για την ένωση και κοινή δράση όλων των τουρκικών φυλών και τη συμβίωσή τους σε μια νέα Τουρκική Αυτοκρατορία. Η οργάνωση έχει οργανώσει συλλαλητήρια κατά της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς και επιθέσεις εναντίον Κούρδων στην Τουρκία, αλλά και την Ευρώπη. Μέλος των Γκρίζων Λύκων ήταν ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, που το 1981 επιχείρησε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄. Μέλη των Γκρίζων Λύκων συμμετείχαν στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ το 1996. Τον Νοέμβριο του 2020 η οργάνωση τέθηκε εκτός νόμου στη Γαλλία.

Δείτε ακόμη

Αθήνα, η πιο πολυπόθητη πόλη για τους Βρετανούς το 2020
Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει
ΠΟΥ: «Αυξήθηκαν οι θάνατοι, μειώθηκαν τα κρούσματα στην Ευρώπη»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις