Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

24

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Lockdown Ελλάδα – Μόσιαλος: Πώς θα αποφύγουμε τα επαναλαμβανόμενα “λουκέτα”
ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown Ελλάδα – Μόσιαλος: Πώς θα αποφύγουμε τα επαναλαμβανόμενα “λουκέτα”

Lockdown Ελλάδα - Μόσιαλος: Από τι εξαρτάται για να μην μπει η Ελλάδα σε επαναλαμβανόμενα lockdown

Lockdown Ελλάδα – Μόσιαλος: Την εκτίμηση ότι θα υπάρχει μια μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας τις επόμενες ημέρες και «θα δούμε περισσότερους ασθενείς να φτάνουν στα νοσοκομεία» έκανε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της πολιτικής της υγείας και Διευθυντής του LSE, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα προχώρησε σχετικά νωρίς στο δεύτερο lockdown σε σχέση με άλλες χώρες σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς των κρουσμάτων από τον κορονοϊό. Το lockdown στην Ελλάδα έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με άλλες χώρες στην Ευρώπη, σε μια στιγμή που αρχίζει να πιέζεται το σύστημα υγείας αλλά που «δεν έχει φτάσει ακόμη στα όρια του», όπως εξήγησε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. «Θα υπάρχει μια μεγαλύτερη πίεση τις επόμενες ημέρες, θα δούμε περισσότερους ασθενείς να φτάνουν στα νοσοκομεία. Το ερώτημα είναι πόσοι θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται όλα τα μέτρα στο lockdown, είναι λογικό να δούμε μια αποσυμπίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, καταγράφοντας μικρότερη ροή περιστατικών. «Κατά την γνώμη μου είναι καλό που ανακοινώθηκε για αυτό το χρονικό διάστημα και όχι για παραπάνω το lockdown, γιατί θα πρέπει να μετράμε το τι πραγματικά γίνεται, να δούμε ποια είναι η πίεση στο σύστημα υγείας» σημείωσε ο καθηγητής.

Τι θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο lockdown

Κατά την εκτίμηση του κ. Μόσιαλου, καταλυτικό ρόλο στο να βγούμε από το lockdown στο τέλος του μήνα είναι η πολύ μεγάλη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, με αυτά να φτάνουν ενδεικτικά σε επίπεδα τέλους Σεπτεμβρίου- αρχών Οκτωβρίου. «Δεν θα πάμε πάλι στην κανονικότητα του Ιουλίου και του Αυγούστου» ξεκαθάρισε, τονίζοντας ότι τώρα έχουμε μια ευκαιρία να ανακόψουμε την ορμή της πανδημίας από τον κορονοϊό στη χώρα μας.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε ένα «κυκλικό φαινόμενο» όπου θα εισερχόμαστε και θα εξερχόμαστε σε σύντομα lockdown αναλόγως με το ύψος των κρουσμάτων κορωνοιού που θα καταγράφονται ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως αυτό είναι πιθανό εάν δεν υπάρξει εμβόλιο στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Όπως ανέφερε ο κ. Μόσιαλος, ανακοινώσεις αναφορικά με τις πορείες των ερευνών για το εμβόλιο αναμένονται στο προσεχές διάστημα. Κατά τον Ηλία Μόσιαλο, στις αρχές τις επόμενης χρονιάς στην Ελλάδα, θα έχουμε ορισμένες δόσεις εμβολίου οι οποίες θα προορίζονται κυρίως για υγειονομικούς, αλλά και για τις ευπαθείς ομάδες. Επί του παρόντος, lockdown για να περιοριστούν τα κρούσματα από τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις