Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λινού Θεία Κοινωνία: Η περίεργη δήλωση και ένα ζήτημα που διχάζει
ΕΛΛΑΔΑ

Λινού Θεία Κοινωνία: Η περίεργη δήλωση και ένα ζήτημα που διχάζει

Λινού Θεία Κοινωνία: Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, υποστήριξε πως θα κοινωνούσε.

Λινού Θεία Κοινωνία: Το τρίπτυχο στο οποίο πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση για ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, είναι η διεύρυνση του αριθμού των τεστ, η αύξηση της τηλεργασίας και επιδημιολογικές μελέτες, επαναλαμβανόμενες σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού, σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Η κα Λινού υποστήριξε στην ΕΡΤ, ότι με έγκαιρη λήψη περισσότερων μέτρων περιορισμού της διασποράς, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτά. Παράλληλα, όσον αφορά στον κίνδυνο να μολυνθεί κάποιος από την λήψη της Θείας Κοινωνίας, αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει παγκοσμίως επιδημιολογική μελέτη που να αποδεικνύει ότι με την κατάποση του σάλιου και του ίδιου του κορονοϊού, μεταδίδεται η νόσος, ενώ σε ερώτηση αν θα κοινωνούσε, υποστήριξε: «Βεβαίως, θα κοινωνούσα».

«Υπάρχουν έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στο πιο έγκριτο περιοδικό στον κόσμο το Science, που δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν αντισώματα προς τον συγκεκριμένο κορονοϊό, πολύ περισσότερο απ’ ότι οι ενήλικες» επεσήμανε η κα Λινού και υποστήριξε ότι με λήψη έγκαιρα μέτρων, λιγότεροι μαθητές ανά τάξη, διασπορά της ώρας έναρξης και λήξης των μαθημάτων, θα μπορούσαν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία να παραμείνουν ανοιχτά. Τέλος, για ενδεχόμενη παράταση του lockdown, τόνισε πως «αν δεν έχουμε μεγάλη εκθετική μείωση των κρουσμάτων, που δεν το βλέπουμε αυτή τη στιγμή, θα αναγκαστούμε να πάμε σε παράταση τον Δεκέμβριο».

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης στην αρχή της πανδημίας εξηγούσε ότι ο κορονοϊός δεν κολλάει με την Θεία Κοινωνία

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης εκοιμήθη σήμερα, έχοντας νοσήσει από τον κορωνοϊό. Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά την Παρασκευή είχε κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιά και σήμερα κατέληξε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το στενό του περιβάλλον ενημέρωσε, πως σήμερα ο Μητροπολίτης Λαγκαδά θα τελούσε και ειδική δέηση κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, ο ίδιος στην αρχή της πανδημίας είχε εκφράσει την θέση του υπέρ της τέλεσης της Θείας Κοινωνίας, εξηγώντας ότι δεν κολλάει επειδή είναι κρασί.

Στις 6 Μαρτίου ο Μητροπολίτης Λαγκαδά που εκοιμήθη σήμερα, υπερασπιζόταν την Θεία Λειτουργία. Και με δήλωση του τότε στο OPEN τόνιζε ότι στην Θεία Κοινωνία, που είναι κρασί, δεν ζουν οι ιοί. «Το κρασί όπως ξέρετε έχει οινόπνευμα. Και μέσα στο οινόπνευμα οι ιοί, δεν ζουν» είχε πει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στο Αγιο Δισκοπότηρο δεν υπάρχουν μικρόβια, στο οινόπνευμα δεν αντέχουν οι ιοί

Τότε αρχές Μάρτη όπως μεταφέρει το ilagada ανέφερε τότε ο Μητροπολίτης Ιωάννης: «Μέσα σε κλίμα ιερότητας και κατανύξεως εψάλει το εσπέρας της Παρασκευής της Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, 06 Μαρτίου ε.έ., η Α’ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Παίρνοντας αφορμή εν συνεχεία από τα δύο κυρίαρχα θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν και αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας, α) τη φύλαξη των συνόρων μας και β) τις επιδημικές ιώσεις, ο Σεβασμιώτατος σημείωσε για το μεν πρώτο ότι θα πρέπει να έχουμε Πίστη και Σταθερότητα, διότι όπου υπάρχει η Πίστη στην Υπέρμαχο Στρατηγό που Εκείνη φυλάει την Πατρίδα μας, κάθε ανθρώπινη προσδοκία νικιέται.

«Στο Άγιο Δισκοπότηρο δεν υπάρχουν μικρόβια, διότι και με πνεύμα κοσμικό να το εξετάσουμε και σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, στο οινόπνευμα δεν αντέχουν οι ιοί, ενώ τα ιόντα που περιέχει ο χρυσός ή το ασημί, όπου κατασκευάζονται τα Άγια Σκεύη αδρανοποιούν τα όποια μικρόβια». Καταλήγοντας κατέθεσε μερικές από τις εμπειρίες που του είχε διηγηθεί ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Β΄ (Χρυσοφάκης), ο οποίος ως Ιερέας, όταν βρισκόταν στην Αθήνα Λειτουργούσε και Κοινωνούσε του ασθενείς στο Λεπροκομείο, καθώς επίσης και όταν ευρισκόταν στην Θεσσαλονίκη ως Ιεροκήρυκας λειτουργούσε στο Σανατόριο, και όπως χαρακτηριστικά τόνιζε «ουδέποτε του παρουσιάστηκε το παραμικρό».

Η θέση Δερμιτζάκη

Πριν κάποιους μήνες ο . Δερμιτζάκης, σε οξύ τόνο, υποστήριξε ότι δεν γίνεται να κλείνουν επιχειρήσεις, εστιατόρια και «να έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα στο ΑΕΠ και να μην υπάρχει ευελιξία από πλευράς της Εκκλησίας. Το θεωρώ απαράδεκτο». Ο καθηγητής είχε επισημάνει ότι σε περίπτωση συνέχισης της θείας κοινωνίας θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος, πιο ασφαλής τρόπος. Οπως εξήγησε, η θεία κοινωνία θα πρέπει να γίνεται με πλαστικό κουτάλι μιας χρήσης ή με μεταλλικό κουταλάκι που θα φέρνει κάθε πιστός μαζί του από το σπίτι του. Αυτή η μέθοδος, τόνισε, έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τη θεία κοινωνία.

Γιαμαρέλλου στον ΣΚΑΪ: Δεν θα κολλήσει όποιος κοινωνήσει – Προφυλάσσει την υγεία

Την πεποίθησή της ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί κορωνοϊός από τη Θεία Ευχαριστία, εξέφρασε κατηγορηματικά η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο. Πρόσθεσε πως και η ίδια θα μεταλάβει την προσεχή Κυριακή χωρίς κανέναν απολύτως φόβο. «Όποιος πάει να κοινωνήσει, άσχετα αν το πιστεύει ή δεν το πιστεύει, συμμετέχει στο μυστήριο. Επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για κορωνοϊό όπως και για κανένα άλλο μικρόβιο. Εδώ το ξέρετε ότι τότε που είχαμε τους λεπρούς στην Ελλάδα, οι ιερείς κοινωνούσαν τους λεπρούς μετά κοινωνούσαν άνθρωποι άλλοι και κανείς ποτέ δεν κόλλησε;».

Επανέλαβε ότι πιστεύει ότι ο πιστός που κοινωνεί δεν μπορεί να κολλήσει κορωνοϊό, αλλά «αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα πάει κάπου αλλού την άλλη ημέρα και θα κολλήσει και μπορεί να ενοχοποιεί το μυστήριο». «Είναι κάτι που υπερβαίνει και το νου μας και τις απόψεις μας και τις σκέψεις μας» πρόσθεσε και στην ερώτηση των δημοσιογράφων εάν υπερβαίνει και την υγεία μας η καθηγήτρια απάντησε: «Ασφαλώς και την υγεία μας. Σε προφυλάσσει και στην υγεία σου ούτε συζήτηση».

Για τις ενστάσεις των επιστημόνων στην άποψη αυτή, η κ. Γιαμαρέλλου είπε ότι επειδή πρόκειται για μυστήριο, «δεν ισχύει η έννοια της επιστήμης». «Εδώ δεν ισχύει η έννοια της επιστήμης. Είναι η έννοια του μυστηρίου. Η οποία είναι πάνω από την επιστήμη και επηρεάζει την επιστήμη. Επομένως ή πιστεύεις ότι συμμετέχεις στο μεγαλύτερο μυστήριο και δεν παθαίνεις τίποτα ή δεν πηγαίνεις να κοινωνήσεις αν φοβάσαι», είπε η κ. Γιαμαρέλλου.

Ένα δύσκολο θέμα…

Είναι δε χαρακτηριστικό πως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σε σχετική ερώτηση αρκέστηκε να σημειώσει μόνο ότι «Για τη Θεία Κοινωνία δεν έχω κάτι να πω. Νομίζω οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί για τον τρόπο που κολλάει ο ιός και από εκεί και πέρα, νομίζω είναι θέμα ατομικής επιλογής και ευθύνης».

Από την πλευρά του ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου και επίσης μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου, ανέφερε σχετικά με την τοποθέτησης της κας Γιαμαρέλλου ότι «στην Επιτροπή υπάρχουν συζητήσεις, υπάρχουν γνώμες, ο καθένας έχει την άποψή του και δεν νομίζω, δεν είναι υποχρεωτικό να συμβαδίζουν όλες οι απόψεις. Οι αποφάσεις έτσι λαμβάνονται, είναι ο τρόπος που λειτουργούμε».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις