Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση Metron Analysis – Mega: Πώς κρίνονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΑ ΤΟ MEGA

Δημοσκόπηση Metron Analysis – Mega: Πώς κρίνονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Metron Analysis - Mega: Την αγωνία της κοινής γνώμης για την εξέλιξη της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά και για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αποτυπώνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega.

Δημοσκόπηση Metron Analysis – Mega: Ευρύ προβάδισμα 17,5 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 37,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 20. Το ΚΙΝΑΛ λαμβάνει ποσοστό 5,4%, το ΚΚΕ 4,6% και η Ελληνική Λύση 4,5%. Το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη συγκεντρώνει μόλις 2,7%.

Θετική είναι η αξιολόγηση του έργου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για το 58% και το 52% αντίστοιχα, ενώ η δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη φτάνει το 61%. Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι ότι το 31% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν θετικά τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει 38% θετικής γνώμης από τους ερωτηθέντες, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έρχεται τρίτος με 35%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Αξιολόγηση της κυβέρνησης

Καλά τα νέα για την κυβέρνηση καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, το 52% εκφράζεται θετικά για το έργο που συντελείται. Το 38% λέει ότι είναι αρνητικό ενώ το 8% λέει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το 85% των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι ευχαριστημένο με την κυβέρνηση, ενώ 1 στους 4 που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται επίσης θετικά. Ως προς την πολιτική αυτοτοποθέτηση, το 84% των αριστερών είναι αρνητικοί απέναντι στην κυβέρνηση, όπως και το 38% των κεντροαριστερών.

Το 81% των κεντροδεξιών και το 81% των δεξιών εκφράζεται θετικά για το έργο της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά ως προς την άσκηση των καθηκόντων του σε ποσοστό 58% ενώ το 34% τον αξιολογεί αρνητικά.

Αναφορικά με τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, η εκτίμηση του κόσμου δεν είναι καλή. Το 74% εκτιμά ότι είναι αρνητική η εντύπωση που έχει ενώ μόλις το 15% τον αξιολογεί θετικά.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Το κυβερνητικό έργο

Ως προς τις εντυπώσεις που έχουν οι πολίτες για το κυβερνητικό έργο τον καλύτερο βαθμό παίρνουν:

Το 65% έχει μάλλον θετικές εντυπώσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, αλλά με -7% από τον Ιούνιο.

Ακολουθεί η δημόσια υγεία – κορονοϊός με θετική άποψη από το 56%, αρνητική το 39% αλλά και -26 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον Ιούνιο.

Τρίτο σε θετική αξιολόγηση με 51% είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ακολουθεί η εγκληματικότητα με 50% και η φορολογική πολιτική με μάλλον θετική γνώμη από το 42%.

Χειρότερες επιδόσεις έχει κυβέρνηση στην Παιδεία με μάλλον αρνητικές γνώμες από το 62%. Ακολουθούν τα εργασιακά θέματα με 61%, το μεταναστευτικό με 66%, η υπόθεση του Μακεδονικού με 49%, η αντιμετώπιση της διαφθοράς με 55%.

Καλύτεροι υπουργοί κατά σειρά είναι ο Νίκος Δένδιας με 14%, ο Βασίλης Κικίλιας με 13%, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με 10%, ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 8%.

Χειρότεροι θεωρούνται οι κ. Μηταράκης, Βορίδης, Καραμανλής, Πέτσας, Γεραπετρίτης που δεν παίρνουν κάποιο ποσοστό και ακολουθούν οι Γ. Βρούτσης με 1%, Κ. Χατζηδάκης και Π. Θεοδωρικάκος με 2%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Οικονομική κατάσταση

Η οικονομική κατάσταση της χώρας αξιολογείται αρνητικά από το 53%, θετικά από το 14% και αρνητικά από το 32%.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για την οικονομία τους επόμενους μήνες, το 67%, δηλαδή σχεδόν 7 στους 10 περιμένουν χειρότερες ημέρες ενώ το 10% μόλις λέει ότι θα καλυτερέψουν.

«Οι άνθρωποι απαντούν με βάση τις προσδοκίες τους, κι όχι βάσει τι ψήφισαν», επισημαίνει ο κ. Φαναράς.

Για μάσκα, εμβόλιο, μετάληψη

Στο θέμα των ημερών, το 81% των πολιτών λέει ότι η μάσκα προστατεύει από τη διάδοση του κοροναϊού, αλλά υπάρχει κι ένα 17% που δεν το πιστεύει.

Το 59%, δηλαδή 6 στους 10 λένε ότι αν υπάρξει εμβόλιο θα πρέπει να το κάνουμε, αλλά υψηλό είναι το ποσοστό, 35% (δηλαδή ένας στους 3) που λένε ότι δεν πρέπει.

Τέλος το 70%, δηλαδή 7 στους 10 διαφωνούν ότι δεν κολλάει ο κοροναϊός με τη θεία λειτουργία. Αλλά ένα 22% πιστεύει ότι δεν κολλάει.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Δημοφιλίες πολιτικών

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου απολαμβάνει ευρείας αποδοχής. Το 62% έχει θετική γνώμη γι’ αυτήν και το 27% αρνητική. Μάλιστα οι θετικές γνώμες ανέβηκαν 8 μονάδες από τον Ιούνιο.

Ως προς τις δημοφιλίες πολιτικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο δημοφιλής με θετικές γνώμες σε ποσοστό 61% και αρνητικές 37%. Ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 38% θετικά αλλά 57% αρνητικές, ο Αλέξης Τσίπρας με 35% θετικές και 62% αρνητικές.

Τελευταίος ο Κ. Βελόπουλος με 73% αρνητικές γνώμες.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός προκρίνεται ο Κ. Μητσοτάκης με 47%, 30 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα (17%). Κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς λένε 2 στους 10 πολίτες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις