Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τουρκική λίρα υποχώρηση: Σε νέο χαμηλό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκική λίρα υποχώρηση: Σε νέο χαμηλό

Τουρκική λίρα υποχώρηση: Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 8,01 λίρες ανά δολάριο στις 9.36 το πρωί, έχοντας χάσει φέτος το 25% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Τουρκική λίρα υποχώρηση: Στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 8 λιρών ανά δολάριο υποχώρησε τη Δευτέρα η τουρκική λίρα, καθώς η τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε την περασμένη εβδομάδα αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της κόντρα στις προσδοκίες για σημαντική αύξησή του. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώνεται στις 8,03 λίρες ανά δολάριο στις 11.33 το πρωί, έχοντας χάσει φέτος το 25% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Στις 9,49 λίρες ανά ευρώ διαμορφώνεται η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμενόταν να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 175 μονάδες βάσης (1,75 ποσοστιαίες μονάδες) στο 12% την περασμένη Πέμπτη λόγω της εξασθένισης της λίρας που έχει προκληθεί από τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και τη μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων. Σημειώνεται ότι η επιθετική συμπεριφορά του Ερντογάν, σε πολλά μέτωπα όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, που προκαλεί διεθνή επενδυτική αβεβαιότητα με υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας μέσω των διεθνών οίκων, η χειραγώγηση της νομισματικής πολιτικής μέσω της κεντρικής τράπεζας, αλλά και της οικονομίας ευρύτερα μέσω γαμπρού του του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στη γείτονα.

Δείτε ακόμα:

Όλα τα βλέμματα “καρφωμένα” στο Oruc Reis – Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για διπλή πρόκληση

Λάβρος ο Ερντογάν με ΗΠΑ: Φέρτε μας τις κυρώσεις. Εμείς είμαστε η Τουρκία, δεν φοβόμαστε!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις