Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

21

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αθήνα lockdown: Άδειασε η πόλη – Έλεγχοι και απολυμάνσεις
ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα lockdown: Άδειασε η πόλη – Έλεγχοι και απολυμάνσεις

Αθήνα lockdown: Αισθητή η παρουσία της αστυνομίας - Έλεγχοι και στα διόδια - Διαβάστε αναλυτικά τι ισχύει για όλη τη χώρα από σήμερα και για τις επόμενες 3 εβδομάδες

Αθήνα lockdown: Σε ρυθμούς που κάθε άλλο παρά Σάββατο κινείται για την ώρα η Αθήνα τις πρώτες ώρες μετά την έναρξη του γενικού lockdown σε όλη τη χώρα που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού. Οι δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι σχεδόν άδειοι με την παρουσία, ωστόσο, της αστυνομίας να είναι εμφανής καθώς διεξάγονται έλεγχοι προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παραβάτες. Την ίδια ώρα συνεργεία του δήμου Αθηναίων έχουν βγει στις πλατείες και σε κεντρικούς προχωρώντας σε απολύμανση των δημόσιων χώρων.

Έντονη είναι η παρουσία και της τροχαίας στα διόδια των Αφιδνών για όσου πολίτες προσπαθούν να ταξιδέψουν εκτός Αττικής σήμερα, μέρα πρεμιέρας του καθολικού lockdown. Άνδρες της Τροχαίας βρίσκονται στο σημείο από τις πρώτες πρωινές ώρες ζητώντας από τους οδηγούς το απαραίτητο έγγραφο μετακίνησης. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που το διέθεταν, με αποτέλεσμα οι Αρχές να γυρίζουν τους παραβάτες πίσω. Λίγο πριν τις 9, σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας που βρίσκεται στο σημείο, δεν είχαν κοπεί πρόστιμα, ενώ είχαν κάνει… αναστροφή περίπου δέκα αμάξια, παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής.

Βίντεο από Πρώτο Θέμα

Τι αλλάζει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Η χώρα ξεκίνησε να κινείται σε ρυθμούς lockdown από τις 6 σήμερα το πρωί με τα νέα περιοριστικά μέτρα να αποβλέπουν στην αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού για τις επόμενες, τρεις εβδομάδες.

Μετακινήσεις μόνο με SMS ή βεβαίωση

Το πρώτο και βασικότερο μέτρο που είναι σε ισχύ από σήμερα, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη τη χώρα. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση είτε με βεβαίωση, είτε με SMS στο 13033 και αυστηρά μόνο για τους εξής λόγους:

για λόγους εργασίας (Χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α΄ συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη με φυσική σφραγίδα αυτού ή Βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας για τους εργαζόμενους από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»)

για λόγους μετάβασης στο σχολείο (SMS- Επιλογή 4 και πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας)

για λόγους υγείας (SMS -επιλογή 1)

για λόγους μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα (SMS -επιλογή 2)

για λόγους μετάβασης σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα (SMS -επιλογή 3)

κίνηση για παροχή βοήθειας ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο ( SMS -επιλογή 4)

μετάβαση σε κηδεία ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων (SMS -επιλογή 5)

σωματική άσκηση ή κίνηση για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου ή σίτιση αδέσποτων εντός του δήμου (SMS -επιλογή 6).

Μεταξύ 9 το βράδυ και 5 το πρωί ισχύουν περαιτέρω περιορισμοί κυκλοφορίας καθώς επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι, με SMS και πάλι, αλλά μόνο για λόγους εργασίας και υγείας ή για το κατοικίδιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις