Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 πληρωμή: Πότε θα λάβουν τα χρήματα οι συνταξιούχοι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 πληρωμή: Πότε θα λάβουν τα χρήματα οι συνταξιούχοι

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 πληρωμή:  Εν αναμονή για πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου είναι οι δικαιούχοι - Προ των πυλών τα αναδρομικά κληρονόμων

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 πληρωμή: Την Τρίτη, στις 24 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 στους δικαιούχους – συνταξιούχους. Μάλιστα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού οι συντάξεις του ΙΚΑ θα πληρωθούν σε δύο δόσεις, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ. Η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Οι επικουρικές συντάξεις και για τον μήνα Δεκέμβριο θα πληρωθούν στους συνταξιούχους ταυτόχρονα με τις κύριες συντάξεις.

Αναδρομικά συνταξιούχων -«Ανοίγει» η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των κληρονόμων

Όπως Περίπου 172.222 δικαιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις χηρείας θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για να πάρουν το ποσό των αναδρομικών. Αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 σε πάνω από 170.000 συντάξεις χηρείας, θα μοιραστούν τον Δεκέμβριο οι κληρονόμοι τους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΦΚΑ, έως την Δευτέρα 16 του μήνα θα «ανοίξει» η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλουν αιτήσεις οι κληρονόμοι, ώστε να λάβουν τα αναδρομικά από τις περικοπές στην κύρια σύνταξη που είχε ο θανών.

Η αίτηση είναι απαραίτητη για να ικανοποιηθούν αναλογικά με αναδρομικά οι σύζυγοι, τα τέκνα ή αδέλφια που ενδέχεται να λαμβάνουν μερίδιο από σύνταξη θανόντα συνταξιούχου ο οποίος είχε τις μειώσεις που θα πρέπει να επιστραφούν στους κληρονόμους της σύνταξής του.

Πότε και πώς θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων

Τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων των εργαζομένων που έχουν μπει ή θα μπουν σε αναστολή εργασίας, επί του ονομαστικού τους μισθού και όχι επί του ποσού της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ εξετάζει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα αναζητείται η κατάλληλη φόρμουλα καταβολής του, μέσω των εργοδοτών ή απευθείας στους εργαζόμενους.

Με τα νέα δεδομένα, ακόμη και στις περιπτώσεις που η εργασιακή σύμβαση των μισθωτών τέθηκε σε αναστολή κάποια χρονική περίοδο μεταξύ 1ης Μαΐου έως και 31ης Δεκεμβρίου, το δώρο θα καταβληθεί ολόκληρο και όχι μειωμένο, όπως ήταν οι αρχικές σκέψεις.

Το δώρο θα καταβληθεί «στον προβλεπόμενο από την σχετική νομοθεσία του 1981 χρόνο» από τους εργοδότες, ενώ μετά και σε δεύτερο χρόνο οι εργοδότες θα λάβουν από το κράτος το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στην κρατική συμμετοχή.

Υπενθυμίζεται πως το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ανάλογα με τις ημέρες εργασίας από τον Μάιο έως και το τέλος Δεκεμβρίου κάθε έτους και είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Όσοι έχουν εργαστεί γι’ αυτό το διάστημα, λαμβάνουν ολόκληρο το δώρο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις