Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

03

Δεκεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νίκαια τρομοκρατική επίθεση: Θρήνος για τον νεωκόρο της εκκλησίας
ΚΟΣΜΟΣ

Νίκαια τρομοκρατική επίθεση: Θρήνος για τον νεωκόρο της εκκλησίας

Νίκαια τρομοκρατική επίθεση: Ο Βανσάν ήταν κοσμικός που εργαζόταν στη βασιλική και υποδεχόταν τους πιστούς στην είσοδο του ναού γύρω στις 08:30 το πρωί.

Νίκαια τρομοκρατική επίθεση: Βαρύ πένθος, αλλά και θυμός επικρατεί μεταξύ των πιστών στην καθολική κοινότητα της Νίκαιας, μετά την επίθεση στη Νοτρ Νταμ, κατά την οποία ένας 21χρονος Τυνήσιος αποκεφάλισε τον νεωκόρο του ναού. Ο Βανσάν Λ., όπως ήταν το όνομα του θύματος, ενός εκ των τριών που έπεσαν νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, ηλικίας 55 ετών, ήταν πατέρας δύο παιδιών και εργαζόταν ως νεωκόρος στον ναό.

Ο Βανσάν ήταν κοσμικός που εργαζόταν στη βασιλική και υποδεχόταν τους πιστούς στην είσοδο του ναού γύρω στις 08:30 το πρωί. Ήταν εκείνος που φρόντιζε για την εύρυθμη λειτουργία των τελετών στον ναό. Οι πιστοί της ενορίας δηλώνουν σοκαρισμένοι από τη δολοφονία του και κάνουν λόγο για έναν ευχάριστο, ιδιαίτερα συμπαθητικό άνδρα.

Υπήρξε το πρόσωπο της Νοτρ-Νταμ στη Νίκαια, λένε οι πιστοί

«Ήταν σαν να είναι το σαλόνι του, βρισκόταν εκεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Δεν ήταν απλά ένα νεωκόρος. Βοηθούσε πολύ τον ιερέα που ήταν προχωρημένης ηλικίας (ο ιερέας εκείνος αντικαταστάθηκε πριν από μερικές εβδομάδες). Ήταν ο άνδρας για όλες τις δουλειές. Τα κεριά ήταν πάντοτε αναμμένα. Είναι σαν να τον βλέπω να τα ανάβει. Εκείνος υπήρξε το πρόσωπο της Νοτρ-Νταμ. Με στοιχειώνει το πρόσωπό του σήμερα το πρωί. Ήταν ήπιων τόνων και πολύ αποτελεσματικός. Δεν μιλούσε πολύ. Επρόκειτο για άνδρα ταπεινό και με σεβασμό. Εναι το πρώτο πρόσωπο που σκεφτήκαμε όταν μάθαμε για την επίθεση» δηλώνει στη «Le Parisien» κάποιος από τους πιστούς της βασιλικής και ξεσπά σε κλάματα.

«Ήταν ένας μεγαλόσωμος άνδρας, ο τρομοκράτης θα πρέπει να του επιτέθηκε από πίσω, δεν είναι δυνατό να συνέβη διαφορετικά», σημειώνει κάποιος άλλος για τον Τυνήσιο που με απίστευτη αγριότητα αποκεφάλισε τον νεωκόρο.

«Είναι ένα απαίσιο δράμα», σχολιάζει ιερέας από τη Νίκαια

«Ο Βανσάν ήταν 55 ετών, καταγόταν από το Σαντ Ετιέν ντε Τινέ στην ευρύτερη περιοχή της Νίκαιας και εργαζόταν ως νεωκόρος στη βασιλική εδώ και δέκα χρόνια», σημειώνει ο πάτερ Ζιορντάν, ο οποίος τον έφερε στη Νοτρ Νταμ, αφού προηγουμένως υπήρξε νεωκόρος στη γειτονική εκκλησία της Σαντ Ζαν ντ’ Αρκ. «Είναι ένα απαίσιο δράμα», διαπιστώνει συγκινημένος ο ιερέας. «Θυμώνω με αυτή τη ρητορική που με πρόσχημα το κοσμικό κράτος σπιλώνει τις θρησκείες», προσθέτει.

«Ο Βανσάν έκανε πολύ καλά τη δουλειά του νεωκόρου», σημειώνει από την πλευρά του ο Ζιλ Φλορινί, ιερέας στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου στη Νίκαια. «Ηταν γνωστός για την αφοσίωση και τον εκτιμούσαν όλοι», συμπληρώνει ο Αντονί Μπορέ, αντιδήμαρχος της πόλης της Νίκαιας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις