Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βιζόν Κοζάνη κορονοϊός: Συναγερμός σε φάρμα εκτροφής
ΕΛΛΑΔΑ

Βιζόν Κοζάνη κορονοϊός: Συναγερμός σε φάρμα εκτροφής

Βιζόν Κοζάνη κορονοϊός: Η κτηνιατρική υπηρεσία της Κοζάνης μετέβη κατευθείαν στην μονάδα προκειμένου να πάρει δείγματα.

Βιζόν Κοζάνη κορονοϊός: Δεκάδες νεκρά βιζόν και δεκάδες άλλα με ύποπτα συμπτώματα βρέθηκαν σε εκτροφείο γουνοφόρων ζώων στο Βόιο Κοζάνης το οποίο συνολικά εκτρέφει 3.000 βιζόν. Θετικός στο κορωνοιό όμως είναι και ο ιδιοκτήτης του εκτροφείου «Βρέθηκε ένας θετικός νομίζω βρέθηκε και συγγενικό του πρόσωπο θετικό και η μονάδα στην οποία είχε είχαν συμπτώματα τα ζώα τα οποία είναι συμβατά με την νόσο που παρατηρείτε στους ανθρώπους. Υπάρχουν και νεκρά και με συμπτωματολογία» ανέφερε ο Θεόφιλος Καντζόγλου, προϊστάμενος κτηνιατρικής Π.Ε Κοζάνης.

Το θέμα μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις αν διαπιστωθεί πως είτε τα νεκρά είτε τα ζωντανά βιζόν είναι θετικά στον ιό. Η κτηνιατρική υπηρεσία της Κοζάνης μετέβη κατευθείαν στην μονάδα προκειμένου να πάρει δείγματα. «Ξέροντας τι γίνεται και στην Δανία και σε άλλες χώρες που έχουν βρεθεί συμπτώματα στα γουνοφόρα πήγαμε και πήραμε δείγματα. Συνεννοηθήκαμε και με το εργαστήριο που θα πρέπει να αποσταλούν να δείγματα και τώρα τα μεταφέρουμε πίσω στην υπηρεσία για να τα παραλάβει ένα όχημα να τα πάει στο εργαστήριο» συμπλήρωσε ο κ. Καντζόγλου.

Μονάδες του ΕΟΔΥ στη Βόρειο Ελλάδα

Η νόσος μεταφέρεται από τους ανθρώπους στα ζώα και μάλιστα οι επιστήμονες εντόπισαν επικίνδυνη μετάλλαξη και για τον λόγο αυτό προχώρησαν και στην θανάτωση εκατομμυρίων βιζόν στην Δανία, τακτική η οποία θα χρησιμοποιηθεί και στη Ελλάδα αν προκύψει ότι ακόμη και ένα ζώο στο συγκεκριμένο εκτροφείο είναι θετικό.

Μονάδες του ΕΟΔΥ βρίσκονται ήδη στη Βόρειο Ελλάδα και κάνουν rapid test σε εκτροφείς και εργαζόμενους με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν ήδη εντοπιστεί θετικά δείγματα. Η ανησυχία είναι τεράστια καθώς μόνο στο Βόιο Κοζάνης εκτρέφεται το 70 – 80 % των γουνοφόρων ζώων στην χώρα μας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις