Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ναυμαχία στο Ναυαρίνο: Η Ρωσία θυμίζει στην Τουρκία τη βύθιση του Οθωμανικού Στόλου
ΚΟΣΜΟΣ

Ναυμαχία στο Ναυαρίνο: Η Ρωσία θυμίζει στην Τουρκία τη βύθιση του Οθωμανικού Στόλου

Ναυμαχία στο Ναυαρίνο: Τη Δευτέρα η επίσκεψη Λαβρόφ στη χώρα μας - Πληροφορίες ότι θα ανακοινωθεί επίσκεψη Πούτιν

Ναυμαχία στο Ναυαρίνο: Η Ρωσία ανήμερα της επετείου της Ναυμαχίας στο Ναυρίνο έκανε μια ανάρτηση στο twitter που λόγω της συγκυρίας θα μπορούσε να «μεταφραστεί» και ως έμμεσο μήνυμα προς την Τουρκία υπέρ των ελληνικών θέσεων. Συγκεκριμένα, το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών έκανε ανάρτηση στο twitter για την Ναυμαχία στο Ναυαρίνο, σημειώνοντας ότι πριν από 193 χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, τονίζει η Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβλητικό ρωσικό πολεμικό πλοίο Vice Admiral Kulakov (Αντιναύαρχος Κουλάκοφ), και άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία. Τα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.

https://twitter.com/mfa_russia/status/1318574573542146048?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1318574573542146048%7Ctwgr%5Eshare_3%2Ccontainerclick_0&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.gr%2Fpolitiki%2Fstory%2F239296%2Fh-rosia-giortazei-ti-naymaxia-sto-nayarino-kontra-stoys-toyrkoys

«Το μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο “Vice Admiral Kulakov” και μια ομάδα πολεμικών πλοίων του Βόρειου Στόλου του Ρωσικού Ναυτικού επισκέπτεται το λιμάνι του Πειραιά» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα με ανάρτησή της, η οποία εμπλουτίζεται με φωτογραφίες από το πλοίο με φόντο το λιμάνι.

Η επίσκεψη Λαβρόφ

Η ανάρτηση αυτή ακολουθεί ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα περί του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, την άφιξη του μεγάλου ανθυποβρυχιακό πλοίο “Vice Admiral Kulakov” και την πληροφορία ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρεθεί στην Ελλάδα το 2021. Το ημερολόγιο έγραφε 20 Οκτωβρίου 1827, όταν στον κόλπο του Ναυαρίνου οι δυνάμεις της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας κατάφεραν ένα σημαντικό πλήγμα κατά των Οθωμανών, υποστηρίζοντας τον αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία και Ανεξαρτησία.

Στην ανάρτηση το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει με νόημα: «Πριν από 193 χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας».

Η προηγούμενη ανάρτηση-μήνυμα της Μόσχας προς την Άγκυρα είχε γίνει πριν από έξι ημέρες όταν η Ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα κατέγραψε την πάγια θέση της υπέρ της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), επισημαίνοντας το κυρίαρχο δικαίωμα των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια.

«Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο» τονίζει η ανακοίνωση σε μια τοποθέτηση ιδιαίτερης βαρύτητας την ώρα που οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με το Oruc Reis συνεχίζονται.

Η ανάρτηση της Ρωσικής Πρεσβείας ανέφερε τα εξής:

«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών. Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο.

Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών». Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στην Ελλάδα φτάνει τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε μια χρονική συγκυρία που μόνο τυχαία δεν είναι και στην οποία κατά πληροφορίες ενδέχεται να ανακοινωθεί η πρώτη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα μετά το 2016.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις