Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λοκντάουν Ελλάδα: “Κλείνουν” από σήμερα Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη
ΕΛΛΑΔΑ

Λοκντάουν Ελλάδα: “Κλείνουν” από σήμερα Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Λοκντάουν Ελλάδα: Σε επιδημιολογικό κλοιό βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, με σχεδόν όλες τις περιφέρειες, ειδικά τη Θεσσαλονίκη, να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τον κορονοϊό και να έχουν μπει σε "καραντίνα".

Λοκντάουν Ελλάδα: Σε καθεστώς lockdown είναι από τις 6 το πρωί άλλες τρεις Περιφέρειες ελέω κορωνοϊού. Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη προστέθηκαν στην λίστα των περιοχών που μπαίνουν στην κατηγορία 4, αυξημένου κινδύνου, με τα μέτρα να είναι πλέον σε εφαρμογή από το πρωί. Η κατάσταση, όπως τονίζουν και οι επιδημιολόγοι, τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο και τα αποτελέσματα από τα πρώτα rapid test που έγιναν στην Θεσσαλονίκη, αποδεικνύουν τους λόγους ανησυχίας, αλλά και το γιατί αποφάσισαν να εισηγηθούν ένα lockdown στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, που επικαλέστηκε στοιχεία του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, από τα τεστ που έγιναν χθες, βρέθηκαν 210 θετικά επί συνόλου 3.100. Πρόκειται για ποσοστό θετικότητας 6.8%, πολύ πάνω από το όριο του 4% που είχε αναφέρει ο κ. Τσιόδρας πως δίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων. Με δεδομένο πως αυτά τα κρούσματα δεν συμπεριλαμβάνονται στα 275 που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από τον ΕΟΔΥ, στον ημερήσιο απολογισμό, ο αριθμός στην σημερινή ενημέρωση μπορεί να είναι πολύ αυξημένος στην Θεσσαλονίκη.

Ανησυχία υπάρχει και για τα νοσοκομεία, μετά την είδηση πως τουλάχιστον 24 μέλη του προσωπικού στο «Παπανικολάου» καθώς και 5 ασθενείς έχουν βρεθεί θετικοί. Γι’ αυτό και ο δήμαρχος της πόλης, Κ. Ζέρβας, έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα ώστε να μην επιδεινωθεί κι άλλο η κατάσταση.

Τα ενεργά κρούσματα που έφεραν το lockdown

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.955 κρούσματα και 4.459 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα. Αντίστοιχα, στη Λάρισα έχουμε 343 ενεργά κρούσματα και 721 στενές επαφές. Στη Ροδόπη καταγράφηκαν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα. Χθες μόνο ανακοινώθηκαν για την Θεσσαλονίκη 275 κρούσματα, για την Ροδόπη 41 και την Λάρισα 51, όσα είχαν και οι Σέρρες που είναι ήδη σε lockdown.

Τα μέτρα που ξεκινούν σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Από τις 6 το πρωί, σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 05:00 το πρωί, η απαγόρευση μετακίνησης πολιτών εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους, καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
Κινηματογραφικές προβολές
Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
Μουσικές σκηνές
Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
Παιδότοποι
Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
Γυμναστήρια
Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
Συνέδρια / Εκθέσεις
Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Η εξαίρεση που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Ωστόσο, θα υπάρχει και μία εξαίρεση στις μετακινήσεις, όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Στα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 μοναδική εξαίρεση είναι το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.

Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, το λιανεμπόριο και τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά σε αυτές τις περιοχές. «Πρέπει, όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο (σήμερα) θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα», ανέφερε χθες στους λοιμωξιολόγους. «Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ποιες αλλαγές έγιναν στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας

Από σήμερα, εκτός των τριών Περιφερειών, αλλάζουν κατηγορία κι άλλες περιοχές της Ελλάδας. Από το επίπεδο 2 ανεβαίνουν στο στο επίπεδο 3, πορτοκαλί, οι περιφερειακές ενότητες, Πέλλας, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας, Θεσπρωτίας και Ημαθίας. Επίσης, από το επίπεδο 1 ανεβαίνουν στο επίπεδο 2, κίτρινο, οι Π.Ε Μεσσηνίας και Αρκαδίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις