Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα μέτρα για κορονοϊό – σχέδιο ΕΛΑΣ: Αστυνομικοί σε πλατείες για να σταματήσουν οι συνωστισμοί
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Νέα μέτρα για κορονοϊό – σχέδιο ΕΛΑΣ: Αστυνομικοί σε πλατείες για να σταματήσουν οι συνωστισμοί

Νέα μέτρα για κορονοϊό - σχέδιο ΕΛΑΣ: Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο σύστημα "πίεσης-αποσυμπίεσης" που θα εφαρμόζουν οι αστυνομικοί προς τους πολίτες που συγκεντρώνονται σε δημόσιους χώρους, δημιουργώντας ανεξέλεγκτες εστίες.

Νέα μέτρα για κορονοϊό – σχέδιο ΕΛΑΣ: Με την κατάσταση να τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο, όσον αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού, η ΕΛ.ΑΣ. μπαίνει σε «κόκκινο» συναγερμό προκειμένου να επιβλέψει την τήρηση των μέτρων. Κύριο πρόβλημα είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, καθώς τα φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους συνεχίζονται. Γι’ αυτό και θέτει σε εφαρμογή ένα σύστημα «πίεσης – αποσυμπίεσης», το λεγόμενο σύστημα «ακορντεόν». Στην εφαρμογή, το σύστημα «ακορντεόν» περιλαμβάνει ειδοποιήσεις από τα μεγάφωνα για απομάκρυνση συγκεντρωμένων σε «κόκκινες» πλατείες και ανοιχτούς δημοσίους χώρους, ευρύτερα σε όλη τη χώρα. Τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. θα προβαίνουν μέσω μεγαφώνων σε εντονότερες εκκλήσεις για απομάκρυνση εφόσον χρειαστεί.

Σε δεύτερη φάση, θα προχωρούν σε προληπτική κατάληψη παρουσίας στις πλατείες. Θα υπάρχει κλιμακωτή αστυνομική εγκατάσταση, καθώς θα καταλαμβάνουν με στατικές δυνάμεις περισσότερο χώρο από τους πολίτες για να τους εξαναγκάσουν να απομακρυνθούν. Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιδρούν, τότε θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 150 ευρώ για συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων, καθώς και προσαγωγές όπου κριθεί αναγκαίο. Τελικό στάδιο του σχεδίου, αν κριθεί απαραίτητο, είναι η απώθηση με ήπια μέσα.

Επιχειρήσεις

Επίσης, θα υπάρχουν από την ΕΛ.ΑΣ. καθημερινές επιχειρήσεις «καρουζέλ» σε τρεις ή και τέσσερις περιοχές από το πρωί ως το βράδυ στις «κόκκινες» πλατείες, καθώς και εντατικοί έλεγχοι με μεικτά κλιμάκια στα καταστήματα για την αυστηρή τήρηση του ωραρίου. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, να υπάρχει αστυνομική παρουσία στις «κόκκινες» πλατείες και πριν από τα μεσάνυχτα, με σκοπό να αποτραπούν τα φαινόμενα συνωστισμού που συνεχίζονται, κυρίως στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας.

Αλλαγή επιπέδου και νέα μέτρα σε Θεσσαλονίκη – Ιωάννινα – Καστοριά

Χρυσοχοΐδης: Θα είμαστε σε κάθε πλατεία για την τήρηση των μέτρων

Χθες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε την «εξόρμηση» της ΕΛ.ΑΣ. σε δημόσιους χώρους, τονίζοντας πως θα γίνουν όλα όσα προβλέπονται ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα συγχρωτισμού, κυρίως στις πλατείες από τους νέους. «Θα είμαστε παρόντες σε κάθε πλατεία, σε κάθε περιοχή, σε κάθε αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη, σε συνεργασία με τους πολίτες, αυτόν τον μεγάλο εχθρό που έχει εμφανιστεί εδώ και λίγους μήνες στη ζωή μας. Όσοι σέβονται τον εαυτό τους, όσοι νοιάζονται για τον συμπολίτη και τον συνάνθρωπό τους, όσοι αγαπάνε την πόλη, φοράνε μάσκα.

Η Θεσσαλονίκη έχει σταματήσει πολλούς εχθρούς. Είναι βέβαιο ότι και τώρα μπορεί με τις δράσεις της και την ευθύνη των πολιτών της να αντιμετωπίσει αυτόν τον αόρατο εχθρό», είπε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας πως η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει «καμιά διάθεση αντιδικίας με τους συμπολίτες μας», αλλά και πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε έστω τους λίγους ανεύθυνους και ασυνείδητους που δημιουργούν τεράστια προβλήματα παραβαίνοντας τις εντολές και τις οδηγίες των επιδημιολόγων και των λοιμωξιολόγων».

Αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις

Στην περίπτωση που καταγραφούν αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις με τους συγκεντρωμένους, ακολουθούν δυναμικότερες ενέργειες “απώθησης”, οι οποίες αποτελούν τα επόμενα τρία στάδια του αστυνομικού σχεδιασμού. Επιβολή προστίμων για συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων, παραδειγματικές προσαγωγές “μήνυμα”, και αν και αυτές δεν λειτουργήσουν, απωθήσεις-απομακρύνσεις των πολιτών. Σημειώνεται πως τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιούνται καθημερινές αστυνομικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα με την μορφή “Καρουζέλ”, δηλαδή κυκλικά σε 3-4 “κόκκινες” πλατείες, κάθε νύχτα.

Στο μεταξύ κύκλοι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν πως μέτρα όπως η καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους πανελλαδικά ή η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 έως τις 06:00 και πάλι σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν είναι τέτοια ώστε να ληφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο “προθάλαμος” όμως για την μη λήψη τους, είναι η αλλαγή “χρωματισμού” περιοχών, δηλαδή το επίπεδο κινδύνου, με λιγότερα κρούσματα και επιδημιολογικό φορτίο. Επίσης, περισσότερα τοπικά lockdown, όχι γενικευμένα πανελλαδικά μέτρα και εντατικούς ελέγχους σε “κρυφούς” χώρους συνωστισμού. Ουσιαστικά επιχειρείται μία “καθυστέρηση” έως ότου… κρυώσει ο καιρός.

Κορονοϊός – Βατόπουλος: Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τοποθετήθηκε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο για την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα. «Θα εφαρμοστούν οσονούπω σκληρά μέτρα. Δεν υπάρχει κατανόηση από τον κόσμο για τα μέτρα και αυτή τη στιγμή έχουμε μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων», υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open. «Υπάρχει ο αναγκαίος συνωστισμός και ο μη αναγκαίος. Φτάσαμε σε ένα σημείο: “όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος”», πρόσθεσε με έμφαση ο κ. Βατόπουλος.

«Το χρώμα που παίρνει μία περιοχή το αποφασίζει η Πολιτκή Προστασία μαζί με μια ομάδα επιδημιολόγων, οι οποίοι πολλοί από αυτούς είναι και μέλη της επιτροπής μας. Επίσης η δική μας επιτροπή έχει αποφασίσει μαζί πάλι με την Πολιτική Προστασία σε κάθε χρώμα τι μέτρα θα λαμβάνονται», ανέφερε σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται σε κάθε περιοχή. «Αν τα αφήσουμε όλα ελεύθερα θα έχουμε χιλιάδες κρούσματα σε έναν με δύο μήνες», τόνισε ο κ. Βατόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ με 865 κρούσματα.

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί απομάκρυναν νεαρούς από πλατεία

Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και άντρες των ΜΑΤ προσέγγισαν την πλατεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους νεαρούς να αποχωρήσουν. Χωρίς να σημειωθεί η παραμικρή ένταση, οι νεαροί αποχώρησαν από την πλατεία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις