Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν Βαρώσια: Στην Αμμόχωστο ο Τούρκος πρόεδρος, έντονες αντιδράσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν Βαρώσια: Στην Αμμόχωστο ο Τούρκος πρόεδρος, έντονες αντιδράσεις

Ερντογάν Βαρώσια: Στους δρόμους βγήκαν διαμαρτυρόμενοι Τουρκοκύπριοι - Νέες αντιδράσεις από Αναστασιάδη

Ερντογάν Βαρώσια: Στα κατεχόμενα έφτασε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος, σε άλλη μια προκλητική ενέργεια, θα παρευρεθεί σε εκδηλώσεις για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα εγκαινιάσει το νοσοκομείο κορωνοϊου στην κατεχόμενη Λευκωσία και στη συνέχεια θα πάει για «πικνίκ» στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, μαζί με τον νέο ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και Τούρκους αξιωματούχους.

Στο διάγγελμά του για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε στην λύση των δύο κρατών και αναφέρθηκε στη σχέση με την Τουρκία. «Βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών και μια συμφωνία είναι δυνατή μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, το καλύτερο πράγμα είναι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν δύο λαοί, που ζουν κάτω από μία στέγη δύο ξεχωριστών κρατών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι «αν εγκαταλείψουμε το κράτος μας και δεν συνεχίσουμε τη αδελφική σχέση και τη σχέση εγγύησης με την μητέρα Τουρκία, μπορεί να έχουμε δυσκολίες για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας».

Υπενθυμίζεται, ότι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επισκέπτεται σήμερα Κυριακή τα κατεχόμενα, για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis βρέθηκε μια ανάσα από το νησί της Ρόδου. Συγκεκριμένα, το Oruc Reis βρέθηκε 12 μίλια ανατολικά του ελληνικού νησιού, όπως φάνηκε από την ιστοσελίδα marinetraffic.com.

Αναστασιάδης: Τετελεσμένα από Ερντογάν και Τουρκία στην Αμμόχωστο

Νέα ανακοίνωση της κυπριακής Προεδρίας της Δημοκρατίας για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους και τον τρόπο με τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να τη γιορτάσει. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση καταδικάζουν την αποσχιστική ενέργεια ανακήρυξης του ψευδοκράτους κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των ΗΕ.

Δυστυχώς, η σημερινή μαύρη επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους επιλέχθηκε από την Τουρκία και τον Πρόεδρο της Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και την ψευδοκυβέρνηση, για να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Άγκυρα ουδόλως σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, περιφρονώντας και παραβιάζοντας επιδεικτικά τις σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα των ΗΕ.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία και ο Πρόεδρος της, με τις ενέργειες τους τορπιλίζουν την προοπτική δημιουργίας κατάλληλου κλίματος, το οποίο ζητά ο ΓΓ των ΗΕ για να εκδηλώσει τη νέα του πρωτοβουλία με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Και η σημερινή προκλητική και παράνομη ενέργεια του Τούρκου Προέδρου και του κατοχικού καθεστώτος θα καταγγελθούν εκ νέου σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι Τουρκοκύπριοι

Η επίσκεψη Ερντογάν δεν θα είναι περίπατος υπό τους ήχους των χειροκροτημάτων. Εδώ και μέρες, Τουρκοκύπριοι που αντιτίθενται στον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία και ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιούν το ψευδοκράτος για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης, ετοιμάζουν εκδήλωση διαμαρτυρίας. Προχθές η οργάνωση «Μπαράκα» άφησε ένα καλάθι πικ νικ έξω από το λεγόμενο προεδρικό μέγαρο στη κατεχόμενη Λευκωσία και σήμερα μαζί με άλλες οργανώσεις και κόμματα οργανώνει διαδήλωση καταδίκης της επίσκεψης Ερντογάν στην Αμμόχωστο. Κύριο σύνθημα «όχι στο πικνίκ πάνω στον ανθρώπινο πόνο». Επίσης 62 κόμματα, φορείς και οργανώσεις και από τις δύο πλευρές του νησιού εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τους σχεδιασμούς του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια.

Πρωτόγνωρη πρόκληση

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανφέρει πως «η παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αλλά και η επίσκεψη του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποτελούν μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η παρουσία και επίσκεψη Ερντογάν «ταυτόχρονα, υπονομεύουν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού, θετικού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού».

Την ίδια ώρα, σημειώνεται, οι ενέργειες αυτές προκαλούν το αίσθημα του συνόλου του κυπριακού λαού, και ειδικότερα των Αμμοχωστιανών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταγγείλει με επιστολές του τις ενέργειες της Τουρκίας και του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, τόσο προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών όσο και προς τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ και σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών της ΕΕ, ενώ οι προκλήσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου η ΕΕ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων”, καταλήγει η ανακοίνωση της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρωτοφανή πρόκληση χαρακτηρίζει την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια και το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών τονίζοντας πως η ενέργεια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το υπουργείο εξωτερικών καταδικάζει την επίσκεψη σημειώνοντας πως «αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο» καθώς πρόκειται για ενέργεια που προστίθεται στη συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, διαμηνύει εκ νέου πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις