Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γερμανία λοκντάουν: «Χωρίς πάρτι και ρεβεγιόν τα φετινά Χριστούγεννα στη Γερμανία»
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία λοκντάουν: «Χωρίς πάρτι και ρεβεγιόν τα φετινά Χριστούγεννα στη Γερμανία»

Γερμανία λοκντάουν: Ο περιορισμός των επαφών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «κυματοθραύστης», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος

Γερμανία λοκντάουν: «Θα κάνουμε Χριστούγεννα υπό συνθήκες του νέου κορονοϊού, αλλά όχι Χριστούγεννα της μοναξιάς», τόνισε σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκδηλώσεις την Πρωτοχρονιά. Η Μέρκελ υπερασπίστηκε τα δύσκολα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στη πατρίδα της: «Δεν έχουμε δει μια ηπιότερη πορεία εξάπλωσης του ιού», δήλωσε η Μέρκελ κάνοντας λόγο για μια «φυσική καταστροφή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», «είναι μία δοκιμασία που δεν είχαμε δει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Καγκελάριος προειδοποίησε ότι «σε αντίθεση με την άνοιξη, αντιμετωπίζουμε δύσκολους μήνες γιατί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες αυτός ο ιός αντιδρά διαφορετικά και ακόμη πιο επιθετικά». «Για να παρακολουθήσουμε πώς φτάνουμε όλο και περισσότερο στα όρια του φόρτου εργασίας του προσωπικού και των δομών στην ιατρική εντατικής θεραπείας, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντήσει γι ‘αυτό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θέλει να απαντήσει γι’ αυτό και προσωπικά δεν το θέλω ούτε εγώ», τόνισε. Κάλεσε επίσης τους συμπολίτες της να περιορίσουν τις επαφές τους. «Ο μαζικός περιορισμός των επαφών θα μπορούσε να είναι «κυματοθραύστης».

Αν και αναγνώρισε ότι τα μέτρα είναι σκληρά, η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχει κανείς. «Εάν πετύχουμε το Νοέμβριο, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για έναν πιο ανεκτό Δεκέμβριο. Επιπλέον, πρόκειται επίσης για τη διατήρηση της ευημερίας των Γερμανών. Όλοι εξοικονομούμε πολλά χρήματα αν είμαστε λογικοί».

Δεύτερο κύμα κορονοϊού: «Δεν είναι το τελευταίο» σύμφωνα με το Γαλλικό Επιστημονικό Συμβούλιο

Το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού, το οποίο αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, αναμφίβολα δεν είναι το τελευταίο και εκφράζονται φόβοι για «διαδοχικά κύματα μέχρι το τέλος του χειμώνα» και την ερχόμενη άνοιξη, εκτιμά το Επιστημονικό Συμβούλιο που καθοδηγεί τη δράση της γαλλικής κυβέρνησης. «Έχουμε συνεπώς μπροστά μας πολλούς μήνες με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», προβλέπει στην τελευταία γνωμοδότησή του το όργανο αυτό που είναι αρμόδιο για να συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση. Η γνωμοδότηση αυτή, η οποία αναρτήθηκε στο Ίντερνετ αυτό το σαββατοκύριακο, φέρει ημερομηνία Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενός νέου lockdown το οποίο κατέστη απαραίτητο εξαιτίας του δεύτερου κύματος.

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο χρόνο θα διαρκέσει το δεύτερο κύμα, διότι αυτό εξαρτάται από τον ίδιο τον ιό, από το κλιματικό περιβάλλον του, από τα μέτρα που θα ληφθούν για να περιορισθεί η κυκλοφορία του ιού, από την αποδοχή τους και συνεπώς από τον αντίκτυπό τους», γράφει το Επιστημονικό Συμβούλιο. «Μπορούμε να κάνουμε μια υπόθεση για έξοδο από το 2ο κύμα στο τέλος του χρόνου ή στην αρχή του 2021. Η έξοδος αυτή θα πρέπει να συνδυασθεί με επιστροφή της κυκλοφορίας του ιού σ’ ένα πολύ ελεγχόμενο επίπεδο (το πολύ 5.000 έως 8.000 νέες μολύνσεις την ημέρα)», συνεχίζει το εν λόγω όργανο. Όταν ανακοίνωσε το νέο lockdown με ισχύ τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως ο στόχος είναι να φθάσουμε «σε περίπου 5.000» περιπτώσεις μόλυνσης την ημέρα, έναντι των 40.000 έως 50.000 που καταγράφονται αυτή τη στιγμή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις