Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

29

Φεβρουαρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Επέκταση στα 12 μίλια: Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επέκταση στα 12 μίλια: Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα

Επέκταση στα 12 μίλια: Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

Επέκταση στα 12 μίλια: Σε άρθρο του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα- με αφορμή την πρότασή του για επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης και μετά στα Δωδεκάνησα- ότι υιοθετεί ανεύθυνες και δημαγωγικές τοποθετήσεις. Βασική θέση του καθηγητή Σωτήρη Βαλντέν, ιστορική φυσιογνωμία της αριστεράς και του αντιδικτατορικού αγώνα, που μετέχει και στην κίνηση Γέφυρα του ΣΥΡΙΖΑ, την κίνηση δηλαδή των πασοκογενών για τη διεύρυνση του κόμματος προς τα κεντροαριστερά, είναι ότι η τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι “η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία δηλαδή τα 6 ναυτικά μίλια” είναι η σωστή τοποθέτηση που αποκλείει τον πόλεμο με την Τουρκία.

Και συνεχίζει:“Επιτέλους μια σαφή τοποθέτηση τς κυβέρνησης που αποκλείει τη στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Τουρκία αφού ουδέποτε ετέθη ζήτημα παραβίασης των 6 μιλίων και απαντά στην ανεύθυνη και δημαγωγική τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα με την πρόταση για επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια προκάλεσε πολλά σχόλια και αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αφού χαρακτηρίστηκε από πολλούς μια επιθετική και λαϊκίστικη παρέμβαση, σε αντίθεση με τις πάγιες θέσεις της αριστεράς υπέρ του διαλόγου και της αναζήτησης συναινετικών και ειρηνικών λύσεων. Αλλά η παρέμβαση Βαλντέν είναι η πιο εκκωφαντική λόγω της προσωπικότητας και της ιστορίας του υπογράφοντος του κείμενο.

Στην συνέχεια του άρθρου του ο Σωτήρης Βαλντέν κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσχηματικά επικαλείται τον διάλογο με την Τουρκία και ουσιαστικά τον σαμποτάρει επιδιώκοντας να δώσει ένα μάθημα στον Ερντογάν, τάσσεται εναντίον των κυρώσεων και σημειώνει πώς θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση στην παρούσα κρίση.

Τι γράφει ο Σωτήρης Βαλντέν (απόσπασμα)

Οι προτάσεις του Σωτήρη Βαλντέν για το ξεπέρασμα της σημερινής κρίσης με την Τουρκία είναι: Να δηλώσουμε πειστικά και με αντίστοιχες κινήσεις πως στόχος της πολιτικής μας δεν είναι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τη Μεσόγειο και το Αιγαίο και να αναγνωρίσουμε το προφανές: Πως η έκταση της επήρειας των νησιών μας για τον καθορισμό της ΑΟΖ είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης η διαιτησίας.

Να σταματήσουμε τις προσπάθειες περικύκλωσης της Τουρκίας με ανούσιες και προκλητικές κινήσεις και συμμαχίες με Ισραήλ, Ιράκ, Αρμενία, Κούρδοι κτλ.

Να δείξουμε ευελιξία στο ζήτημα της ατζέντας του διαλόγου.

Να τερματιστεί η πρακτική της καθοδήγησης των ΜΜΕ σε εθνικιστική κατεύθυνση και αντίθεση να ασκηθεί η επιρροή των αρχών υπέρ της μετριοπάθειας και της αντικειμενικής πληροφόρησης.

Να στηρίξουμε την κυπριακή ηγεσία για την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλίων”.

Δείτε ακόμη
“Ψοφάει” για… φασαρίες ο Ερντογάν – Όλο και πιο κοντά σε “θερμό επεισόδιο”
Υποναύαρχος Φενέκος: Το Oruc Reis έχει ξεκινήσει έρευνες
Ξεπέρασε τα όρια η Τουρκία – Θρίλερ με το Oruc Reis, στήνεται ελληνικό φράγμα στα 6 μίλια

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις