Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Έλεγχοι αστυνομίας: Τι προανήγγειλε ο Χρυσοχοΐδης
ΕΛΛΑΔΑ

Έλεγχοι αστυνομίας: Τι προανήγγειλε ο Χρυσοχοΐδης

Έλεγχοι αστυνομίας: Αυστηροί έλεγχοι και στα διόδια για όσους φύγουν για Σαββατοκύριακο - Όσα αλλάζουν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου για καταστήματα, υπηρεσίες και σχολεία - Όλα τα έγγραφα για το lockdown που θα ισχύσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Έλεγχοι αστυνομίας: Μήνυμα ότι η αστυνομία θα είναι παρούσα «μέρα και νύχτα» και οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί για την εφαρμογή των μέτρων που θα ισχύσουν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στα πλαίσια του γενικού lockdown έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά από τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, του υφυπουργού Άκη Σκέρτσου, των ΓΓ Εμπορίου και Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου, του αρχηγού της ΕΛΑΣ και του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοΐδης απηύθυνε έκκληση σε όλους «μη συγκεντρώνεστε τα βράδια σε διάφορα σημεία. Μη συγκεντρώνεστε πολλοί άνθρωποι στα σπίτια. Ουσιαστικά έτσι εξυπηρετούμε τη διάδοση» προειδοποιώντας ότι «θα υπάρξουν σαρωτικοί έλεγχοι αυστηροί έλεγχοι παρουσία εισαγγελέων, έτσι ώστε να αποτραπούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν και δημιούργησαν τόσο μεγάλη ζημιά». Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα διόδια όλης της χώρας, για αυτούς που θα επιστρέψουν μετά την έξοδο των τελευταίων ημερών υπενθυμίζοντας ότι επιτρέπεται η επιστροφή μετά το Σάββατο το πρωί, μόνο σε εκείνους που έχουν μόνιμη κατοικία στον τόπο επιστροφής τους.

Τι ισχύει από τις 6 το πρωί του Σαββάτου

Το «πάγωμα» της παραγωγικής μηχανής για τις επόμενες 3 εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, με απώτερο στόχο «να επανέλθουμε τον Δεκέμβριο σε κάποιου είδους κανονικότητα» εξήγγειλε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκτιμώντας ως επαρκές το χρονικό αυτό διάστημα για την αποκλιμάκωση του αριθμού πρωτίστως των διασωληνωμένων και δευτερευόντως των νέων κρουσμάτων ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως απόλυτη προτεραιότητά του συνιστά η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως «παίρνουμε αυτά τα μέτρα σήμερα, για να είμαστε σίγουροι ότι το ΕΣΥ θα αντέξει».

Μάσκα παντού

Μολονότι ο εθνικός αυτοπεριορισμός συμβαίνει για δεύτερη φορά με απόσταση 8 μηνών, οι δύο διαφορές αυτής της φάσης σε σχέση με την καραντίνα του περασμένου Μαρτίου είναι:

· η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους

· η κανονική (δηλαδή με τη φυσική παρουσία παιδιών και δασκάλων) λειτουργία των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των σχολείων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων στη διάρκεια της καραντίνας. Αντίθετα, με τις πλατφόρμες της τηλε-εκπαίδευσης θα εξελιχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία για τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι το τέλος της καραντίνας, με κοινή πρόθεση κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων η επαναφορά των μαθητών στις σχολικές αίθουσες να είναι το πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, όποτε αυτή επέλθει.

Παράλληλα, ρολά κατεβάζουν σε όλη την επικράτεια σχεδόν στο σύνολό τους επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, ενώ το νέο σχέδιο συμπεριλαμβάνει και τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, οι οποίες ακολουθούν πλέον τα πανελλαδικά περιοριστικά μέτρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις