Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Elevate Greece – Μητσοτάκης: Η πύλη εισόδου για τις ελληνικές startups
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Elevate Greece – Μητσοτάκης: Η πύλη εισόδου για τις ελληνικές startups

Elevate Greece - Μητσοτάκης: Σε σημείο αναφοράς για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) επιδιώκει να εξελιχθεί το Elevate Greece, το οποίο δημιούργησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και χαρακτηρίζεται ως η «πύλη εισόδου» για το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας.

Elevate Greece – Μητσοτάκης: «Αρχίζει και δημιουργείται κάτι καινούργιο στη χώρα μας και είναι χρέος μας αυτό το οικοσύστημα να το στηρίξουμε με κάθε τρόπο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της επίσημης έναρξης του Elevate Greece, της διαδικτυακής πύλης εισόδου στο οικοσύστημα καινοτομίας της Ελλάδας. «Τα ανήσυχα πνεύματα, που τόσα υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα, πρέπει να έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την επιτυχία», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι μολονότι ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία οποιουδήποτε επιχειρηματικού εγχειρήματος, «δουλειά της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει το περιβάλλον. Να χτίσει το οικοσύστημα».

«Εμείς δημιουργούμε την υποδομή, το θέατρο. Οι ηθοποιοί όμως, αυτοί οι οποίοι θα παίξουν την παράσταση είναι άλλοι, είστε εσείς όλοι. Και εσείς τελικά είστε αυτοί που θα διακριθείτε και θα μπορέσετε τελικά να σπρώξετε την Ελλάδα με τη δική σας ορμή, με τη δική σας δύναμη, σε αυτό το νέο, μεγάλο άλμα που θέλει να κάνει στο μέλλον», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με τη δημιουργία του Elevate Greece γίνεται πράξη μία ακόμα προεκλογική δέσμευση, καθώς η πολιτεία προσφέρει στήριξη στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, και έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα που εργάστηκε με την υποστήριξη του υφυπουργού Ανάπτυξης Χρίστου Δήμα και ευρύτερα της ηγεσίας του υπουργείου.

Τόνισε επίσης ότι η στήριξη του οικοσυστήματος των start-ups στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στις νέες και τους νέους που μετανάστευσαν στο εξωτερικό κατά τα χρόνια της κρίσης. «Αρχίζουν να σκέφτονται πια για πρώτη φορά ότι μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Διότι η πατρίδα τους έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και να καλύψει τις επαγγελματικές τους ανησυχίες. Όχι μόνο τις οικονομικές τους φιλοδοξίες αλλά κυρίως τη διάθεση να δουλεύουν σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο θα ανταμείβει τη συνεργασία, την ευρηματικότητα, θα επιβραβεύει τις νέες ιδέες», είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: «Μπορώ πια να να αφαιρέσω τη μάσκα για να σας… βλέπω καλύτερα»

Στόχος η δικτύωση των νεοφυών επιχειρήσεων

Η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σηματοδότησε τη σύνδεση της Έρευνας και της Καινοτομίας με τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Στο πλαίσιο πλαίσιο αναπτύχθηκαν ο θεσμός του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Elevate Greece, με σκοπό να αναδειχθούν οι start-ups, στη βάση ενός διαφανούς και αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης. H νέα πύλη έχει στόχο να προωθήσει τη δικτύωση των νεοφυών επιχειρήσεων μεταξύ τους και τη δυνατότητα ενίσχυσης της εξωστρέφειάς και της ανάδειξής  σε διεθνές επίπεδο. Τα κριτήρια και η διαδικασία αξιολόγησης σχεδιάσθηκαν σε συνεργασία με το ΕΣΕΤΕΚ, ώστε να διαμορφωθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα μπορούν να συμμετέχουν στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και να έχουν πρόσβαση σε οφέλη και χορηγίες από τους Επίσημους Υποστηρικτές του Elevate Greece.

Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις που πληρούν δύο βασικά χαρακτηριστικά: Της καινοτομίας και της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος ενώ θα κρίνονται από αξιολογητές εγνωσμένου κύρους στους τομείς της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Το Elevate Greece είναι «η διαδικτυακή πύλη εισόδου, όπου όλες οι εταιρείες που έχουν καινοτομία, που κάνουν έρευνα, θα μπορούν να καταγράφονται και να γίνονται αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σημείωσε πως με τη βοήθεια αυτού του νέου εργαλείου η Ελλάδα θα μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει, τα «λαμπρά μυαλά που έχουν μείνει εδώ και πρέπει να παλέψουμε για να μείνουν εδώ, με καλές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, και τα λαμπρά μυαλά που έφυγαν και δίνουμε αγώνα για να γυρίσουν πίσω».

«Σήμερα η πολιτεία δεν γνωρίζει πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιον κλάδο δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους έχουν, τι κύκλο εργασιών κάνουν. Με το Elevate Greece αυτά τα ερωτήματα θα έχουν πλέον απάντηση και η Πολιτεία θα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει κομμένα και ραμμένα μέτρα, σύμφωνα με τις ανάγκες του οικοσυστήματος», σημείωσε από την πλευρά του ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία.

Ο σκοπός του Elevate Greece είναι «να αναδείξουμε ένα ισχυρό σύστημα καινοτομίας το οποίο, ενώ υπάρχει, τα τελευταία χρόνια δεν το είχαμε αναδείξει και δεν υπήρχε αυτή η απαιτούμενη εξωστρέφεια», πρόσθεσε. «Μαζί με το Elevate Greece στήνουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και δράσεις προκειμένου αυτές οι επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν», ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι εντός του Νοεμβρίου θα βγει η πρόσκληση για δράση υποστήριξης start-ups, που προβλέπει «χρηματοδότηση του 50% του μισθολογικού κόστους της νεοφυούς εταιρείας που θα ενταχθεί και έως το ποσό των 100.000 ευρώ».

«Έχουμε προϋπολογισμό 120.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ. Αν όλα πάνε καλά, θεωρώ ότι 1.200 νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα θα ενισχυθούν από αυτή τη δράση».

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παππά», μίλησε επίσης ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Θανάσης Κυριαζής, ενώ «παρών» ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης ο προεδρεύων αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) Αρίστος Δοξιάδης, εκπρόσωποι του οικοσυστήματος καινοτομίας από όλη την Ελλάδα, καθώς και οι εκπρόσωποι των Επίσημων Υποστηρικτών (Official Partners) του Elevate Greece.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις