Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύσκεψη στο Μαξίμου – κορονοϊός: Ανακοινώνονται νέα μέτρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Μαξίμου – κορονοϊός: Ανακοινώνονται νέα μέτρα

Σύσκεψη στο Μαξίμου - κορονοϊός: Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού

Σύσκεψη στο Μαξίμου – κορονοϊός:  Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, για να εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση που επικρατεί στην Αττική με τον κορονοϊό. Σύμφωνα με το Open, μετά τη σύσκεψη, αναμένεται να ανακοινωθούν και νέα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Ορισμένα από τα μέτρα που θα εξεταστούν για την Αττική είναι τα εξής:

Η αυστηροποίηση των μέτρων στις πλατείες ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα συνωστισμού.

Η υποχρεωτικότητα της μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους στην Αττική.

Σε επόμενη φάση θα εξεταστούν αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κ.α). Συγκεκριμένα, υπάρχει σκέψη αυτά να κλείνουν στις 22:00, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση ελέγχονται οι οικονομικές επιπτώσεις του μέτρου, καθώς ένας ολόκληρος κλάδος θα φτάσει στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Σύμφωνα με το Open, εάν τα παραπάνω μέτρα εφαρμοστούν και δεν υπάρξουν αποτελέσματα, τότε η κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το γενικό lockdown είναι η έσχατη λύση.

Κορονοϊός: Έσπασε το φράγμα των 20.000 κρουσμάτων

Ξεπέρασαν το φράγμα των 20.000 τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή τον Μάρτιο του 2020. Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 303 κρούσματα και συνολικά 20.142, που σημαίνει ότι άλλο ένα “ψυχολογικό” όριο ξεπεράστηκε. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 30 Αυγούστου τα κρούσματα στη χώρα ήταν 10.134, δηλαδή σε 36 ημέρες εντοπίστηκαν πάνω από 10.000 ασθενείς με κορονοϊό!

Όπως αποδεικνύεται, ο Σεπτέμβρης ήταν καταστροφικός μήνας, αφού κατά τη διάρκειά του αυξήθηκαν κατακόρυφα τόσο τα κρούσματα όσο και οι νεκροί, αλλά και οι διασωληνωμένοι. Θυμίζουμε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο κατέληξαν 126 ασθενείς από κορονοϊό, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 147%.

Σε καραντίνα 7 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Σε “καραντίνα” λόγω κρουσμάτων κορονοϊού μπαίνουν από σήμερα Τρίτη η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και ο Δήμος Ιωαννιτών, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Αυτό σημαίνει άλλες δύο μεγάλες πόλεις της Ελλάδας βρίσκονται στο “κόκκινο” λόγω κρουσμάτων και επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της διασποράς. Ειδικά η Πάτρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και τα Ιωάννινα η 7η.

Υπενθυμίζεται ότι μέτρα ισχύουν στις μεγαλύτερες πόλεις, όπως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα.

Αναλυτικά, στην Π.Ε. Αχαΐας και τα Ιωάννινα επιβλήθηκαν τα παρακάτω μέτρα:

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.

● Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για επτά (7) ημέρες από την Τρίτη 06-10-2020 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Ανακοινώνουμε 303 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 59 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20142, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.

3082 (15.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8232 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναλυτικότερα:

– 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 9 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 167 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 34 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευβοίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 21 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 με ιχνηλατήσεις στενών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 3 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην .Ε. Μαγνησίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 18 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

83 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 25 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 227 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 417 θανάτους συνολικά στη χώρα. 156 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις