Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός – κρούσματα Ελλάδα: “Γέμισαν” οι ΜΕΘ, ανησυχία για τις νεότερες ηλικίες
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός – κρούσματα Ελλάδα: “Γέμισαν” οι ΜΕΘ, ανησυχία για τις νεότερες ηλικίες

Κορονοϊός - κρούσματα Ελλάδα: 1165 νεκρούς από επιπλοκές του κορονοϊού θρηνεί η χώρα - Αυξάνονται διαρκώς οι διασωληνωμένοι, στα ύψη τα κρούσματα.

Κορονοϊός – κρούσματα Ελλάδα: Ένα ακόμη θλιβερό όριο στην πανδημία του κορωνοϊού έσπασε χθες, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 400. Ο Νοέμβριος έχει εξελιχθεί στον απόλυτο εφιάλτη της πανδημίας, καθώς οι κλίνες στις ΜΕΘ έχουν γεμίσει στην Θεσσαλονίκη, ενώ και στην Αθήνα η κατάσταση δεν είναι καλή. Οι ειδικοί τόνιζαν μάλιστα πριν λίγα 24ωρα, αλλά και χθες πως η κατάσταση αυτή την εβδομάδα θα είναι πολύ δύσκολη, κάτι που επεσήμανε και ο πρωθυπουργός στο τέλος της περασμένης εβδομάδας από την Βουλή.

Ωστόσο, υπάρχει μία μικρή σταγόνα αισιοδοξίας, όπως τόνισε χθες η καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.  «Θα περάσουμε μία δύσκολη εβδομάδα. Ωστόσο, ελπίζουμε, με βάση τα δεδομένα που έχουμε από τον ΕΟΔΥ, ότι την επόμενη Δευτέρα θα μπορούμε να αρχίσουμε να χαμογελάμε και να ελπίζουμε ότι σιγά σιγά μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και των συνανθρώπων μας που χάνονται από τον νέο κορωνοϊό», είπε χαρακτηριστικά.

«Ηδη οι προσπάθειές μας φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Βλέπουμε μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης, γεγονός που μας δίνει την ελπίδα ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα θα μπορέσουμε σιγά σιγά να άρουμε κάποιους από τους περιορισμούς», συμπλήρωσε η λοιμωξιολόγος.

Οκτώ στις δέκα ΜΕΘ κατειλημμένες

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, οι 8 στις 10 κλίνες σε ΜΕΘ είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη είναι δραματική, καθώς μόλις 10 κλίνες έχουν μείνει ελεύθερες. Γιατροί μάλιστα αναφέρουν πως τα νοσοκομεία που εφημερεύουν δεν έχουν κλίνες για να φιλοξενήσουν ασθενείς που έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι ειδικοί, στις ΜΕΘ παρατηρείται μία αύξηση των διασωληνωμένων, η οποία έχει φέρει και μείωση του μέσου όρου ηλικίας στα 64 χρόνια. Γιατροί μάλιστα αναφέρουν πως βλέπουν όλο και πιο συχνά νεότερους να μπαίνουν σε ΜΕΘ.

Πέτσας: Αν δεν ελεγχθεί η διασπορά, δεν θα φτάσουν όσες ΜΕΘ και να βάλουμε

Για την κρισιμότητα της κατάστασης μίλησε και ο Στέλιος Πέτσας στην ΕΡΤ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια από το σύστημα Υγείας να αντέξει, ωστόσο «αν δεν γίνει έλεγχος της διασποράς του κορωνοϊού, δεν πρόκειται να φτάσουν όσες ΜΕΘ και να κάνουμε. Αυτό είναι βασικό ζήτημα. Γι’ αυτό η πανδημία πρέπει να ελεγχθεί στην πηγή. Αν δεν ελεγχθεί, η αύξηση στο Σύστημα Υγείας θα είναι πολύ μεγάλη για όλο το επόμενο διάστημα» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας άλλη μία έκκληση για «ατομική ευθύνη» και «συλλογική ωριμότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει παράταση στο lockdown και μετά τις 30 Νοεμβρίου, ο κ. Πέτσας είπε ότι αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, τότε δεν θα χρειαστούν παρατάσεις.

Ποιες ηλικιακά ομάδες παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο καθηγητής Μαγιορκίνης, το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται μείωση στα κρούσματα σε άτομα ηλικίας 19-39 ετών, γεγονός που συμπίπτει «με τα μέτρα κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων, αλλά και του lockdown» όπως είπε. Την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στις ηλικίες 40-65, κάτι που όπως συμπλήρωσε, οφείλεται «πιθανώς στην ενδοοικογενειακή μετάδοση». «Αν και ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων υπολογίζεται στα 42 χρόνια, την τελευταία εβδομάδα έχει γίνει διάγνωση λοίμωξης από κορωνοϊό σε εθνικό επίπεδο σε παραπάνω από 2.500 συνανθρώπους μας που είναι άνω των 65 ετών και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, σημαίνει συνεχιζόμενη πίεση στα νοσοκομεία μας», υπογράμμισε από την πλευρά της η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου.

Κορωνοϊός: 2.198 κρούσματα, 59 νέοι θάνατοι

Οσον αφορά τον χθεσινό θλιβερό απολογισμό, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.198 κρούσματα και 59 νέους θανάτους. Πλέον, ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται σε 76.403, ενώ οι θάνατοι σε 1.165 και είναι θέμα ημερών να φτάσουν σε αριθμό οι θάνατοι του Νοεμβρίου, όσους είχαμε από την αρχή της πανδημίας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου…

Ο αριθμός των θανάτων τα τελευταία 24ωρα, όπως τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου, έχει παρουσιάσει υπερδιπλασιασμό, κάτι που εξηγείται με το ότι «αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής αύξησης των κρουσμάτων που είχαμε το τελευταίο 15ήμερο».

Οσον αφορά την χθεσινή ημέρα με τα κρούσματα, στην Αττική βεβαιώθηκαν 492 νέα περιστατικά και ακόμα 491 στη Θεσσαλονίκη. Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται και στη Δράμα, όπου καταγράφηκαν 147 νέα κρούσματα, όπως και στην Πέλλα με 122 νέες μολύνσεις. Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων σημείωσαν το τελευταίο 24ωρο οι Σέρρες και η Λάρισα.

Η κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού

1 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
492 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
491 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
25 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
30 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
38 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
147 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
52 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
8 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
38 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
28 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
48 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
27 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
11 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
37 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
110 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
45 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
122 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
66 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
105 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
37 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
29 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις