Αθήνα

°C

Τετάρτη

21

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Έκτακτη ενίσχυση σε νοικοκυριά – δικαιούχοι: “Κλειδώνει” η απόφαση
ΜΙΑ "ΑΝΑΣΑ"

Έκτακτη ενίσχυση σε νοικοκυριά – δικαιούχοι: “Κλειδώνει” η απόφαση

Έκτακτη ενίσχυση σε νοικοκυριά - δικαιούχοι: Με τα τελευταία μέτρα στήριξης, ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων ότι θα δοθεί ένα επίδομα 400 ευρώ για όσους κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι από τον Μάρτιο δηλαδή μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και αριθμούν περίπου 130.000 άτομα.

Έκτακτη ενίσχυση σε νοικοκυριά – δικαιούχοι: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, την Πέμπτη το πιθανότερο, αναμένονται οι ανακοινώσεις της έκτακτης ενίσχυσης σε νοικοκυριά, που κρίθηκε ότι δεν στηρίχθηκαν επαρκώς από το Μάρτιο ως τώρα. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και το μόνο που απομένει είναι κάποιες τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για να «κλειδώσει» η ενίσχυση. Με δεδομένο ότι για τους μακροχρόνια ανέργους έχει ήδη ανακοινωθεί εφάπαξ επιδότηση με 400 ευρώ, το βάρος θα πέσει σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα κι επαγγελματίες. Όπως λένε “γαλάζιες” πηγές, αυτή την ώρα δεν υπάρχει πλεόνασμα, συνεπώς πρόκειται για μια έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση ίσα – ίσα για να πάρουν μια ανάσα τα αδύναμα νοικοκυριά που “αιμορραγούν” τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η συμμετοχή του Κρατικού Προϋπολογισμού, στα Δώρα Χριστουγέννων των εργαζομένων σε αναστολή, θα υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης, δηλαδή τον πραγματικό μισθό που έλαβαν την περίοδο της αναστολής και όχι τον ονομαστικό τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, η μεγάλη μάζα των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή κινούνται κάτω από τα 800 ευρώ, ενώ πολλοί από αυτούς εργάζονται με μερική απασχόληση, συνεπώς θα λάβουν τελικά μεγαλύτερο Δώρο Χριστουγέννων.

Για παράδειγμα,

Εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ, ο οποίος έχει τεθεί σε αναστολή από τον Αύγουστο, θα λάβει:

Δώρο Χριστουγέννων 319,30 ευρώ από τον εργοδότη του για το διάστημα Μαϊου- Ιουλίου, υπολογισμένο επί του ονομαστικού μισθού των 800 ευρώ

Δώρο Χριστουγέννων 356 ευρώ από το Κρατικό Προϋπολογισμό για το διάστημα Αυγούστου- Δεκεμβρίου, υπολογισμένο επί του πραγματικού μισθού των 534 ευρώ

Συνολικά, το Δώρο του, φτάνει στα 675,30 ευρώ αντί των 833,33 ευρώ που θα έπαιρνε αν δεν είχε ανασταλεί η σύμβαση του, ωστόσο αυτή η διαφορά των 158,03 ευρώ υπερκαλύπτεται από τα 266 ευρώ που θα λάβει το Δεκέμβριο ως έκτακτη αύξηση στην ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ για το Νοέμβριο (το «800άρι»).

Διπλή δόση ΚΕΑ για περίπου 270 χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους

Τελείως ακάλυπτοι είχαν μείνει περίπου 270.000 που ήταν μακροχρόνια άνεργοι για παραπάνω από δύο χρόνια και μετά την λήξη του επιδόματος ανεργίας επιδοτούνταν μόνο με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το οποίο ξεκινά από 200 ευρώ το μήνα για τον ανύπαντρο και αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέρος του νοικοκυριού και 50 ευρώ για κάθε παιδί. Αυτούς φιλοδοξεί να καλύψει με ένα έκτακτο βοήθημα που προανήγγειλε την Πέμπτη από την Βουλή ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το βασικό κριτήριο είναι οι δικαιούχοι να έχουν ως εισόδημα μόνο το ΚΕΑ δηλαδή 2.400 ευρώ το χρόνο για τον άγαμο, 3.600 ευρώ για ζευγάρι, 4.200 το νοικοκυριό με ένα παιδί, 4.800 ευρώ με δύο παιδιά, 5.400 ευρώ με τρία παιδία και 6.000 για νοικοκυριό με τέσσερα παιδιά.

Το βοήθημα θα είναι το διπλάσιο του μηναίου ΚΕΑ δηλαδή 400 ευρώ για τον άγαμο, 600 ευρώ για το ζευγάρι χωρίς παιδιά, 700 ευρώ για τα ζευγάρια με ένα παιδί, 800 ευρώ με δύο παιδιά, 900 ευρώ με τρία παιδιά και 1000 ευρώ για το ζευγάρι με τέσσερα παιδιά.

Αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Το βοήθημα θα πιστωθεί αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων όπου καταβάλλεται σε μηνιαία βάση και το ΚΕΑ. Τα συναρμόδια υπουργεία διαβεβαιώνουν ότι αυτό θα συμβεί το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου και πάντως πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί και η ΚΥΑ για το επίδομα των 400 ευρώ για όσους κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι από τις 17 Μαρτίου και μετά αλλά και η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας κατά δύο μήνες για όσους ολοκληρώνεται η 12μηνη επιδότηση του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Μέσα στην εβδομάδα κλειδώνει και το θέμα της συμμετοχής του δημοσίου στο δώρο των Χριστουγέννων όσων βρέθηκαν κατά διαστήματα σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η συμμετοχή του δημοσίου να είναι όχι με βάση το επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ αλλά με βάση τον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζόμενου.

Δώρο στους υγειονομικούς;

Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη η καταβολή ενός επιδόματος εν είδη δώρου των Χριστουγέννων και τους υγειονομικούς που δίνουν την μάχη της πρώτης γραμμής στο περιορισμό της επέκτασης του κορονοϊού. Αρμόδιοι παράγοντες κρατούν τα χαρτιά του κλειστά για το ύψος του βοηθήματος αλλά και για το χρόνο καταβολής τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις