Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Oruc Reis τώρα: Έφτασε στα 13 ν.μ. από τη Ρόδο
ΕΛΛΑΔΑ

Oruc Reis τώρα: Έφτασε στα 13 ν.μ. από τη Ρόδο

Oruc Reis τώρα: Tο Όρουτς Ρέις "αλωνίζει" στα Δωδεκάνησα, ενώ η Τουρκία προανήγγειλε ασκήσεις ανατολικά του Καστελλόριζου.

Oruc Reis τώρα: «Συνωστισμός» πολεμικών πλοίων υπάρχει ανοιχτά της Ρόδου, με το Oruc Reis να έχει φτάσει 13 ναυτικά μίλια από το νησί. Το τουρκικό ερευνητικό κινείται το μεσημέρι του Σαββάτου ανατολικά της Ρόδου, με πολεμική συνοδεία ενώ το πρωί με βάση καταγραφή από τον πομπό του έφτασε στα 13 ναυτικά μίλια από το Φαληράκι – Καλλιθέα. Κάθε κίνηση του Oruc Reis παρακολουθείται στενά από τον ελληνικό στόλο, ο οποίος έχει εντολή να ακολουθεί σε κάθε τους… βήμα τα τουρκικά σκάφη.

Εικόνες που ανέβασε από την περιοχή ο χρήστης Φάνης Χατζημανώλης είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, με τηλεφακό 300mm.

Ελληνοτουρκικά: Νέες Navtex

Όπως φαίνεται, οι ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ περί “αναστολής στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας” έπεσαν στο κενό,  καθώς η Άγκυρα προχωρά σε νέες προκλητικές ενέργειες με νέες Navtex για το διήμερο 27-28 Οκτωβρίου και το Όρουτς Ρέις να “αλωνίζει” στα Δωδεκάνησα.

Η παράνομη Navtex ολοκληρώνεται στις 27 Οκτωβρίου, αλλά όπως προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ το “Oruc Reis” θα παραμείνει στην περιοχή για περισσότερο από δύο μήνες. “Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία αποφάσισαν να ακυρώσουν στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, τις ημέρες των εθνικών εορτών”, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ και επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την “ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση”. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η πρόταση για μορατόριουμ στη λογική του παλαιότερου μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ, έγινε από τον ίδιο τον ΓΓ της Συμμαχίας.

Διάβημα διαμαρτυρίας

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα η Αγκυρα προχώρησε στην ανακοίνωση των νέων Navtex γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα.

Tην προσεχή Τρίτη θα διεξαχθεί στην Αθήνα η Τριμερής Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γκάμπι Ασκενάζι αναμένεται να συζητήσουν για τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ θα κάνουν ανασκόπηση της τριμερούς συνεργασίας και θα συζητήσουν αναφορικά με τις προοπτικές επέκτασής της, ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και ενέργειας, αλλά και της συνεργασίας των τριών με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της “Συνεργασίας 3+1”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις