Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γηροκομείο Άγιος Παντελεήμονας κρούσματα: Παρέμβαση εισαγγελέα
ΕΛΛΑΔΑ

Γηροκομείο Άγιος Παντελεήμονας κρούσματα: Παρέμβαση εισαγγελέα

Γηροκομείο Άγιος Παντελεήμονας κρούσματα: Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκινά η Εισαγγελία θα διερευνηθεί αν προκύπτουν ευθύνες των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας για πλημμεληματικού ή κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού

Γηροκομείο Άγιος Παντελεήμονας κρούσματα: Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα. Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκινά η Εισαγγελία θα διερευνηθεί αν προκύπτουν ευθύνες των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας για πλημμεληματικού ή κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού. Η έρευνα βασίζεται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι:

“Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

1. με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,

2. με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,

3. με κάθειρξη τουλάχιστον 10 χρόνων εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,

4. με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων”.

Έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Πάνω από 40, ψάχνουν πώς μπήκε ο ιός

Νέος συναγερμός σήμανε χθες στην ήδη επιβαρυμένη από κρούσματα κορονοϊού περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, όταν διαπιστώθηκε ότι γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα είχε μετατραπεί σε νέο cluster υπερμετάδοσης. Αρχικά εντοπίστηκαν 32 κρούσματα κορονοϊού, στα 70 τεστ που έγιναν, ενώ ήδη τα κρούσματα, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν τα 40. Από χθες κιόλας έχουν τεθεί σε ισχύ περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά στην εν λόγω δομή, ενώ από το πρωί συνεργεία του δήμου κάνουν απολύμανση στη γύρω περιοχή. Την ίδια ώρα οι ηλικιωμένοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μεταφέρονται στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορΟνοϊό «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο».

Στο γηροκομείο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα έσπευσαν αμέσως ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς, με τον καθηγητή να δηλώνει εξαρχής ότι σε αυτούς τους χώρους η διασπορά γίνεται συνήθως από το προσωπικό, δεδομένου ότι έχουν ληφθεί και μέτρα τα οποία απαγορεύουν εδώ και καιρό τα επισκεπτήρια σε τέτοιες δομές. «Η Αθήνα δεν πάει καλά όσον αφορά την πανδημία. Είναι μια κατάσταση που δεν θέλουμε να την ξαναδούμε και, δυστυχώς, συνεχίζουμε να τη βλέπουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου σε μικρό διάστημα τα κρούσματα μειώθηκαν αισθητά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις