Αθήνα

°C

Τετάρτη

21

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηρίαση: Η Γερμανία προειδοποιεί τη Ρωσία με κυρώσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηρίαση: Η Γερμανία προειδοποιεί τη Ρωσία με κυρώσεις

Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηρίαση: «Είναι σαφές ότι αν δεν υπάρξει αποσαφήνιση των γεγονότων και δεν δοθούν οι αναγκαίες πληροφορίες, στοχευμένες και αναλογικές κυρώσεις κατά αξιωματούχων στην Ρωσία θα είναι αναπόφευκτες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας

Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηρίαση: Η Γερμανία απείλησε σήμερα την Ρωσία με την επιβολή «στοχευμένων και αναλογικών κυρώσεων», εάν η Μόσχα δεν δώσει εξηγήσεις για τις συνθήκες δηλητηριασμού του αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι. «Είναι σαφές ότι αν δεν υπάρξει αποσαφήνιση των γεγονότων και δεν δοθούν οι αναγκαίες πληροφορίες, στοχευμένες και αναλογικές κυρώσεις κατά αξιωματούχων στην Ρωσία θα είναι αναπόφευκτες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ενώπιον των Γερμανών βουλευτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί γρήγορα να επιβάλει κυρώσεις σε άτομα στην Ρωσία που εμπλέκονται στην ανάπτυξη νευροτοξικών παραγόντων, όπως είναι το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε κατά του Αλεξέι Ναβάλνι, διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. «Είναι δυνατόν να επιβληθούν πολύ γρήγορα κυρώσεις κατά ατόμων τα οποία, για παράδειγμα, είναι γνωστά ότι συμμετέχουν στην ανάπτυξη χημικών όπλων και είναι μία συζήτηση που θα έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις προσεχείς ημέρες», πρόσθεσε ο Χάικο Μάας.

Ο Ναβάλνι ζητά από την ΕΕ σκληρή δράση κατά των ολιγαρχών που πρόσκεινται στη ρωσική ηγεσία

Προηγουμένως ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησε από την ΕΕ να αναλάβει σκληρή δράση κατά των ολιγαρχών που πρόσκεινται στην ρωσική ηγεσία, την ώρα που εκείνος αναρρώνει στη Γερμανία μετά την δηλητηρίασή του από έναν νευροτοξικό παράγοντα της οικογένειας της απαγορευμένης ουσίας Νόβιτσοκ. Η Γερμανία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι συζητά με τους εταίρους της τι είδους δράση θα αναλάβουν μετά την επιβεβαίωση από τον ΟΑΧΟ ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με έναν νέο και μη δηλωμένο παράγοντα της ομάδας δηλητηριωδών ουσιών Νόβιτσοκ.

Δυτικές κυβερνήσεις έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία, η οποία αρνείται τις κατηγορίες του Ναβάλνι ότι εμπλέκεται στην δηλητηρίασή του, θα πρέπει να βοηθήσει στις έρευνες ειδάλλως θα αντιμετωπίσει συνέπειες. «Οι κυρώσεις κατά όλης της χώρας δεν λειτουργούν. Το σημαντικότερο πράγμα είναι να επιβληθούν απαγορεύσεις εισόδου σε αυτούς που ωφελούνται από το καθεστώς και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων», δήλωσε ο Ναβάλνι στην μεγαλύτερης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα, τη Bild.

«Αυτοί υπεξαιρούν χρήματα, κλέβουν δισεκατομμύρια και το σαββατοκύριακο πετούν στο Βερολίνο ή το Λονδίνο, αγοράζουν ακριβά διαμερίσματα και κάθονται στα καφέ», σημείωσε. Ο Ναβάλνι υπέδειξε τον Βαλέρι Γκέργκιεφ, τον διευθυντή ορχήστρας της Φιλαρμονικής του Μονάχου, ως έναν στόχο των κυρώσεων αυτών, σημειώνοντας ότι ήταν υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Γκέργκιεφ δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την δήλωση αυτή.

«Δεν έγινε καν μια προσπάθεια να φανεί ότι ερευνούν»

Μεταξύ των επιλογών που υπάρχουν για δράση περιλαμβάνονται το στοχευμένο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ή ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε Ρώσους που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση Ναβάλνι, οικονομικές κυρώσεις και η διακοπή του σχεδίου για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος κατασκευάζεται για να μεταφέρει απευθείας φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Ο Ναβάλνι σχολίασε εξάλλου με καυστικό τρόπο στην Bild το ότι, όπως είπε, η Ρωσία δεν βοήθησε στην έρευνα, σημειώνοντας: “Δεν έγινε καν μια προσπάθεια να φανεί ότι ερευνούν”.

Ο Ναβάλνι επέκρινε επίσης τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, έναν φίλο του Πούτιν και λομπίστα ρωσικών ενεργειακών εταιρειών, χαρακτηρίζοντάς τον “παιδί για τα θελήματα του Πούτιν, που προστατεύει δολοφόνους”.

Κανένας από το γραφείο του Σρέντερ δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τη δήλωση αυτή.

Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Βερολίνο για νοσηλεία αφού νόσησε ξαφνικά στη διάρκεια πτήσης στην Σιβηρία στις 20 Αυγούστου. Ο επικριτής του Κρεμλίνου, ο οποίος έχει βγει έκτοτε από το νοσοκομείο, έχει πει ότι θέλει να επιστρέψει στη Ρωσία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις