Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

25

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέο λοκντάουν Ελλάδα: Υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό;
Ο ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ ΕΞΗΓΕΙ

Νέο λοκντάουν Ελλάδα: Υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό;

Νέο λοκντάουν Ελλάδα: Τι είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος για τα κρούσματα κορονοϊού, τους διασωληνωμένους και το ενδεχόμενο lockdown

Νέο λοκντάουν Ελλάδα: Για το υγειονομικό αποτύπωμα της πρόσφατης συγκέντρωσης έξω το Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και τις συνέπειες ενός καθυστερημένου lockdown, μίλησε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στον ΑΝΤ1. Για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και των διασωληνωμένων τόνισε ότι «εξελίσσεται επώδυνα η κατάσταση και αργά. Δεν είμαστε βέβαια σε κατάσταση που έχει ξεφύγει το πράγμα, άλλες χώρες αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα, αλλά η κατάσταση εξελίσσεται δύσκολα και θα πρέπει να καταβληθεί μια συνολική προσπάθεια».

«Χρειάζεται πολύ πιστή στήριξη των τρεχόντων μέτρων διότι θέλουμε την κοινωνία και την οικονομία ανοικτή. Άρα η κυκλοφορία του ιού υπάρχει, θα πρέπει να κοπεί όμως όπου υπάρχει περιττή κυκλοφορία» είπε ο κ. Εξαδάχτυλος, ενώ ερωτηθείς για τη χρήση μάσκα στους εξωτερικούς χώρους σημείωσε: «Η μάσκα προβλέπεται όπου υπάρχει συνωστισμός. Δεν βλέπω τον λόγο να φοράει κάποιος μόνος τη μάσκα έξω. Η Θεσσαλονίκη που είχε ένα πολύ καλό ρεκόρ μέχρι στιγμής χθες διπλασίασε τα κρούσματα. Τι συνέβη πριν από δυο εβδομάδες; Είχαμε τρελούς πανηγυρισμούς για αθλητικό γεγονός πολύ σημαντικό για την πόλη. Αυτά είναι γεγονότα που έχουν τίμημα. Οι κάθε είδους συνωστισμοί για οποιονδήποτε λόγο δημιουργούν πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Σχετικά με τη συγκέντρωση των 20.000 ατόμων έξω από το Εφετείο, είπε ότι τα αποτελέσματα θα φανούν σε δέκα μέρες. «Θα το δούμε σε δέκα μέρες και ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι αυτό που προβλέπουμε να δούμε».

Σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown και αν θα το αποφύγουμε, υπογράμμισε: «Eξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούμε. Και υπάρχει και κάτι χειρότερο από το lockdown. Το καθυστερημένο lockdown, το οποίο είναι ακόμη χειρότερο γιατί εκεί κανείς έχει διπλά προβλήματα. Και τα προβλήματα του lockdown, και τα προβλήματα της καθυστέρησης αυτού, που σημαίνει μεγάλη υγειονομική κρίση. Πιστεύω αυτή τη στιγμή πως μπορούμε ακόμα να ανατρέψουμε την κατάσταση αλλά πρέπει να λειτουργήσουμε αποφασισμένοι και αυτόβουλα».

Ο Χαρδαλιάς για τη συγκέντρωση στο Εφετείο

Την ανησυχία του για τη συγκέντρωση 20.000 ατόμων έξω από το Εφετείο Αθηνών την περασμένη Τετάρτη εξέφρασε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Σε ερώτηση για το αν «σε 15 ημέρες υπάρχει πιθανότητα για έκρηξη κρουσμάτων από τη συγκέντρωση», ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε: «Ναι, με ανησύχησε η εικόνα, έχω τοποθετηθεί για τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Αντιλαμβάνομαι την πρόθεση. Αυτό όμως μπορεί να δημιουργήσει κάποια μικρή ή μεγάλη έξαρση. Κάθε μεγάλος ή μικρός συγχρωτισμός εγκυμονεί κινδύνους. Κάθε συνάντηση 20.000 ανθρώπων είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φέρει κρούσματα».

Στο ερώτημα απάντησε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα δώσει πολλούς μεταδότες, αλλά είναι ένα γεγονός υπερμετάδοσης. Δεν φέρνουν όλες οι συγκεντρώσεις απαραίτητα υπερμεταδόσεις. Απευχόμαστε αυτό το σενάριο, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, θα παρακολουθούμε στενά τα κρούσματα, θα δούμε και από τις ιχνηλατήσεις αν είχαν πάει σε αυτή τη συγκέντρωση», επισήμανε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις