Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κινητό και κορονοϊός: Πόσο επιβιώνει ο Covid στο τηλέφωνο
PLUS

Κινητό και κορονοϊός: Πόσο επιβιώνει ο Covid στο τηλέφωνο

Κινητό και κορονοϊός: Η οθόνη του κινητού αλλά και τα χαρτονομίσματα  μπορεί να γίνουν αιτία μετάδοσης του ιού πολλές μέρες μετά την επαφή με τον ιό.

Κινητό και κορονοϊός: Ανησυχητικά είναι τα νέα από έρευνες που πραγματοποιούνται για την αντοχή του κορωνοϊού και για τις επιφάνειες που τον μεταφέρουν. Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι ο ιός μπορεί να ζήσει ακόμα και 28 ημέρες στο γυαλί και το πλαστικό, ενώ φορείς της μετάδοσής του θεωρούνται τόσο οι οθόνες των κινητών όσο και τα χαρτονομίσματα. Οι αντοχές του νέου κορωνοϊού δοκιμάζουν τις δικές μας…Όπως διαπίστωσαν  επιστήμονες ερευνητικού κέντρου της Αυστραλίας  ο ιός  μπορεί να παραμείνει ενεργός έως και 28 ημέρες πάνω σε γυαλί, πλαστικό και σε ατσάλι .Στις ιδίες επιφάνειες ο ιός της γρίπης αντέχει έως και 17 ημέρες

Η οθόνη του κινητού αλλά και τα χαρτονομίσματα  μπορεί να γίνουν αιτία μετάδοσης του ιού πολλές μέρες μετά την επαφή με τον ιό. Τα πειράματα έδειξαν ωστόσο ότι ο κοβιντ19 μπορεί να διατηρήσει την υψηλή  μεταδοτικότητα του για περίπου ένα μήνα όταν η θερμοκρασία δεν  ξεπερνά τους 20 βαθμούς κελσίου και δεν υπάρχει ηλιακό φως.

Η ερευνά του ο εθνικού επιστημονικού οργανισμού της Αυστραλίας έγινε σε διάφορες θερμοκρασίες στους 20  στους 30 και  στους 40 ° Κελσίου. Ο  χρόνος επιβίωσης του ιού στις επιφάνειες μειωνόταν όσο η θερμοκρασία αυξανόταν. Αυτή η διαπίστωση ίσως δίνει μια εξήγηση στην έξαρση του ιού σε μονάδες επεξεργασίας κρέατος οπού υπάρχει ο συνδυασμός των ανοξείδωτων επιφανειών με χαμηλές θερμοκρασίες.

Παρακαλώ μην… αγγίζετε

Με τα νέα πιο ανησυχητικά δεδομένα για την επιβίωση του κορωνοϊού θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις επιφάνειες που αγγίζουν πολλά χέρια όπως τα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών. Μετά τη συναλλαγή θα πρέπει να θυμόμαστε να απολυμάνουμε τα χέρια μας. Ανεξάρτητα πάντως από τις χρονικές αντοχές του κορωνοϊού αντικείμενα  που χρησιμοποιούμε καθημερινά  μπορούν να γίνουν  εστία μετάδοσης του ιού αν ξεχάσουμε έστω και μια φορά τη βασική οδηγία που είναι πλύσιμο και απολύμανση χεριών και επιφανειών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις